Den 31 augusti 2022 åkte Skåneseniorerna med buss till Österlen. Fem gårdar var målet och det blev en lektion i entreprenörskap som innehöll både vin och ätbara godsaker.
Vi startade på Österlenkryddor hos kryddbönderna Cherztin och Anders Persåker. De odlar bladkryddor och gör bland annat en svensk thaikrydda. Kryddor kan också bli mathantverk som saffranspannkaka och lavendelglass.
Färden gick vidare till Köpingsbergs vingård och Carl-Otto Ottergren. Han har 12 000 vinplantor och gör mousserande vin. Bra år blir det mer än 10 000 flaskor. Gårdsförsäljning är inte tillåten men klart fick vi smaka när vinodlaren visat sin sabreringskonst.
När det var lunchdags tog bussen oss till Örums Nygård. Nu blev det kyckling med tillbehör och en ljuvlig chokladkaka. Maria Hallin berättade om hur hon övertog föräldragården och skapade vad som blivit ett hotell med spa och bar. Hennes berättelse handlade också om när pandemin stoppade allt och hur man överlevde och satsade om.
Dästa av all mat for vi vidare till Petersborgs gård och Monika Larsson och Hans Svensson. Han skördade lin den här dagen. Hon berättade om hur man började odlade kummin och nu är en av landets största senapsodlare. Senap gör man själv. Burkar ställdes fram för provsmakning. Den snälla ”korvsenapen” visade inga stora reaktioner men det gjorde de starkare varianterna.
Med smaken av extra stark senap for vi vidare till Gunnarshögs gård. Den drivs av Anja Persson och Erik Nilsson och hans föräldrar. Nu blev det en lektion i hur man kallpressar rapsolja. När man startade var inte rapsolja någon stor produkt. Men när Mat-Tina på teve använde den oljan blev det fart på odling och oljeproduktion.
Med oss hem fick vi rapsfrön och recept till diverse maträtter och bakverk.
Text: Ingrid Nathéll
Foto: Marianne Rosén, Jari Markkanen, Jan Skogström