Jari Markkanen fortsätter sin intervjuserie, den här gången med Johan Rystad.

Skulle du kunna presentera dig för oss?

Lundabo. Helt nybliven senior. De sista 28 åren arbetade jag inom Egmont, på Hemmets Journal och det sista decenniet som chefredaktör för tidskriften Svenska Öden & Äventyr. Dessförinnan, i kronologisk ordning, på Norra Skåne, Laholms Tidning, Arbetet och Skånska Dagbladet.

När och varför blev du medlem i Skånes Journalistseniorer?

Alldeles nyss, faktiskt.

Vilka frågor bör Skånes Journalistseniorer driva?

Det vore förmätet av mig som helt junior senior att tycka till om detta, men jag kan säga att det jag mest söker är en gemensam förening för möten och aktiviteter.

Vilka tidningar läser du?

Förutom min egen gamla tidning så blir det ju Sydsvenskan. Dessutom en hel massa på nätet såklart, allt från AB och Expressen via DN och SvD till The Observer och New York Times.

Vad anser du om dagens journalistik?

Jag tänker inte inta någon magsur boomerattityd och säger väl att det är som det alltid varit – ömsom vin, ömsom vatten. Jag har dock lite svårt för den enorma floran av krönikor med, låt oss säga, relativt låg nivå (naturligtvis med lysande undantag. Andrev Walden, t ex)

Kan du berätta något som få vet om dig?

Jag var en ganska flitig ryttare i mina tidiga tonår och hyfsat framgångsrik med min C-ponny Frankie Boy. Inget lag i världen ligger mig närmare hjärtat än Arsenal.