Gunnar Strömmer som justitieminister och comeback av Anders Borg, men ingen Anna Kinberg Batra och ett kanske för Johan Forssell.

Så löd några tips inför regeringsbildningen från Moa Berglöf, ledarskribent på Sydsvenskan/HD, när hon den 28 september 2022 gästade Skånes Journalistseniorer.

Vid lunchmötet på Rådhuskällaren, som samlade närmare 25 medlemmar, berättade hon också om sin bok Landsförrädare: En berättelse inifrån Moderaterna, som bygger på erfarenheter och efterspel från hennes år i regeringskansliet.

Att M bara blev tredje största parti riksdagen beskrev hon som den ”stora skrällen” i valet, och hon pekade på hur SD i regeringsförhandlingarna fått åtta presidieposter i riksdagsutskotten:

– Därmed får partiet inflytande men kan fortsätta att gnälla på regeringen. Kanske skulle det vara bättre att ha Sverigedemokraterna i regeringen för då skulle de få ta ansvar och granskas.

Moa Berglöf konstaterade att SD vunnit agendan vad gäller invandrings- och kriminalpolitik:

– Nu kan det bli kulturfrågorna som de kommer att driva, och jag skulle inte bli förvånad om något händer med public service. Vi kan också vänta oss en ”dansk” utveckling inom svensk politik.

Vad gäller övriga partier ansåg hon att C har en läxa att göra:

– Där har det varit för mycket fokus på spel och strategi.

Moa Berglöf var 2006-2014 politiskt sakkunnig och talskrivare åt dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt och hon är förknippad med hans ”öppna era hjärtan”-tal från 2014. När M sedan svängde i invandringsfrågan fick hon och Reinfeldt beteckningen landsförrädare från delar av högern, och partiets förändrade inställning till SD är en annan del av bakgrunden till boken:

– Under åren med Reinfeldt var Moderaterna oerhört starkt mot Sverigedemokraterna och jag kände mig lurad när öppningen för SD plötsligt var självklar, och jag behövde reda ut vad som hänt.

Nu bedömer hon att Reinfeldts linje inte var så väl förankrad i partiet, men att den accepterades så länge det gick bra i valen och på andra politiska områden.

– Det har varit helt tyst från Moderaterna när det gäller boken, det är locket på, berättade hon.

Text: Lars Johansson