Styrelsen för Skånes journalistseniorer har under verksamhetsåret bestått av Carl Johan Evander, ordförande, Tuve Bergman, vice ordförande, Peter Palmkvist, sekreterare, Göran Martelius, kassör, samt ledamöterna Mona-Lill Påhlzon, Kristina Waldén, Christina Gustafson och Per Roijer. Revisorer har varit Torsten Frennstedt och Marianne Rosén.

Styrelsen har under året haft elva protokollförda styrelsesammanträden. De styrelseledamöter som enligt bestämmelserna skulle erhålla arvoden, avstod från dessa och pengarna användes istället till en för hela styrelsen gemensam måltid efter årets sista styrelsesammanträde.

Vid SJF:s seniordistriktets årsmöte i Stockholm deltog fyra representanter från Skåneseniorerna och vid höstmötet i Jönköping – där bland annat de havererade hemsidorna var en huvudpunkt –deltog tre styrelseledamöter. Styrelsen har under verksamhetsåret ägnat mycket tid åt att producera och lägga in material på den senare havererade hemsidan och åt att korrigera medlemmars felaktiga mejladresser.

Verksamhetsåret inleddes den 20 januari med en lunch på Rådhuskällaren i Malmö där sjuksköterskan, journalisten och numera författaren Set Mattsson, berättade om sitt arbete med att skriva historiska kriminalromaner. Hans böcker kommer ut på lundaförlaget Historiska Media, har historiska händelser som ram och miljöerna är i huvudsak hämtade från Malmö. Mattsson gör en omfattande research i Malmö stadsarkiv, men låter sedan fantasin spela.

Onsdagen den 17 februari gjorde vi ett besök på Malmö Opera som spelade musikalen Billy Elliot, en musikalisk resa i tiden till 1985 och gruvstrejkerna i Storbritannien, med specialskriven musik av Elton John.

Onsdagen den 24 februari besökte vi Stadsarkivet i Malmö, som numera ligger på Bergsgatan 20. Programpunkten var så populär att alla som ville komma inte kunde tas emot, så ett extra besökstillfälle fick anordnas veckan därpå. Lite senare under året beslöt styrelsen att skänka Skånes journalistseniorers arkivmaterial – med undantag av de allra senaste årens – till Malmö Stadsarkiv, där det nu finns tillgängligt för alla.

Onsdagen den 30 mars höll föreningen sitt årsmöte på Rådhuskällaren. Mellan lunchen och årsmötet höll kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) ett uppskattat föredrag om vad som hänt i Malmö under de senast åren och vad som planeras att hända framöver.

Tre styrelseledamöter hade avsagt sig omval och avgick därför vid årsmötet: Jan Hjerth (ordf), Hans Widing (sekr) samt Birgitta Wahlgren. Till ny ordförande valdes Carl Johan Evander och till övriga nya styrelseledamöter Christina Gustafson och Per Roijer. Fem ledamöter omvaldes för ytterligare ett år: Mona-Lill Påhlzon, Kristina Waldén, Tuve Bergman, Göran Martelius och Peter Palmkvist. Vid det konstituerande styrelsemötet efter årsmötet valdes Peter Palmkvist till sekreterare, medan Tuve Bergman fortsätter som vice ordförande och Göran Martelius fortsätter som kassör.

Onsdagen den 20 april gjorde föreningen ett guidat studiebesök på Malmö Live på Dag Hammarskjölds torg 2, som förutom en stor konsertsal och en lokal lämplig för kammarmusik också innehåller en konferensdel och ett hotell.

Den 11–13 maj åkte drygt tjugo från föreningen till Hamburg och Lübeck i en bussresa tillsammans med Sydsvenskans seniorklubb. Bland arrangemangen under resan fanns båttur för att titta på det som hänt med det stora hamnområdet och ett besök i Svenska kyrkan med dess berömda kanelbullar.

Onsdagen den 25 maj åt vi lunch på numera nedlagda Beijers park café på Norra Bulltoftavägen 30 i Malmö. Efter lunchen berättade Lena Forsfält om tidningsprojektet Lyckligt lottad som har en inriktning på koloniliv och stadsodling i Malmö och Lund. Upplagan är 10 000 och tidningen kommer ut med sex nummer under sommarhalvåret. Tidningen finns gratis i specialbyggda tidningsställ på koloniområdena.

Torsdagen den 9 juni avslutades vårens arrangemang med en orgelkonsert i Johanneskyrkan följd av lunch på Restaurang Smak och en guidad visning av Damián Ortegas utställning på Malmö konsthall. Ortega är född 1967 i Mexiko City och utställningen bestod av en samling skulpturer gjorda av vardagsföremål. Den mest uppmärksammade var en sönderplockad Volkswagen, modell ”bubblan”.

