General Erich Fellgiebel var en av männen bakom sprängattentatet mot Adolf Hitler den 20 juli 1944. Den 15 februari 2023 gästade författaren och journalisten Barbara Fellgiebel Skånes Journalistseniorer och berättade om sin farfar, som greps kort efter det misslyckade attentatet och sedan avrättades som högförrädare efter flera veckors tortyr.

– Jag är väldigt stolt över honom och hans civilkurage, förklarade Barbara Fellgiebel.

Erich Fellgiebel föddes 1886 och gick efter studentexamen 1905 in i signaltrupperna. 1938 var han chef för arméns kommunikationsystem.

– Tillsammans med andra officerare utarbetade han då en plan som skulle förhindra andra världskriget, berättade Barbara Fellgiebel.

1940 blev Fellgiebel 1:e general i signaltrupperna, men liksom många andra höga militärer höll han sig undan politiken och nazismen. Efter att ha insett att kriget var förlorat anslöt han till kretsen kring greven och översten Claus Schenk von Stauffenberg som genomförde 20 juliattentatet genom att placera en portfölj med en tidsinställd bomb i ett konferensrum där Hitler och flera andra nazitoppar skulle mötas.

Syftet var att döda även Göring och Himmler och sedan genomföra en kupp som kunde leda till fred. Men väskan innehöll bara en av två planerade bomber och blev av en tillfällighet flyttad så att sprängverkan minskade. Fyra personer dödades men Hitler överlevde, lätt sårad.

– Det här var det sista av 29 dokumenterade försök att döda Hitler sedan krigsutbrottet, konstaterade Barbara Fellgiebel.

Efter attentatet greps många officerare omedelbart, däribland Erich Fellgiebel. Samtidigt häktades hans släkt och familj, däribland Barbaras far som då var i 25-årsåldern, och deras egendom beslagtogs.

– Min far släpptes ganska snabbt efter ingripande från hans överordnade, berättade Barbara Fellgiebel.

Själv föddes hon i början av 1950-talet i Tyskland och kom till Sverige som student på 1970-talet. Här har hon bland annat arbetat som frilansjournalist för tyska tidningar men hon har även bott i Portugal i många år. Numera ägnar hon sig mycket åt föreläsningar, gärna för ungdomar.

– Det är skrämmande att se hur historien tycks upprepa sig, betonade Barbara Fellgiebel och pekade på utvecklingen i Ryssland, liksom på de nyligen avslöjade kupplanerna i Tyskland.

Samtidigt konstaterade hon att omvärlden genom att läsa Hitlers bok Mein Kampf från 1920-talet hade kunnat inse vad han planerade.

– Journalister har ett stort ansvar, inte minst för att hindra att rädsla sprids, framhöll Barbara Fellgiebel.

Text: Lars Johansson

Foto: Jari Markkanen

Ett 30-tal personer var med på mötet den 15 februari 2023.

Erich Fellgiebel greps direkt efter attentatet och avrättades några veckor senare.