Set Mattsson
Efterkrigstidens framtidstro lockade Set Mattsson

Set Mattsson. Foto: Kim Ekvall
Set Mattsson valde att skriva om efterkrigstiden därför att den inte är så väl dokumenterad och därför att människorna måste ha känt en enorm framtidstro. Det fanns ingen arbetslöshet och drömmar kunde frodas. Men det fanns rädslor och en av dem handlade om kommunismen.
Set Mattsson berättade om sitt författarskap när han träffade medlemmar i Skånes journalistseniorer vid januarimötet på Rådhuskällaren i Malmö.
– Jag skriver historiska deckare och det är en smal genre. Det gavs ut ca 280 deckare i Sverige 2014. 200 av dem är svenska men bara 13 av dem utspelas i en historisk miljö. Ofta är det mindre förlag som ger ut de historiska deckarna.
Set Mattssons föräldrar flyttade till Malmö 1945. De försvann tidigt ur hans liv. Pappan dog när Set var 21 år och mamman blev tidigt dement.
– Det kan vara ett skäl till att jag vill utforska hur människorna hade det när mina föräldrar var unga. Min första bok, Ondskans pris, handlar just om tiden efter kriget när tiotusentals flyktingar kom till Malmö för att försöka leva med minnena av den ondska de utsatts för.
– Inför den första boken intervjuade jag ett antal före detta poliser i Malmö för att få ögonvittnesskildringar av det som hände i Malmö vid den här tiden. Stadsarkivet var ett annat ställe som jag tillbringade mycket tid på. Eftersom polisen var en angelägenhet för Malmö stad ända fram till förstatligandet 1965 finns alla polisrapporter och förhör samlade här.
Tiden efter kriget var inte så annorlunda än vår egen, åtminstone inte när gäller brottsligheten. I polisrapporterna förekommer det anmälningar om pedofili, illegala aborter och döda spädbarn som hittats i Pildammarna.
– Kvinnornas utsatthet är påtaglig men det märkliga är att det skrevs så lite om de här händelserna i dåtidens tidningar, berättade Set Mattsson. Men det är en myt att det var bättre förr, inte för de som var fattiga
Tre böcker har Set Mattsson hittills gett ut och den fjärde kommer snart. Efter Ondskans pris kom Svekets offer som kretsar kring ett ganska okänt kapitel i svensk nutidshistoria. Den 2 januari 1947 inträffade de första nyårskravallerna i Malmö när ungdomar träffades i centrum och röjde runt. 50 greps av polisen men ingen har kunnat klura ut vad kravallerna berodde på. De återkom sedan varje nyår under hela 1940-talet.
Tredje boken, Fruktans tid, handlar om fackliga konflikter på Kockums och om nazistiska krigsförbrytare som flydde till Sverige och via Sverige till länder i Sydamerika. I Malmö lyckades en del gömma sig som arbetare vid Kockums.
Huvudpersonen i Set Mattssons tre första böcker är kriminalöverkonstapel Douglas Palm. I den fjärde boken som kommer i vår, Så länge min bror andas, är danskan Ilse Pedersen en av de centrala figurerna. Här är det räddningen av tusentals danska judar undan nazisterna 1943 som är temat.
– Räddningsoperationen är en otroligt spännande historia i sig. Jag har försökt berätta om personliga öden och en del av de intressanta förvecklingarna inom den danska motståndsrörelsen i samband med operationen. Jag upptäckte också att kriminalpolisen i Malmö spelade en mycket aktiv roll för att hjälpa de judiska flyktingarna.
Set Mattsson började sitt yrkesliv som sjuksköterska vid hjärtintensiven i Malmö, utbildade sig senare som journalist vid Skurups folkhögskola, jobbade ett tag som journalist men kände suget efter att gå på djupet med skrivandet. Det blev två år vid för författarskolan vid Lunds universitet. Examensjobbet blev debutboken Ondskans tid. Idag jobbar han som sjuksköterska två dagar i veckan. Han hoppas hinna skriva en bok om Sverige på 1960-talet.
Text: Tuve Bergman