Jari Markkanen fortsätter sin intervjuserie, den här gången med Stig Engzell.

Skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag är en ung man på 85 år, född och till elva år uppvuxen i Bromma utanför Stockholm. Sedan blev det ett par år i Warszawa och på 50-talet och i början av 60-talet i Helsingfors. Jag studerade på internatskolan Solbacka och tog studenten 1959. Lumpen gjorde jag på kustartilleriet i Waxholm och Karlskrona som signalist. Sedan studerade jag statskunskap och litteraturhistoria i Uppsala och därefter på Journalistinstitutet (Journalisthögskolan fanns inte på den tiden). Mitt första fasta jobb blev på Arboga tidning, där jag vikarierade som chefredaktör för Tord Wallström medan han var i Biafra. Sedan blev det diverse dagstidningar innan jag övergick till PLM (Plåtmanifaktur som gjorde förpackningar av plåt, plast och glas), som kommunikatör och personaltidningsredaktör. Från 1979 till pensioneringen 1999 som reporter på Skånska Dagbladet. Jag har varit nämndeman i Malmö tingsrätt i 16 år. Jag är gift med Gunhild, före detta banktjänsteman. Vi har tre barn och sju barnbarn. Jag har en egen frilansfirma Textbolaget, jag gillar konst och litteratur.

När blev du medlem och det bästa med att vara det?

Jag blev medlem 2002 eller ett år senare. Det bästa med medlemskapet är att man inte helt tappar kontakten med jobbet och att man träffar kollegorna. Seniorernas resor är också trevliga. Föredragen förstås.

Vilka tidningar läser du?

Jag läser varje dag Sydsvenskan papper, sporadiskt Dagens Nyheter, Hufvudstadsbladet, prenumererar på Fokus, Axess, Språktidningen, Tidningen Skriva. Då och då utländska tidningar, till exempel Washington Post, där jag har praktiserat som stipendiat nästan en vecka sommaren 1981. Ibland blir det Skånskan på nätet.

Vad anser du om dagens journalistik?

Utlandsbevakningen är mycket bra, för övrigt slarvig, mycket sakfel och för många drapor. Det märks att det inte längre finns korrekturavdelningar. Indraget av vissa viktiga ämnessidor är förödande, till exempel kulturavdelningen, familjeavdelningen och sporten. Det är för lite personal verkar det som. Ovanligt mycket är syndikerat.

Kan du berätta något som få vet om dig?

Jag gillar att gå på gym, jag gillar limerickar och försöker skriva sådana, jag samlar på Nalle Puh-böcker, klassiska, inte Disneys version utan A.A. Milnes.