Allteftersom covid-osäkerheten spred sig hoppade fler och fler tilltänkta resenärer av, och till slut blev vi tretton personer som åkte till Berlin på julmarknadsresa den 6-9 december 2021. Det planerade programmet var enkelt: två julmarknader skulle besökas och i övrigt skulle vi få roa oss på egen hand. Efter önskemål lade vår reseledare Anders Rosén till en utflykt till bl a East Side Gallery och Bernauer strasse där en rest av Berlinmuren står kvar som ett minnesmärke. Här finns också ett centrum där murens historia visas.

De två julmarknader som ingick i programmet var Spandau och Gendarmenmarkt, båda mycket fina.

Vädret var inte så inbjudande, med snålblåst och inte så många plusgrader. Dessutom var det 2G som gällde överallt när man skulle besöka affärer, julmarknader, restauranger etc. Detta innebar att det var munskydd på, och man skulle visa upp sitt covidpass och oftast också det vanliga passet för att få komma in.

Trots det föreföll de flesta tycka att det var en lyckad resa under rådande omständigheter.

Text: Marianne Rosén
Foto: Ingrid Nathéll, Åke Pettersson och Marianne Rosén