Radiopiraterna som skapade Skånes hetaste musikradio
Ulf Clarén berättade historien om Radio Syd
Tiotusen entusiaster demonstrerade för Radio Syd och ägaren Britt Wadner. När Wadner var på väg i fängelse fanns det människor som hotade med att kasta sig framför tåget. Men för att minnas turerna och ibland kalabaliken runt piraterna på Öresund bör man vara född på 1930- eller 1940-talet.
Staffan Olander och Ulf Clarén har skrivit boken ”Piraterna på Öresund” som kom ut förra året. Boken berättar den spännande historien om radiopiraterna från första dagen till den sista. Det är en berättelse full av dramatik och märkliga möten.
– Vi har grävt i arkiven och jag tror att vi har hittat det mesta, sa Ulf Clarén när han berättade om Radio Syd vid ett lunchmöte för medlemmar i Skånes Journalistseniorer. Många av reklaminslagen i radiosändningarna blev slogans som lyssnarna kände igen och fortfarande känner igen.
Huvudrollerna i dramat spelade ett litet holländskt fartyg som döptes till Cheeta och fd resanden i möbeltassar, Britt Wadner. Men historien börjar med en man som kallades NES, Nils-Eric Svensson. Han hade lyssnat på den danska piratradiosändaren Radio Mercur som riktade sina sändningar enbart mot Danmark. Vid ett möte i juni 1958 då Kvp-journalisten Staffan Heimersson skulle intervjua danskarna kom NES på idén att starta en piratradiosändning riktad mot Sverige.
– Nils-Eric Svensson köpte den danska båten och den 14 december 1958 började Skånes Radio Mercur sända utifrån Öresund. Och man fick god hjälp på vägen, berättade Ulf Clarén.
– Dåtidens kanske mest kända radioröst, Pekka Langer, engagerades. Sveriges Radio hade uttryckligen förbjudit medarbetare att medverka i piratradion men det struntade Pekka Langer i. Han utropade Skåne som en egen republik där man måste ha ett midjemått över 1,10 meter för att få vara medborgare.
Radio Mercur spelade skivor och presenterade egna topplistor som byggde på försäljningssiffrorna för skivorna.
– Till en början var skivbolagen negativt inställda. De förbjöd sina artister att medverka i Radio Mercurs sändningar men när bolagen upptäckte att skivförsäljningen ökade i Skåne blev det fritt fram för artisterna.
Vid den här tiden hade Radio Mercur sina lokaler i Landskrona men 1960 flyttades verksamheten till Kalendegatan i Malmö. Här jobbade man med att bokstavligen närma artisterna till publiken.
– Lill-Babs och Nils-Eric Svensson satt vid ett tillfälle innanför ett skyltfönster på Kalendegatan och pratade och spelade skivor. Men den stora publiken utanför tryckte på och det knakade oroväckande i glasrutan. NES blev tvungen att be folkmassan att hålla avstånd till de framförvarande.
År 1959 hade Britt Wadner börjat jobba som annonsförsäljare på Radio Mercur och hennes son K.G Alfe var DJ och allt i allo vid sändningarna.
Britt Wadner tog över Radio Mercur som i mars 1962 bytte namn till Radio Syd. Inriktningen förblev underhållning, reklam och musik. Även Britts dotter Connie jobbade som programledare.
Då och då tystnade musiken från Radio Syd. Oftast hände det när isen lade sig i sundet och Cheeta hamnade i sjönöd. Cheeta krockade vid ett tillfälle med Dragörfärjan och fick då ligga i hamn under två månader.
Men det fanns annat att oroa sig över. Myndigheterna hade börjat intressera sig för Radio Syd på allvar. Britt Wadner åtalades och dömdes första gången till 50 dagsböter à 8 kronor. Sändningarna var populära och Radio Syd kunde få 700 brev om dagen. Stationen hade 72 procent av musiklyssnarna i Skåne.
– Artistintervjuerna var särskilt omtyckta och Radio Syd lyckades få kontakt med många världsartister, konstaterade Ulf Clarén. 1964 var Beatles på besök i Malmö och givetvis lyckades Radio Syd få en intervju med dem. Men den var kort, bara 42 sekunder.
1965 hade Radio Syd lyckats engagera Rolling Stones till en gala i Malmö. Tre av ”stenarna” med bl a Mick Jagger besökte Cheeta och fick sedan bo hemma hos Britt Wadner.
I augusti 1964 fick Britt Wadner sin andra dom. Hon dömdes till tre månaders fängelse. Uppslutningen kring henne och Radio Syd var stor. Tiotusen demonstrerade med slagord som ”Skånes radio för skåningar” och ”Ned med Tage”. Tage Erlander var ju statsminister i Sverige vid den här tiden.
Tiden för Radio Syd började rinna ut. Höststormen i september 1964 drev Cheeta in mot land där hon gick på grund och fick överges. Det blev slutet för båten som senare höggs upp i Ystad.
Radio Syd köpte ett nytt fartyg som döptes till Cheeta 2. I mars 1965 åkte Britt Wadner in i fängelse. Tremånadersdomen hade förvandlats till en månad. Stora folksamlingar försökte stoppa tåget som skulle föra henna mot Hinseberg.
I januari 1966 tystnade Radio Syd för gott. Det blev till sist isen i Öresund som tvingade Radio Syd att stänga. Dramatiken följde piraterna ända fram till slutet. Först 27 år senare kom en ny radiolag som gjorde kommersiell radio laglig.
Text: Tuve Bergman
Foto: Göran Martelius

Per Roijer, Hilding Ekelund och Ulf Clarén fördjupar sig i tekniken.

Kristina Waldén och Carl Johan Evander i dubbel upplaga.

Anders Sundberg sitter till vänster om Torbjörn Falk och Birgitta Piper som studerar ”Murvlar minns”.