Så har då föreningen haft sitt första digitala medlemsmöte. Den 26 januari 2021 loggade drygt 10 medlemmar in sig via Zoom för att få veta mer om släktforskning. Det var Niklas Hertzman, vice ordförande i Malmö Släktforskarförening och innehållsansvarig i ArkivDigital, som berättade om grunderna för oss.

Mycket passande så här i coronatider kan mycken forskning numera göras hemifrån, via datorn, så man behöver inte bege sig till Landsarkivet m fl ställen för att läsa kyrkböcker och andra dokument. En del källor, t ex Riksarkivet är gratis. Andra, som innehåller bearbetade data, kräver köp eller medlemskap. För att därefter registrera och hålla ordning på sina fynd kan man använda speciella datorprogram, via internet eller på sin egen dator.

Slutligen berättade Niklas om de olika typerna av DNA-tester och vad de kan berätta om dig och dina släktingar.

MR