Biosfärområdet Vattenriket i Kristianstad ska vara bra för människor, djur och natur. För de 31 människorna i Skåneseniorerna var det en bra dag 24 maj 2023. Naturen bjöd sin bästa försommardag med värme och sol och fåglarna visade upp sig.

”Vilken tur vi har med vädret”. Det var en återkommande replik när vi lämnade Malmö och Lund med den hyrda bussen. Än varmare var det när vi klev av i Kristianstad och gick till den väntande stora safaribåten. Så stor är den inte, mer som en pråm och utmärkt för att uppleva Vattenriket.

Vi flöt fram längs Helgeå tillsammans med skepparen och ciceronen Anders Elmfors. Blå vallört fick vi se längs strandkanten. Den sällsynta gullstånden är en stolthet för Vattenriket. Ännu blommar den inte, men snart.

Så är det fiskarna. Vår ciceron berättar om malarna som är rejält stora. Så ropar han till: Se gladan. Den visar upp sin delade stjärt en lång stund över oss.

Anders Elmfors ropade till igen flera gånger. Vi fick höra näktergalen.

– Och titta där flyger en gök och en till.

Rörsångare, gransångare och inte minst fiskgjusen fick vi uppleva liksom tofsvipan och rödspoven.

Kaffe och kakor serveras när vi vänder och flyter fram bland näckrosbladen, som snart ska blomma i vitt och gult. Snart öppnar sig Hammarsjön och vi vänder igen för att komma till Naturum och lunchpaus.

Mätta efter köttfärsbiffar, fisk och sallad samlas vi i hörsalen och möter Karin Magntorn, Naturums föreståndare. Hon berättar om arbetet som inleddes i några baracker 1989 och som växt till en imponerande anläggning i Helgeåns avrinningsområde. Den biologiska mångfalden imponerar också i det 100 000 hektar stora området där hög- och lågvatten skiftar under året. 150 övervintrande havsörnar och 10 000 tranor vid Pulken lockar stora besöksskaror.

Från vattensjukt till vattenrikt är vad som skett i området där 20 procent av Sveriges hotade arter växer och vårdas.

Bussen väntar för hemfärd och vi tackar Bibi Häggström som tog initiativet och ordnade denna fina utflyktsdag.

Text: Ingrid Nathéll

Foto: Jari Markkanen

Ombordstigning på båten.

Guiden Anders Elmfors.

Sven Hugo Persson och Henrietta Hultén.

Björn Sjö. I bakgrunden Marianne Rosén.

Claus Granath, Ingrid Nathéll och Dan Birgerson.

Bibi Häggström och Åke Pettersson.

Stig Engzell.

Göran Martelius.

Björn Sjö och Frédérique Granath.

Lars och Goldy Ramklint.

Dan Birgerson, Marianne Rosén, Ingrid Nathéll och Björn Sjö.

Lena Hansson Varhegyi.

Lena Hansson Varhegyi, Åke Pettersson, Karin Ärlemyr, Stig-Åke Jönsson, Per Engström och
Håkan Jacobsson.

Torsten Frennstedt.

Föreläsare Karin Magntorn, föreståndare för Naturum.