Så närmar sig denna heta sommar sitt slut. Just nu är det lite svalare och vi har också fått lite efterlängtat regn. Än vet vi inte hur hösten och vintern blir. Blir det en regnig och blåsig höst och en arktisk vinter? Det är svårt att spå, särskilt om framtiden. För många har sommarvärmen varit jobbig, men som tur är arbetade styrelsen fram höstprogrammet redan i våras och nu kan du läsa om alla höstens aktiviteter i detta Medlemsbrev.

Vi börjar redan om två veckor med en lättsam tur till Köpenhamn och slutar med en traditionell jullunch på Rådhuskällaren.

Höstens program med Skånes journalistseniorer

Onsdagen den 29 augusti – rundtur och Designmuseum i Köpenhamn

Vi tar tåget till Köpenhamn från Malmö C kl 9.13. (från Helsingborg 8.15 [med tågbyte i Lund 8.44-9.00], Lund 9.00 och Triangeln 09.16.) Glöm inte att du ska köpa en Tur- och returbiljett och då har fria resor med Metro och buss i Köpenhamn hela dagen!

I Ørestad byter vi kl 9.41 från Øresundståg till Metro (rulltrappor och hiss). Vi stiger av Metron vid Kongens Nytorv och går den lilla biten till rundtursbåtarna i Nyhavn (en kort trappa ner till båtarna). Var och en köper sin egen biljett (DKK 85) till The Grand Tour med Canal Tours Copenhagen och stiger ombord. Sedan får vi en timmes guidning av Köpenhamn sett från hamnar och kanaler.

Väl tillbaka i Nyhavn tar vi oss till fots längs Bredgade till Designmuseum på nummer 68. Jag provgick sträckan i juli och det blev cirka tusen steg, dvs ca 600 meter. På Designmuseum ligger nästan allt på ett plan, även Café Klint. Undantaget är porslins- och fajansutställningarna som ligger en trappa upp. Det finns inga hissar på museet.

Entrén till Designmuseum är 80 danska kronor. Klockan 12.15 har vi reserverat bord och kaféet erbjuder en frokost med två smørrebröd och en liten öl för 150 danska kronor. Klockan 14.30 väntar en guide på oss för att visa oss de danska designklassikerna. Efter visningen fortsätter var och en att beskåda de övriga samlingarna och tar sig så småningom hem med Metro och Øresundståg. Det går att byta från Metro till tåg antingen vid Ørestad eller Kastrup.

Tag med pass eller svenskt körkort!

Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast torsdagen den 23 augusti kl 12.00 på christina.gustafson@ownit.nu

 

Tisdagen den 4 september – Fake News i den svenska valrörelsen

Fem dagar före valet ses vi på Rådhuskällaren i Malmö kl 12.30 för att höra professor Olof Sundin berätta om lögner och halvsanningar som förekommit i årets svenska valrörelse. Olof Sundin är professor i biblioteks- och informations-vetenskap vid Lunds universitet och har speciellt intresserat sig för Fake News och skrivit debattartiklar om detta. Han har under våren och sommaren följt valrörelsen för att se hur Fake News har använts i årets svenska valrörelse.

Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast torsdagen den 30 augusti kl 12.00 på christina.gustafson@ownit.nu

 

Torsdagen den 20 september – ­vi besöker forntiden i Uppåkra

OBS – ändrat upplägg! Eftersom kaféet i Uppåkra har stängt blir det fika i Tirup i stället för dem som vill. Läs vidare på:
Besök i forntiden – Uppåkra

Den 20 september klockan 15 besöker vi de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra i Staffanstorps kommun.

Utgrävningarna har pågått i flera år och gett belägg för att människor bodde här redan under stenålder och bronsålder. Men Uppåkras storhetstid inträffade under järnåldern och höll i sig i mer än tusen år – från ungefär år 100 före vår tideräkning, till 1000-talet enligt vår tideräkning.

Spår av bosättningar har hittats på ett 44 hektar stort område. Fynden berättar om utvecklat hantverk och ett rikt handelsutbyte. Arkeologerna har grävt fram mynt, smycken och glas från olika delar av Europa, men även från mer avlägsna länder som dagens Uzbekistan och Irak. Fynden vittnar också om att Uppåkra även utvecklades till ett politiskt maktcentrum. Läs gärna mer på www.uppakra.se.

Vid vårt besök går vi längs en handikappvänligt utformad gångväg invid fyndplatserna och vid olika ”stationer” berättar en arkeolog eller vetenskapspedagog om de fynd som gjorts just där. Det finns museipallar att bära med sig om man vill sitta under stoppen längs gångvägen.

Vi samåker till Uppåkra i privata bilar. Det arkeologiska besökscentrumet ligger nära Uppåkra kyrka. För den som kommer i god tid finns möjlighet att ta en fika i centrets kafé.  Att vår visning börjar först klockan 15 beror på, att centrets personal har fullt upp med bland annat skolbesök tidigare under vardagarna i september.

Föreningen står för den guidade visningen, var och en betalar sin fika själv.

I din anmälan till visningen ska du ange om du själv tar dig till Uppåkra, om du kan ta med någon i bilen eller om du vill åka med någon kollega. I varje bil delar alla på milersättning till föraren.

Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast torsdagen den 13 september kl 12.00 på christina.gustafson@telia.com

 

Torsdagen den 27 september

besöker vi Malmö Operas föreställning av West Side Story. Detta har vi berättat om tidigare på hemsidan och i förra Medlemsbrevet. Våra biljetter är slutsålda.

Onsdagen den 10 oktober ­– fågelskådning i Falsterbo

Denna förhoppningsvis vackra onsdagsmorgon gör vi en utflykt till Fågelstationen i Falsterbo. Just då är de höstliga fågelsträcken söderut som mest omfattande. Luften över Falsterbos strandängar är mättad av vingslag och fågelröster. Vi hoppas få se sparvhök och ormvråk, men också mer ovanliga rovfåglar exempelvis fjällvråk. Fältkikare och även små handkikare underlättar fågelskådandet.

Vi samlas vid Fågelstationen vid Fyrvägen35 i Falsterbo kl 8.00 på morgonen (fågelsträcken är som bäst på morgonen). Samåkning kommer att arrangeras. För de som vill fika efter fågelskådandet ligger Flommens golfklubb inom promenadavstånd. När du anmäler dig ska du ange om du kör bil och kan ta med fler passagerare eller om du vill få skjuts av någon kollega. Bilförarna får milersättning, som betalas av alla i bilen.

Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast torsdagen den 4 oktober kl 12.00 på christina.gustafson@telia.com

 

Onsdagen den 31 oktober – historisk bussresa i Malmö

Det händer mycket i Malmö nu, och det har hänt ännu mycket mer tidigare. Denna onsdag tar historieprofessorn Roger Johansson oss med på en historisk bussresa genom Malmö. Roger Johansson är specialist på Malmös historia och väl insatt i inte minst arbetarrörelsens framväxt. Vi träffas vid Frans Suells staty mitt emot Börshuset (på andra sidan kanalen) några minuter före 10.00. Rundturen tar cirka två timmar och för de deltagare som vill äta gemensam lunch efteråt kan bussen stanna på lämpligt ställe nära den valda restaurangen. En avgift för bussresan betalas vid påstigandet. Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast torsdagen den 25 oktober kl 12.00 på christina.gustafson@telia.com

 

Onsdagen den 14 november ­– Yrkesdrömmar i flickböcker

Vi äter lunch på Rådhuskällaren kl 12.30 och efter maten berättar litteraturforskaren Birgitta Theander om sin forskning kring ”Yrkesdrömmar och arbetsliv i flickboken”. Birgitta Theanders doktorsavhandling ”Älskad och förnekad” med helt nya perspektiv på flickböcker blev mycket uppmärksammad, inte minst eftersom flickböcker tidigare varit en mycket förtalad genre. Hon har nu skrivit en ny bok som heter ”Till arbetet” och som handlar just om yrkesdrömmar och arbetsliv i böcker för flickor åren 1920-65.

Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast måndagen den 12 november kl 12.00 på christina.gustafson@telia.com

 

Onsdagen den 5 december – traditionell jullunch på Rådhuskällaren

Nu är det dags för vår traditionella jullunch på Rådhuskällaren. Också i år får vi lunchen (exklusive drycker) för 325 kronor! Vid årets jullunch kommer kollegan och medlemmen Ulf R Johansson underhålla oss med mer eller (snarare) mindre sanna skrönor. Anmälan om deltagande till Christina Gustafson senast måndagen den 3 december kl 12.00 på christina.gustafson@telia.com

 

Öppna luncher på Ölkaféet

De öppna luncherna på Ölkaféet på Södra Skolgatan 43 i Malmö fortsätter både i sommar och under hösten. Vi ses där klockan 13.00 första tisdagen i månaden, med undantag av september då vi träffas på onsdagen eftersom vi har annat program den tisdagen. Vi ses alltså onsdagen den 5 september och tisdagarna den 2 oktober, 6 november och 4 december.

 

Hemsidan

Läs mer om våra program på hemsidan www.skaneseniorer.se Där finns också referat och reportage om tidigare arrangemang. När du anmäler dig till någon av våra programpunkter accepterar du också att du kan förekomma i reportage på hemsidan med text och bilder från detta arrangemang.

 

Anmäl dig i god tid!

När du anmäler dig till ett möte är det sista dag och sista klockslag som gäller. Anmäl dig gärna i god tid – vänta inte till i sista stund. Till vissa arrangemang är det begränsat antal deltagare och de som anmäler sig i sista minuten riskerar att hamna i reservkön och kanske helt missa arrangemanget! Anmälan ska i de flesta fall skickas till christina.gustafson@telia.com

 

Skåne den 13 augusti 2018

Styrelsen för Skånes journalistseniorer

Carl Johan Evander

 

Skånes journalistseniorer

Ordförande: Carl Johan Evander, cj@evander.se, 0708-480 480

Vice ordförande: Tuve Bergman, tuve_bergman@spray.se, 040-46 87 02

Sekreterare: Peter Palmkvist, peterpalmkvist97@gmail.com, 0709-641 917

Kassör: Göran Martelius, lund62@gmail.com, 0705-750 295

Ledamöter:

Christina Gustafson, christina.gustafson@telia.com, 0703-781 028

Mona-Lill Påhlzon, monalillp@telia.com, 0705-941 028

Marianne Rosén, marianne.rosen@bahnhof.se 0705-11 31 65

Kristina Waldén, kristinawalden1@gmail.com, 0703-231 171