Residenset som har sett kungarna komma och gå
Residenset i Malmö har sett över dussinet kungar komma och gå. Äldsta delen är från 1500-talet och när det någon gång ska renoveras i byggnaderna är arkeologerna först på plats. Fynden från gamla tider är talrika och residenset är kulturminnesmärkt.
När Skånes Journalistseniorer besökte residenset vid Stortorget var det meningen att en del av tiden skulle ägnas åt en frågestund med landshövding Annelie Hulthén men landshövdingen var på språng och seniorerna fick bara några minuter med henne. Hon hann svara på frågan om det var ett svårt beslut att ta jobbet som landshövding i Skåne.
– Nej, det var mycket enklare än om jag hade erbjudits ett annat län. Jag behövde inte fundera särskilt länge, förklarade Anneli Hulthén.
Visningen av den gamla byggnaden leddes av husfrun Matilda Starkner som sköter andra arbetsuppgifter vid länsstyrelsen när det inte finns några gäster i residenset.
– Genom århundradena har det passerat åtskilliga kända historiska personer genom de här rummen, berättade Matilda Starkner.
Hon pekade på målningar av en rad svenska kungar med Oscar I och Karl XV i spetsen. Båda spelar en viss roll i residensets historia.
– Kung Oscar I bodde här i tre månader i samband med att han medlade i ett krig mellan Danmark och Tyskland och Karl XV var en ganska trogen gäst i Malmö under sin regeringstid. Han var känd för sina många kvinnohistorier och lustigt nog är det många av besökarna här som har berättat att de är släkt med Karl XV. Det är kanske inte så konstigt eftersom han sägs ha haft 60 barn utanför äktenskapet.
Karl XV dog 1872 i residenset i Malmö i något som sägs ha varit tarmtuberkulos. Han var på hemväg efter en resa till ett kurhotell i Tyskland när han blev svårt sjuk och tog sin tillflykt till residenset. (Se minnestavlan i bildspelet nedan.)
– Kungarummet är det enda rummet här som inte får fotograferas. Det är för att kungafamiljen ska ha rätt till lite privat avskildhet utan att alla ska känna till hur de har det när de bor här. De är här ganska ofta. Under mina fyra år som husfru har de varit här några gånger och snart kommer kungen hit för att bo här någon dag.
Rummen ut mot Stortorget har pansarglas för att motverka skadegörelse och störningar. Landshövdingen hyr sin bostad i en av residensets flyglar. I äldre tider satt länsstyrelsen ihop med residenset.
I rummet som kallas lilla matsalen finns utrymme för mindre möten och här brukar kungen äta frukost.
– Men här i stora matsalen finns det plats för 60 matgäster. säger Matilda Starkner och visar det vackra guldfärgade taket. (Se bildspelet.)
– Ända fram till 1993 var taket vitmålat men då upptäcktes guldglansen under det vita och man bestämde sig för att återställa det till gammalt skick.
Residenset har ett kök som klarar av att laga mat till 40 personer men vid större tillställningar är det catering som gäller.
– En gång i tiden utsågs rika, ofta adliga män, till landshövdingar och de fick själva bekosta möbler och utrustning i residenset. I dag har vi mycket donationer. Det finns en servis från Rörstrand, silver tillverkat av Wiwen Nilsson och glas från Kosta Boda.
Balkongen ut mot Stortorget har en särskild historia. Här stod år 1914 kungarna i Norge, Danmark och Sverige för att markera den nordiska neutraliteten och enigheten inför det världskrig som väntade. Det ingen visste var att balkongen var fallfärdig efter bristande skötsel. Men det gick ju vägen trots det.
Text: Tuve Bergman
Foto: Anders Grönlund, Anne Henricson, Göran Martelius, Per Roijer och Marianne Rosén
Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.
- Landshövdingen Anneli Hulthén hinner svara på några frågor innan hon hastar iväg. Foto: PR
- Tuve Bergman, Anneli Hulthén och Matilda Starkner. Foto: GM
- Här ses det vackra guldtaket i stora matsalen. Foto: MR
- Bertil Falk, husfrun Matilda Starkner, Sven Tollin, Pia Sjöbladh m fl. Foto: GM
- Minnestavlan i Skånerummet, där Karl XV dog.
- Anne Henricson och Mona-Lill Påhlzon studerar Karl XV:s tavla. Per Roijer till höger. Foto: MR
- Mona-Lill Påhlzon. Foto: MR
- Utsikt över Stortorget. Foto: GM
- Trädgården bakom residenset. Foto: GM
- Ytterligare en bild av trädgården. Foto: AH
- Fika i de fina salongerna. Foto: AH
- Per Roijer och Hans-Göran Boklund i samspråk. Foto: MR
- Ingrid Nathéll, Marianne Rosén och Bertil Nilsson. Foto: GM
- Ingrid Nathéll, Christina Gustafson, Anne Henricson och Göran Martelius vid fikabordet. Foto: MR
- De tre kungarna Kristian X, Håkon VII och Gustav V på den fallfärdiga balkongen 1914.
- Här syns det vackra taket igen. Foto: AG
- Sven-Olof Gunnarsson och Bertil Falk. Foto: AG
- Här sitter Jan och Yvonne Hjert och Ulla Stenfeldt. Foto: AG
- Med ansiktena mot kameran: Bertil Falk, Claus Granath och Kristina Waldén. Foto: AG
- Spegel, spegel på väggen där, säg mig var det finaste fikat i världen är. Foto: AG
- Fr vänster: Björn Larsson, Peter Palmkvist, nacken på Carl Johan Evander, Åse Österman (halvt skymd) och Tuve Bergman. Foto: AG
- Thorsten Frennstedt med ansiktet mot kameran. Foto: AG
- Fr v: Tuve Bergman, Carl Johan Evander och Björn Larsson. Nackarna på Åse Österman och Peter Palmkvist. Foto: AG
- Landshövdingen Anneli Hulthén. Foto: AG
- Fr vänster bl a Carl Johan Evander, Bertil Falk, Karin Herslow och Peter Palmkvist. Foto: AG