Det kriminella Malmö var ämnet när författaren och Sydsvenskan-journalisten Joakim Palmkvist gästade Skånes Journalistseniorers årsmöte den 16 mars 2022. Det blev en gedigen genomgång av den organiserade brottslighetens bakgrund, med start i 1890-talets pojkligor och 1920-talets spritsmuggling över Östersjön.

I Malmö började organiserad brottslighet i modern form växa fram under 1970-talet genom den så kallade juggemaffian som drev spelklubbar – ofta hälericentraler – och sexklubbar. En av förgrundsfigurerna var mördaren och bankrånaren Arkan, senare även krigsförbrytare.

– Det här var embryot till vad som komma skulle, konstaterade Joakim Palmkvist.

Men efter hand uppstod interna bråk, bland annat kring cigarettsmuggling, och grupperingen föll så småningom samman.

– Det mesta byggde på starka personligheter samtidigt som struktur och återväxt saknades, berättade Joakim Palmkvist.

På 1990-talet dök det upp nya och starkare organisationer: Hells Angels och Bandidos, som även ägnade sig åt indrivning och utpressning.

En bit in på 00-talet blev de så kallade falangerna tongivande.

– Det var killar födda på 1980-talet och uppväxta tillsammans i underprivilegierade områden, förklarade Joakim Palmkvist.

De unga männen blev tidigt kriminella och började som underhuggare till mc-gängen men stack inte ut på samma sätt som de. Samtidigt var vapentillgången god, bland annat beroende på svag lagstiftning, och blodiga interna konflikter lyfte brutaliteten till en ny nivå.

När myndigheterna i början av 10-talet började ingripa kraftfullare blev tonåringar engagerade av grupperingarna, bland annat för att ta hand om vapen.

– Det här är ofta barn till andra vågens kriminella och de inledde även med bilbränningar och sprängningar, berättade Joakim Palmkvist.

Här återfinns nu gärningsmännen bakom de omkring 25 morden under de senaste åren. Endast fem mord är lösta men samtliga bedöms vara polisiärt uppklarade. De som håller i vapnen är inhyrda  legomördare och det finns ingen lojalitet kvar.

– Det här är personer som är fullständigt oberäkneliga och i motsats till tidigare har de ingen kontakt med omvärlden eller vet hur samhället fungerar – det är den starkes rätt som avgör, påpekade Joakim Palmkvist, som själv har viss kontakt med gängmedlemmar och lever med skyddade personuppgifter.

I de aktuella grupperingarna med huvudsaklig bakgrund i Kroksbäck och Lindängen återfinns närmare 20 brödrapar och det sker ofta sidbyten i de interna konflikterna. Nya ledare försöker slå sig fram i och med att många av de tidigare är döda eller i fängelse. Sprängningar hos fiendernas släktingar är just nu ett vanligt medel i kampen om narkotikamarknaden.

– Det finns risk för ytterligare två-tre mord före maj månads utgång, även om de kanske inte sker just  i Malmö på grund av polistätheten här, förklarade Joakim Palmkvist.

Han berättade också att han under åren varit i kontakt med fyra justitieministrar och att många av de förslag han fört fram i sina böcker har förverkligats:

– Men det stör mig att det enbart talas om hårdare tag. Det krävs också tidiga och långsiktiga sociala insatser, annars kommer allt bara att bli värre.

En annan insats han ser som nödvändig för att stoppa den pågående utvecklingen är att få inblandade att börja tala med polisen, exempelvis genom ett kronvittnessystem.

Text: Lars Johansson
Foto: Göran Martelius, Åke Pettersson och Jan Skogström