Kvinnors kooperativ får efterföljare

Kvinnokooperativet Yalla Trappans idé att lotsa kvinnor i arbetslivet via kooperativa och sociala företag har fått efterföljare på andra orter. I dag finns en Yalla Trappa både i Sjöbo och i Rinkeby. Och fler är på gång.

När Skånes journalistseniorer besökte Yalla Trappan på von Rosens väg i Rosengård mötte de en annan form av företag än de vanliga.
– Vi är både ett socialt företag och ett kooperativ, berättade Yalla Trappans ordförande Christina Merker-Siesjö när hon presenterade verksamheten.
– Det betyder att vi inte delar ut några vinster. Allt överskott återinvesteras i verksamheten, oftast i form av nyanställningar. Vi är dessutom ett företag som bygger på demokratiska värderingar och medbestämmande i arbetet.

Allt började för ca 10 år sedan med idéer om att hitta ett sätt att få ut invandrade kvinnor i arbetslivet.
– Vi tänkte på de kvinnor som står längst bort från arbetslivet och som ofta lever isolerade i det svenska samhället. Arbetet betyder ju så mycket för identitet, självkänsla och upplevelse av tillhörighet.
Från början var verksamheten liten. Det fanns en syateljé och ett litet kök där företag och organisationer kunde beställa måltider.

 Christina Merker-Siesjö berättade om en beställning som betydde ökat självförtroende och en känsla av stolthet för de anställda

– Vi fick en förfrågan om vi kunde tänka oss att leverera maten till en konferens för brandchefer som skulle arrangeras i Malmö. Vi trodde att det handlade om måltider till 50-60 personer och tackade ja till jobbet.
– När det visade sig att det var en konferens för 450 människor fick vi problem. Vårt kök var alldeles för litet för att klara ett så stort jobb. Men vi fick låna köket i moskén och lyckades leverera all maten. Det blev en succé.

I dag har Yalla Trappan en helt annan bredd och omfattning i sitt företagande. Cateringdelen har ett större och välutrustat kök i en del av den gamla Herrgården i Rosengård. Syateljén har flyttat till en egen lokal på Nobelvägen. Där jobbar sju sömmerskor. Yallas syateljé finns nu också på Ikea. Här servar man Ikeas kunder som har handlat tyger och vill ha sömmerskornas hjälp med att få en gardin eller kjol uppsydd. Tidigare hade Ikea sin syservice i Polen. Nu är det Yallas syateljé som sköter den.

På von Rosens väg i Rosengård ligger kontor och konferenslokaler. Här finns även Yalla Trappans café  och lunchservering. Det är vegetariska och mellanösterninspirerade lunchrätter som serveras. En annan gren av verksamheten är städ- och konferensservice. Man kan erbjuda lokalvårdstjänster för företag och organisationer.

Just nu är kvinnor från 13 nationer anställda i Yalla Trappans olika verksamhetsgrenar. Många av dem har gått från flera års instängdhet i hemmet till att arbeta i ett yrke som ger dem glädje och stolthet.
– Vi pressar aldrig någon att ta snabbare steg än de själva känner att de orkar, betonade Christina Merker-Siesjö. Hemförhållandena kan ibland komplicera steget ut i arbetslivet. Men vi ser ju att när kvinnorna vågar ta steget så blir livet bättre på många sätt. De flesta går från försörjningsstöd till ett jobb med riktig lön och visstidsanställning.

Andra fördelar är att sjukskrivningarna blir kortare när kvinnorna mår bättre, medicineringen minskar, de sociala kontakterna ökar, en svag position i familjen växlar över till en stark och från att ha varit maktlösa blir kvinnorna delaktiga i besluten på arbetsplatsen.

Nu sprids Yalla Trappans idéer över Sverige. Till von Rosens väg kommer det studiebesök varje dag. I Malmö finns det i dag underavdelningar till Yalla Trappan i Sofielund och i Seved. Via mentorskapsavtal finns det Yalla Trappor i Rinkeby, Sjöbo och Alvesta. Flera har anmält intresse för att starta verksamhet. Personer från Yalla i Malmö åker land och rike runt för att berätta om hur man kan göra för att komma igång.

Text: Tuve Bergman Foto: Göran Martelius