Choklad, karameller, kaffe, kakor, öl, sprit och tobak. Mycket av det vi betraktar som livets goda har framställts i Malmö. Just Det goda Malmö är titeln på en ny bok av Martin Andersson som även skriver om Malmös historia i Sydsvenskan. Den 13 oktober 2025 gästade han Skånes Journalistseniorer och mötet som hölls på Percys i Hyllie lockade drygt 20 medlemmar.

Tobaksindustrin, delvis byggd på barnarbete, var ett betydelsefullt inslag i stans näringslivsutveckling från slutet av 1600-talet och den fanns kvar i 300 år.

Pionjären var Frans Suell den äldre men hans sonson med samma namn var den som fick riktig fart på verksamheten.

– Enligt myten hade han angett en nolla för mycket i en beställning av råtobak och kunde sedan göra enorma vinster när priset sköt i höjden i samband med det nordamerikanska frihetskriget, men det är nog bara en myt, berättade Martin Andersson.

Frans Suell den yngre var också den som såg till att Malmö fick sin första hamn och när hans dotterson Frans Henrik Kockum tagit över lade kassakon tobak grunden för gjuteri, mekanisk verkstad och så småningom skeppsvarv.

Suell den yngre började också importera råsocker till ett raffinaderi i Malmö och när socker senare kunde utvinnas ur betor utvecklades godisindustrin samtidigt som det billigare betsockret gynnade kaffedrickandet, och därmed rosterierna.

Cloetta och Mazetti är välkända chokladmärken men medan Cloetta lämnade stan redan i början av 1900-talet fanns Mazetti-fabriken kvar till 1990-talet, de sista åren med namnet Fazer. Ögoncacao i den speciella förpackningen var en av succéprodukterna.

Efter att ångkvarnar etablerats skapades grund för både wienerbagerier och brödproducenter, exempelvis nuvarande Pågens som byggts upp av bagaren Anders Påhlsson och hans ättlingar.

Malmö hade också kronobränneri och en lång rad bryggerier, men den gemensamma nämnaren för den ”goda” industrin är att nästan ingen verksamhet finns kvar i stan efter sammanslagningar, uppköp och nedläggningar.

Som ett exempel angav Martin Andersson bryggerinäringen. 1912 gick fem ledande bryggerier samman i Malmö Förenade Bryggerier varefter nedläggningar och köp av andra anläggningar successivt följde. 1970 tog Pripps över och på 1990-talet Carlsberg vilket ledde till att all produktion upphörde i Malmö.

– Men nu syns en vikande trend för storskaligheten och det gäller inte bara öl utan även för exempelvis choklad och bröd, och på sätt och vis sluts cirkeln, konstaterade Martin Andersson.

Text: Lars Johansson

Foto: Göran Martelius

Främre raden: Britt Ledberg-Heingård, Roger Eriksson, Björn Sjö, Eva Schmidt och Ingrid Wall samt Bibi Häggström vid fönstret. Bakom dem syns Eva Martelius, Marianne Rosén, Anders Sundberg, Christina Justesen och Dan Birgerson.

 

Ögoncacao blev en känd produkt från Mazetti, senare Fazer.

 

Solo-kaffet kom från ett rosteri nära Värnhemstorget.

 

Fabriksidkaren Frans Suell d y står staty mitt emot Malmös första hamn som han var initiativtagare till.