Ömsint och tålmodig. Så var han, Lars Tunbjörk, en av Sveriges mest kända fotografer. Ömsinta var vi men knappast tålmodiga. Utställningen på Fabriken i Bästekille är så fascinerande att man bara vill se mer och igen.

30 augusti 2023 åkte ett 25-tal från Skåneseniorerna en kylig men klar sensommarmorgon med buss österut. Via småvägar kantade av överfulla äppleträd nådde vid den gamla fabriken för kyl- och ventilationsprylar i Bästekille, ett långt stenkast från Kivik.

Kaffe och varma kanelbullar väntade på oss. Sedan skulle vi se utställningen med nästan 400 bilder. Petter Löfstedt guidade oss och berättade om Lars Tunbjörks sätt att arbeta med blixtbelysning som gav bilder som inte har ett utan flera fokus. 

Svensk vardagsliv, både vackert och fult är det man förknippar Lars Tunbjörk med. Men han gjorde så mycket mer även internationellt. Han gav ut en rad fotoböcker, som i dag är eftertraktade och därmed dyra. Mest känd för sin fotokonst blev Tunbjörk med projektet Landet utom sig. Det är bilder av ”vanliga” människors liv på semester, på Ullared och Skara sommarland. 

Vår guide berättade om fotografens tålmodighet som väntade in det rätta ögonblicket att lyfta kameran. Vi log igenkännande, gick vidare och gick tillbaka och såg än fler detaljer i bilderna, som inte är en bild utan många. Det var nästan skönt att gå till nästa del av utställningen där Fabriken visar Lars Tunbjörks projekt Latvia. Det är bilder från det postsovjetiska Lettland. 

Seniorjournalisterna var lyckliga över vad vi sett och solen sken. Vilken fantastisk utställning”. ”Tur med vädret” var vad som hördes när vi var tillbaka i bussen. Nu behövdes mat. Det fick vi på Kärnhuset vid Kiviks musteri.

En fin utflyktsdag blev det. Tack för den Lena och Anders i styrelsen.

Text: Ingrid Nathéll

Foto: Göran Martelius

Moskva-pojken med för stor kavaj är en av Lars Tunbjörks mer kända bilder.

Guiden Petter Löfstedt vid en klassisk ”tunbjörkare”.

Goldy och Lars Ramklint var två av de cirka 25 deltagarna.

Till vänster vid det främsta bordet: Britt Ledberg, Ann-Marie Andersson och Claus Granath. Till höger: Kerstin Ragab, Cajsa Carrén och Frédérique Granath.

Lena Hansson Varhegyi, Eva Martelius och Stig-Åke Jönsson.

Anders Sundberg och Hans Tillberg.

Utställningen som pågår till den 15 oktober omfattar omkring 400 bilder.