Pågens bageri
Bröden som aldrig vidrörs av människohänder
Studiebesök på Pågens bageri med gamla anor
Snart 140 år efter starten är Pågens bröd Sveriges största bageri med 1400 medarbetare, två bagerier i Malmö och Göteborg. Företaget omsätter cirka 2,7 miljarder kronor per år.
Många tror att köpebröd ”kryddas” med konserveringsmedel för at bröden ska hålla sig fräscha lite längre. Men det gäller inte för Pågens produktion. Här har alla konserverande tillsatser tagits bort. Genom att bröden går direkt från bakugn till paketering utan att de vidrörs av människohand blir produkterna så rena att de har hållbarhet i upp till 10 dagar.
Det berättade Boel Lagerwall, kommunikationschef, när hon träffade medlemmar i Skånes Journalistseniorer på studiebesök vid Pågen i Malmö.
-Vi jobbar hårt med att göra vårt bakande så tryggt och klimatsmart som möjligt. Allt bröd som blir över i butikerna tar vi hand om när våra säljare kommer med nästa leverans. Returbrödet gör vi sedan om till jäst och återanvänder det.
-Vi är faktiskt ett av Sveriges största företag när det gäller transporter. 150 bilar ingår i vårt transportsystem som ser till att bröden kommer ut till butikerna. Det är förnybara bränslen som gäller. Vår klimatpåverkan genom transporterna har beräknats till 11 procent. Men vi jobbar för att bli ännu klimatsmartare.
Pågen är Sveriges största bageriföretag med 1.400 anställda varav 600 är bagare. Det finns ett 40-tal olika nationaliteter bland de anställda. Spridningen ger idéer till nya produkter och ett bredare sortiment. Två bagerier bakar allt bröd. Det ena ligger Göteborg och det andra i Malmö. Det var i Malmö som allt började när makarna Påhlsson började baka år 1878. Pågen är fortfarande familjeägt. Nu är det femte generationen Påhlsson som håller i trådarna.
-För oss är det viktigt att använda svenska råvaror, framhåller Boel Lagerwall. Vi har lantbruk i Skåne som vi har haft avtal med i decennier och det gör att vi kan vara säkra på att kvaliteten på mjölet är riktigt bra. Säden mals i vår egen valskvarn i Harrie i Kävlinge kommun. Just nu kommer över 80 procent av våra råvaror från Sverige men det varierar lite med hur skördarna ser ut. Dåliga år tvingas vi köpa mer från utlandet.
Mjölet Pågen använder får inte komma från slamgödslade åkrar för att man ska undvika att få giftiga tungmetaller i brödet. Allt bröd är laktosfritt sedan flera år tillbaka. Glutenfritt bakar man ännu inte men i det nya levainbrödet finns inget gluten tillsatt. Palmoljan man använder är certifierad och det härdade fettet är bannlyst sedan länge.
Lingongrova är Sveriges mest sålda bröd. Det skapades på 1990-talet men gjorde ingen succé de första åren men plötsligt lossnade det och populariteten ökade markant. I Sverige har Pågen ca 40 procent av marknaden. Främsta konkurrenten är Fazer.
Skorpor är en annan bästsäljare. Många av dem har en speciell destination.
-Här är det Frankrike som sticker ut. Dit går de flesta av våra skorpor. Fransmännen tycks kombinera våra skorpor med sina goda ostar och champagne. Skulle man lägga ut de skorpor vi bakar under ett år skulle de räcka två varv runt jorden
Ingrid Nathell från Lund, till vänster raden längst fram, undrade varför en del skorpor måste vara rundade. Kan man inte göra alla med rak botten. Eller skicka skorporna med rund botten till Frankrike?
Flera seniorer var intresserade av Pågens försäljning i andra länder och vilka sorter som går bra i olika delar av världen.
Claus Granath och Marianne Rosen förbereder sig för frågor om bröd.
-Gifflarna säljer vi mycket av i Danmark, Storbritannien och Island som är det land som äter mest gifflar per invånare. Brödsorterna går bra i hela Norden men även i Norra Tyskland börjar det lossna.
– Vi säljer flest gifflar till Storbritannien. USA är en ny marknad tack vare att IKEA har en del av vårt sortiment.
I dagsläget har Pågen export till 25 länder men till flera av dem är det ganska små mängder.
Lokalerna som Pågen har sin verksamhet i Malmö är kulturskyddade eftersom de ritades av den välkände arkitekten Ralph Erskine under 1960-talet. Erskine gillade båtar och Pågens utrymmen påminner om däcken på en en stor passagerarbåt.
Tuve Bergman (text) Göran Martelius (foto)