Rättsövergrepp kan låta som ett tungt ämne, men inte när det behandlas av advokat- och författarparet Lena Ebervall och Per E. Samuelson.

Den 11 januari 2023 medverkade de på Skånes Journalistseniorers lunchmöte, och de cirka 30 gästerna fick ta del av ett medryckande föredrag utifrån parets hittills sju verklighetsbaserade romaner, den senaste om IB-affären.

Kurt Haijby, Jane Horney och Florence Stephens är några av huvudpersonerna i böckerna, liksom dubbelt morddömde Olle Möller, bombmannen Lars Tingström och domaren Folke Lundquist, som blev storskalig tjuv och bedragare.

Paret Ebervall/Samuelson har under yrkeskarriären intresserat sig speciellt för den enskildes rättigheter och möjligheter till försvar, men tyckte att avhandlingar, debattartiklar och föreläsningar inte nådde ut i tillräcklig omfattning. Efter flera års funderingar landade de i att satsa på spännande romaner för den breda allmänheten

– Vi hade först en idé om att skriva deckare men konstaterade snabbt att verkligheten överträffar dikten, berättade Per E. Samuelson.

Därför blev det romaner som bygger på verkliga fall.

– Allt det juridiska innehållet är sant och exakt, förklarade Lena Ebervall, och tillade att bokskrivandet blivit deras stora hobby och nöje.

Den första boken, som kom 2008 och senare uppdaterats, handlade om Kurt Haijby och hur han behandlades av myndigheterna.

– Från början visste vi inte om han verkligen utsatts för övergrepp, men av materialet i arkiven framgick att det som tidigare skrivits utgör en historieförfalskning av nästan stalinistiska mått, konstaterade Per E. Samuelson.

I boken berättar de bland annat om hur svenska myndigheter såg till att Haijby placerades i tyskt koncentrationsläger under andra världskriget efter sina hot om att avslöja kung Gustav V:s homosexualitet.

I bok nummer två, om Olle Möller, presenteras alternativa gärningsmän i båda de fall där han dömdes.

– Olle Möller var på fel plats vid fel tillfälle och samtidigt ”svårt dum i huvet” under polisförhören, påpekade Lena Ebervall, som även berättade om hur polis, åklagare, advokater och press söp tillsammans i samband med rättegång nummer två.

Deras mest sålda bok är den om fröken på Huseby, Florence Stephens, som troligen är Sveriges hårdast drabbade bedrägerioffer. En bedragare dömdes men prins Carl junior som också åtalades frikändes eftersom han bedömdes vara för enfaldig för att kunna begå brott.

– Det stora övergreppet från samhällets sida var att Florence Stephens aldrig fick något skadestånd och att hon under 20 år var omyndigförklarad, konstaterade Per E. Samuelson.

Bombmannen var uppenbart skyldig till brotten han dömdes för men samtidigt utsatt för rättsövergrepp genom att åklagaren i målet inledde ett förhållande med hans hustru. I boken om honom kan Ebervall/Samuelson också peka på en intressant koppling till Palmemordet.

Rådman Lundquist ägnade sig under ett par decennier åt systematiska stölder och bedrägerier.

– Genom sina kontakter såg han sedan till att den som klagade placerades på mentalsjukhus, en form av vänskapskorruption och just vänskapskorruptionen är något vi fortfarande inte är fria från, påpekade Per E. Samuelson.

Jane Horney utpekades efter mordet på henne i slutskedet av andra världskriget som prostituerad, nazist och spion – helt grundlöst.

– Malmöpolisen klarade upp mordet på 1950-talet men Tage Erlander lade locket på för att skydda företrädare för danska motståndsrörelsen, samtidigt som ryktesspridningen fortsatte och hennes familj fått leva med skadan och ovissheten, förklarade Lena Ebervall.

Parets sex första böcker handlade om fall som utspelades ganska långt tillbaka i tiden.

– Det är ofta lättare att se sanningen efter några decennier, samtidigt som rädslan för att berätta försvinner och sekretessen lättar, påpekade Lena Ebervall.

Men den senaste romanen, om IB-affären, ligger nära nutiden. Här kan de visa hur Olof Palme var med redan vid starten av IB, hur han medverkade till att socialdemokraternas olagliga register över meningsmotståndare gömdes hos den militära underrättelsetjänsten och hur han sedan som statsminister lade sig i polisutredningen mot Jan Guillou och Peter Bratt, och såg till att de dömdes för spioneri efter sina avslöjanden.

Parets böcker utges av Piratförlaget, där också Jan Guillou kommer ut och även är delägare.

– Men det innebar inte några problem och han har sedan sagt att vi tagit fram saker som han inte kände till, berättade Per E. Samuelson.

Fler böcker ska skrivas och de båda har just inlett arbetet med nästa, men vill inte avslöja några detaljer.

– Den börjar på 1930-talet och avslutas i Malmö på 1980-talet, förklarade Per E. Samuelson, som utlovade en färdig bok om cirka två år.

Text: Lars Johansson

Foto: Jari Markkanen, Göran Martelius

Åke Pettersson, till höger, presenterade Per E. Samuelson och Lena Ebervall. Foto: JM

Från vänster: Jari Markkanen, Lars Johansson, Ola Mårtensson, Ingrid Nathéll (skymd), Marianne Rosén, Lars Ramklint, Eva Schmidt, Goldy Ramklint, Christina Justesen, Niklas Holm och Ann-Marie Andersson. Foto: GM

Längst bak: Lena Hansson Varhegyi, Karin Ärlemyr samt Stig och Gudrun Engzell. Längst fram: Christina Gustafson, bakom henne: Åse Österman och Peter Palmkvist, bakom dem: Håkan Jacobsson. Foto: GM

Christina Gustafson och Lena Hansson Varhegyi. Foto: GM

Lars och Goldy Ramklint. Foto: GM