Jari Markkanen fortsätter sin intervjuserie, den här gången med Britt Ledberg Heingård.

Skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag har nog jobbat mest med nyheter, både som reporter och redigerare. Började på Ny Dag i min födelsestad Stockholm, och fortsatte där på Aftonbladet och ganska många år på Expressen. Efter flytten till Skåne och Malmö har jag jobbat sex år på ATL (LRF Media), haft sommarvikariat på veckotidning och varit med och startat Metro Skåne. Men det mesta av min arbetstid – 16 år – har jag tillbringat på Nyhetsbyrån TT, mest på Malmöredaktionen, men också några år i Stockholm. Min sista anställning blev som chefredaktör för Häst&Ryttare, Svenska Ridsportförbundets medlemstidning, där jag slutade 2021, som 63-åring. Då tröttnade jag på att pendla till förbundets kansli i Strömsholm utanför Västerås.

När och varför blev du medlem i Skånes journalistseniorer?

Jag har varit med i facket sedan jag gick på JH Stockholm 1981–83. Det var när jag ändrade min medlemstatus som det började droppa in mejl från journalistseniorerna om olika aktiviteter. Innan dess visste jag inte att klubben fanns.

Vad är det bästa med medlemskapet?

Det har varit kul att komma i väg på olika aktiviteter och det känns trevligt att alla som är med har jobbat inom media.

Vilka frågor bör Skånes journalistseniorer driva?

Föredrag, utflykter och andra aktiviteter räcker långt, tycker jag.

Vilka tidningar läser du?

Jag har Sydsvenskan på helgerna, för det lokala och för att bläddra i papper. Jag skummar DN digitalt och hittar då och då nåt bra reportage eller nån krönika. Journalisten läser jag också, i papper och nyhetsbrev. Annars lyssnar jag mest på Ekot och jag kollar SVT:s och TV4:s nyhetsprogram på morgonen, och en del på kvällen också.

Vad anser du om dagens journalistik?

Det känns inte som om själva journalistiken har förändrats egentligen. Men tekniken har ju gjort det och nu publicerar vi ju på många olika plattformar. Det styr ju också hur kvickt en grej måste fram och i vilket format. Men, som den ”dinosaurie” jag är, så tycker jag att det språkliga har blivit sämre. Det märks också att det inte längre görs nån korrläsning, och det kan vara ruggigt irriterande och få i alla fall mej att överge en text.

Kan du berätta något som få vet om dig?

Jag har gått Författarskolan vid Lunds universitet och skrev då en roman som examensarbete (den är inte utgiven 😊). Ihop med min ena dotter har jag tre islandshästar som jag tränar och tävlar.