Höstterminen inleddes den 25 augusti med ett besök på Skarhults slott utanför Eslöv där vi fick en guidad visning av utställningen ”Den dolda kvinnomakten” som berättade om femton slottsfruars liv och verk på Skarhult. Efter tittade vi på egen hand på utställningen ”Älskare och älskarinnor”. Vi avslutade med att i strålande augustisol fika på slottsgården.

Den 14-15 september reste 29 personer från vår förening med Thells bussar till Bornholm och gjorde rundturer över hela ön. Bland annat besökte vi svenskbyn, avsmakade vin på Bornholms enda vingård, köpte kumminkex och provade öns utmärkta öl.

Tisdagen den 27 september besökte vi Malmö opera och den fartfyllda musikalen ”Kinky Boots” i regi av Ronny Danielsson. Musikalen handlar om Charlie som ärvt en skofabrik och som kommer på den strålande idén att tillverka högklackade skor för personer med stora fötter och därmed räddar skofabriken.

Tisdagen den 4 oktober besökte Niklas Orrenius – numera Dagens Nyheter – oss för att berätta om sin bok ”Skotten i Köpenhamn” som bland annat handlar om konstvetaren och konstnären Lars Vilks som i dag bor på hemlig ort med livvaktsskydd dygnet runt. Vilks har utsatts för flera attentat efter sina teckningar om profeten Mohammad som rondellhund.

Lördagen den 8 oktober sålde delar av styrelsen en stor del av restupplagan av jubileumsboken ”Murvlar minns”, på loppmarknaden i Folkets Park i Malmö. Flera av föreningens medlemmar och ett par av bokens författare besökte försäljningsståndet och fick gratisexemplar av boken. Fortfarande finns det fler exemplar av boken till de medlemmar som är intresserade.

I oktober drabbades föreningen av ett stort bakslag då Journalistförbundets hemsida attackerades av skadlig kod. Alla klubbarnas hemsidor stängdes ner. Under hösten gjordes stora ansträngningar dels att rädda det redan publicerade materialet och dels att få igång seniorklubbarnas hemsidor. Försöket att rädda det gamla materialet misslyckades och först i samband med nyårshelgen startades en ny hemsida för Skåneseniorerna på den gamla adressen www.skaneseniorer.se. Hemsidan ska successivt byggas upp igen under våren.

Tisdagen den 18 oktober gjorde vi ett försök med en ”öppen lunch” för medlemmar på MFF-krogen Ölkaféet på Södra Skolgatan. Till de ”öppna luncherna” behöver man inte anmäla sig i förväg utan bara komma till Ölkaféet för att äta lunch tillsammans. Ytterligare en öppen lunch anordnades den 15 november och också till den kom en stor grupp medlemmar, varför styrelsen beslöt att fortsätta med minst tre ”öppna luncher” under våren 2017.

Skånesenioren Rolf Gustavsson, mångårig Brysselkorrespondent för Sveriges television och Svenska Dagbladet berättade vid lunchen torsdagen den 27 oktober om situationen i och för EU efter Brexit, flyktingkatastrofen på Medelhavet och Greklands ekonomiska fiasko.

Tisdagen den 22 november besökte vi företaget och kvinnokooperativet Yallatrappan på von Rosens väg 1 på Rosengård i Malmö, där vi också åt den av kooperativet tillagade lunchen. Yallatrappans ordförande Christina Merker Siesjö berättade, att allt startade startade 2006 som ett projekt med för att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som stod långt från arbetsmarknaden. Yallatrappan sysselsätter i dag ca 20 anställda och tar dessutom emot praktikanter. Efter detta besök promenerade vi till Rosengårds gamla herrgård där vi tittade in på Yallatrappans cateringverksamhet och besökte ”Drömmarnas hus” som bedriver kulturaktiviteter för barn och unga.

Den 29 november såg femton personer från vår förening Mozarts opera Figaros bröllop från 1786 på Malmö Opera. Denna gång i regi av den tyske regissören Peter Stein.

Höstens program avslutades med att vi åt Rådhuskällarens stora julbord tillsammans. Tipstävlingen med film som tema vanns av Tuve Bergman som fick ett presentkort till Malmö Opera. Andrapriset gick till Hans-Göran Boklund och Claes Gylling som belönades med varsin flaska vin.

Carl Johan Evander Tuve Bergman Peter Palmkvist       Göran Martelius

Christina Gustafson Kristina Waldén     Mona-Lill Påhlzon Per Roijer

Här är verksamhetsberättelsen som pdf.