En konstskandal utöver det vanliga var ämnet när Jonas Nyrén gästade Skånes Journalistseniorer den 17 april 2024. Mötet på Rådhuskällaren lockade cirka 25 medlemmar.

Jonas Nyrén fick som reporter på Sydsvenskan ett tips och började gräva i de svindlande affärer som galleristen Joanna Segelström och hennes son Mikael ägnat sig åt. Utöver en rad artiklar blev resultatet även boken Konstbluffen.

Mor och son sitter efter lång tid på flykt häktade i Polen sedan ett par år. Efter sig har de lämnat omkring 2000 lurade kunder och konstnärer, och cirka två miljarder kronor saknas.

– Men jag tror inte att Joanna är hjärnan bakom eller att hon gömt undan pengar, säger Jonas Nyrén.

Han har bland annat besökt Joanna Segelströms uppväxtstad i Polen där gamla klasskamrater beskrev henne som pålitlig.

– Men senare har hon berättat en rad påhittade historier om sin bakgrund, exempelvis om att modern skulle ha varit en framstående utrikeskorrespondent med adlig bakgrund, konstaterar Jonas Nyrén.

Till Sverige kom Joanna genom giftermål med brodern till en av hennes fars affärsbekanta. Hon hade gallerier på flera platser, så småningom med Gislövs Strandmark utanför Trelleborg som bas. Maken, som hon sedan länge är skild från, har aldrig varit brottsmisstänkt.

Redan 2007 fanns ett 100-tal betalningsanmärkningar hos Kronofogden, men det var genom en ny affärsidé som verksamheten tog verklig fart 2011-2012. Konstintresserade erbjöds nu att köpa verk med garanti om återköp efter ett år till ett pris som var minst tio procent högre. Verken var samtidigt ofta kraftigt övervärderade och äkthetsintygen tvivelaktiga.

I början gick det bra genom att pengar från nya kunder kunde täcka återköpen – en form av pyramidspel. Verksamheten växte snabbt med ett stort antal agenter samtidigt som det öppnades gallerier i Marbella, där de även bodde i lyxiga hus, liksom i Miami och på flera platser i Sverige och Polen.

– Men redan 2015 när galleriet i Miami öppnades var verksamheten dödsdömd, berättar Jonas Nyrén.

Av en inbetald miljon återstod ofta bara cirka 300 000 kronor när det var dags för återköp, resten hade gått åt till provisioner, moms och andra kostnader.

2018 var konkursen ett faktum och ungefär samtidigt försvann mor och son Segelström.

– Konkursförvaltaren tog hand om omkring 400 verk och kunde konstatera en övervärdering på cirka 4000 procent, förklarar Jonas Nyrén.

Av de 2000 fordringsägarna finns ungefär tio procent i Sverige och återstoden i Polen där bedrägeriutredningen fortsätter, med ett 30-tal misstänkta, medan den svenska lagts ned i och med att åklagaren inte kunde påvisa uppsåt.

Joanna och Mikael höll sig undan länge, och det fanns spår mot Singapore och Dubai, men hösten 2021 hittade polska detektiver dem i en liten stad i Spanien där de levde under enkla förhållanden.

Text: Lars Johansson

Foto: Åke Pettersson

Första raden: Åse Österman, Cajsa Carrén, Bengt Sager och Lena Hansson Varhegyi. Andra raden: Göran Lindén, Ingrid Nathéll, Marianne Rosén och Peter Palmkvist. Längst bak: Kristina Davidson, Ola Mårtensson, Lars Johansson, Bibi Häggström, Per Engström och Gunilla Rune.

Eva Schmidt, Stig-Åke Jönsson, Lars Ramklint och Goldy Ramklint.