Styrelsen har under året bestått av Åke Pettersson, ordförande, Göran Martelius, vice ordförande och kassör, Lena Hansson Varhegyi, sekreterare och ledamöterna Anders Sundberg, Bibi Häggström, Christina Gustafson, Lars Johansson och fram till påsken Per Engström, som sedan tvingades sluta av hälsoskäl. Därefter har vi fungerat med sju ledamöter.

Revisorer har varit Dan Birgerson och Göran Lindén, med Ingrid Nathell som suppleant.

Valberedningen utgjordes av Eva Martelius och Peter Palmkvist.

Vid årsmötet valdes Per Engström som ersättare för Marianne Rosén, som avböjt vidare styrelsemedverkan. I övrigt omval på alla platser.

Klubben har under året haft drygt 350 medlemmar, varav cirka 250 var betalande och kring 100 så kallade hedersmedlemmar, vilket man tidigare blev om man varit medlem i Svenska Journalistförbundet i 50 år. Något som dock avskaffades i fjol. (Hedersmedlemmar slipper betala avgift).

Styrelsen har under året haft ett normalt antal protokollförda styrelsemöten, ett i månaden ungefär, de flesta i Bullens källare i Malmö. En gång via Zoom, en gång i Ölkaféet. Däremellan hörs vi oftast via mejl.

De styrelseledamöter som enligt bestämmelserna varit berättigade till arvoden har avstått från dessa. Pengarna användes i fjol till en gemensam måltid på Grand i Lund efter ett styrelsemöte hos Åke Pettersson.

Verksamhetsåret inleddes annars den 19 januari då vi hörde Rysslandkännaren och journalisten Kalle Kniivilä om läget i Ryssland – en renodlad diktatur? Detta var ungefär en månad innan Putins trupper försökte invadera Ukraina, något inte ens Kalle K trodde skulle ske.

Vid lunchmötet på Rådhuskällaren onsdagen den 16 februari var frågan hur framtiden ser ut för Skånskan och Norra Skåne sedan de två stora koncernerna, Bonniers och Gota Media tagit över. Vi hörde nya chefredaktören Lena Philipson på Skånskan och Norra Skånes ”fortsatta” chefredaktör Carl-Johan Bauler i saken. Blir de så småningom uppslukade av Sydsvenskan och Kristianstadsbladet?

Onsdag den 16 mars höll vi årsmöte efter att ha lyssnat på Joakim Palmkvist, Sydsvenskan, om det kriminella Malmö. Palmkvist som är kriminalreporter och skrivit böcker om brottslighet. Vi bjöd våra medlemmar på lunchen. Resultatet av årsmötet – se årsberättelsen längst upp.

Den 2-6 maj hade vi länge planerat en bussresa till Amsterdam. Tyvärr visade det sig att intresset var för lågt. Vi och Scandorama fick helt enkelt ställa in resan. Möjligen berodde det dåliga intresset på att resan blev för dyr. Möjlig lärdom – kortare och billigare bussresor.

Lördagen den 14 maj höll vi därför en betydligt kortare bussresa. Vi guidades av Birgitta Andersson och Jürgen Lindemann genom Kvinnornas Malmö, med stopp på olika intressanta platser där kvinnor utmärkt sig genom decennierna.

Torsdag 9 juni besökte vi Jan Troell-utställningen i Trelleborg med föregånget av lunch nära utställningen. Extra kul var att Jan Troell själv deltog och berättade, inte minst under lunchen, vilket var mycket populärt. Han hjälpte även guiden och berättade om filmerna i utställningen.

Onsdagen den 31 augusti åkte vi med annan buss runt till ”Fem gårdar på Österlen”. Österlenkryddor med förmiddagskaffe, vinprovning på Köpingsbergs vingård, Lunch på Örums Nygård, Senapsprodukter på Petersborgs gård, kaffe. Avslut på Gunnarshög med visning.

Onsdagen den 28 september höll vi lunchmöte i Rådhuskällaren, Malmö med ”Eftervalsanalys”. För analysen stod Sydsvenskans ledarskribent Moa Berglöf, som också berättade om sin bok ”Landsförrädare” – (om tiden med Reinfeldt).

Onsdagen den 19 oktober bjöd vi medlemmarna på bussresa till Louisiana med guidad visning av utställningen ”Tyskland 1920’erne-Neue Sachlichkeit /Weimarrepubliken. Den bussturen var väldigt populär, vi var 40 deltagare som såg den fina utställningen, guidade i tvenne grupper.

Onsdagen den 16 november handlade det åter om Ryssland under rubriken ”Kriget, Ryssland och Ukraina” med historieprofessor Kristian Gerner från Lund, som gav oss olika förklaringar till att Putin anser sig ha rätt att invadera sitt grannland. Intresset var så stort att vi fick äta lunchen ute i de stora salongerna och sedan flytta in i vårt kära bibliotek, som vår vanliga lokal kallas.

Den 5-8 december hade vi planerat en Scandoramabuss till Hamburg. Även denna tur lockade tyvärr för få deltagare för att bli av, så den fick också ställas in. Kanske vårt sista försök till lite längre resa? Fast tidigare har dessa varit mycket populära.

Onsdagen den 14 december åt vi sedvanligt julbord på Rådhuskällaren med frågesport. Arkitekten bakom de kluriga frågorna var som vanligt Göran Martelius, troligen med god hjälp av Eva med samma efternamn.

Under året har vi också första tisdagen i månaden frekventerat Ölkaféet på Möllan i Malmö under våra Öppna luncher. Med lite blandat antal deltagare. Flest kanske när vi höll ett styrelsemöte direkt efteråt i Ölkaféet..

Vårt opera- och teaterombud Göran Martelius har ordnat flera teater/operaföreställningar. Och sedan vi bestämt oss för att föreningen subventionerar biljetterna med en hundralapp har intresset ökat markant. Biljetterna är förvisso redan billigare genom att Göran får en ombudsrabatt av teater/operan.

Allt om det gångna verksamhetsåret 2022 finns också att läsa på vår hemsida www.skaneseniorer.se, som sköts föredömligt av Lars Johansson. Oftast är det också Lars som skriver referat på hemsidan från våra möten. Så om ytterligare fördjupat intresse finns för vad vi haft för oss under året: Läs referaten!

Skåne den 27 februari 2023

Åke Pettersson Göran Martelius Lena Hansson Varhegyi

Anders Sundberg Bibbi Häggström Christina Gustafson Lars Johansson

Per Engström (fram till april månad)