Tärd av sorg med tvivel på sin förmåga att roa och underhålla

Hasse Alfredsson var den folkkäre komikern, filmskaparen och författaren som trots alla succéer på revyscenen och makalösa filmberättelser tvivlade på sin egen förmåga att roa och underhålla. Genom livet drabbades han av tre tunga sorgeprocesser som fördjupade hans mörkare sidor.

Kalle Lind, själv komiker och underhållare, har skrivit en biografi om Hasse Alfredson. Över 600 sidor följer berättelsen Hasse Alfredson från vaggan till graven. Den 19 maj 2021 berättade han om boken för Journalistseniorerna via Zoom.

– Jag har levt med Hasseåtage sedan jag var i 4-5-årsåldern. När jag var liten ville jag bli som dem. När jag blev lite äldre förstod jag att det var ouppnåeligt.

Boken om Hasse Alfredson är den första heltäckande biografin över hans liv men delar av det har skildrats i olika sammanhang.

– Helsingborg får räknas som hans hemstad. Pappa Folke jobbade som journalist, först på Hemmets Journal i Malmö och senare på Allers i Helsingborg. Familjen fick det bättre ställt allt eftersom pappan avancerade på jobbet.

Hasse verkar ha varit en aktiv kille med mycket energi. Han redigerade sin första tidning redan i femte klass. Senare började han vid Helsingborgs högre allmänna läroverk för gossar.

– Han blev snabbt engagerad i skoltidningen, berättade Kalle Lind. Gänget han gjorde tidningen ihop med kom sedan att hänga med länge. Där fanns bland andra bröderna Meurling. Redan här märks det att Hasse behövde en krets av människor omkring sig för att blomma ut.

När han började studera i Lund blev han en period redaktör för studenttidningen Lundagård och drivande i de traditionella Lundaspexen.

Men det var på Sveriges Radios underhållningsenhet som det lyckosamma mötet med Tage Danielsson inträffade under andra hälften av 1950-talet. Tage hade börjat jobba där 1955 och Hasse kom ett år senare.

– Mötet blev livsavgörande för dem båda. 1961 startade de Aktiebolaget Svenska Ord och 1962 presenterade de sin första egna revy, Gröna Hund, på Gröna Lund. Revyn blev en succé och redan här fanns den avslutande ”lekstugan” med. Det var när Hasse Alfredsons släpptes lös och fritt fick improvisera med utgångspunkt från en händelse i en av dagens tidningar.

– Valfrid Lindemann dök upp i 11 revyer där Tage läste upp en notis i en dagstidning som Hasse sedan gjorde en absurd historia av. Han måste ha haft ett enormt kartotek i huvudet av dialekter, citat och folklore för att klara den prestationen kväll efter kväll på revyscenen.

Bokomslag tecknade av Hans Alfredson.

Hasse Alfredson hade andra mindre kända talanger. En av dem var förmågan att teckna och det gjorde han hela livet.

– Han bidrog till dekoren som användes i  revyerna, gjorde affischer till reklam för revyerna och illustrerade själv omslaget till flera av sina böcker. Hasseåtages förmåga att visualisera till synes omöjliga händelser märks i deras filmer. I ”Picassos äventyr” dyker det upp en sekvens som Hasse hade haft med i flera tidigare manus. Det är tåget som går på tvären ut från stationen.

Kalle Lind tror att det framför allt är tre sorgeprocesser som kom att påverka Hasse Alfredsons liv. Först drabbas han hårt av pappa Folkes död i leukemi 1946. Hasse är 15 när pappan dör 47 år gammal.

– Han hittade aldrig ord för att beskriva hur Folkes död påverkade honom. Han fick ingen hjälp i sorgearbetet. Hans betyg i skolan störtdök. Men Hasse påverkades av det faktum att även hans farfar var 47 år när han dog. Han trodde att hans tid redan var utmätt, att han skulle dö vid 47 års ålder. Hasse Alfredson trodde att ”Picassos äventyr” skulle bli det sista han gjorde.

Den andra katastrofen inträffar strax innan ”Lådan” ska ha premiär 1967. Sonen Mats, nästan fem år gammal, skadas svårt i en olycka i hemmet med elektricitet inblandad. Pojken avlider efter några dagar på sjukhus.

– Tage Danielsson dör 1985. Efter det tror jag inte att Hasse någonsin blir glad igen. Det han producerar får mer svärta. I filmen ”Jim och piraterna Blom” finns en figur med flakmoped som plockar ut sorgestenar ur människornas bröst.

Hasse Alfredsson hade ett komplicerat förhållande till kritik och blev med åren allt känsligare. Filmen ”Vargens tid” kom 1988. Den sågades av kritikerna och Hasse Alfredson slutade filma.

– Han blev kränkt och tvivlar på sin förmåga. Han tror att han har förlorat sin förmåga att roa och underhålla en publik. Men när Hasse och hans gamle mentor Povel Ramel sammanstrålar bestämmer de sig för att hyra in sig på restaurang Tyrol på Gröna Lund och göra en helaftonsföreställning med ren underhållning.

– Föreställningen är sex timmar lång och går i ett och halvt år för fullsatta hus. Lättnaden är stor efteråt.

Till hösten kommer Kalle Lind med en ny bok. Den här gången handlar den om Hasse och Tage.

Tuve Bergman

Bilderna är skärmdumpar från Zoom, därav den låga kvalitén.

Om du vill lyssna till föredraget kan du göra det här: https://us02web.zoom.us/rec/share/cHq1c7jqtIo_KLnIuVlwT5zzBUvaZxSwCj3e0rzR2EEnNqsKjojUwHl9Q3EiDwId.eIiIUI_zj-U1BWPH 

Lösenord krävs: M7f+hSi5

Länken ligger kvar i ca en månad.