Ett konserthus som inte riktigt höll måttet och en starkt ökande besöksfrekvens till Malmö och Skåne var några av skälen bakom bygget av Malmö Live.

Det nya upplevelsecentret mitt i City både lockar och retar. Att malmöborna är nyfikna på det nya går inte att förneka, enligt Anna Thörn, guide på Malmö Live.

Anna Thörn guidade medlemmar i Skånes Journalistseniorer genom Malmö Live och berättade historien bakom nybygget.

– Musikerna var inte nöjda med det gamla konserthuset från 1985, konstaterade hon. Akustiken var inte den bästa och lokalerna var inte så funktionella och flexibla som de önskade sig. Samtidigt saknade Malmö bra lokaler för kongresser och konferenser.

– I den situationen kallade kommunalrådet Ilmar Reepalu till ett möte 2007. Två år senare hade beslutet klubbats i fullmäktige. Då hade hotellkungen Petter Stordalen hakat på. Han ville gärna bygga ett hotell med konferensanläggningar i anslutning till detta nya kulturcentrum.

Anna Thörn hjälper Marie-Louise Sjögren med hörsnäckan.

Första spadtaget till bygget togs den 1 juni 2012 och den 2 maj 2015 var det klart. Malmö hade fått sitt nya kulturcentrum och det låg mitt i smeten, nära stationen och Citytunneln.

– Namnet var ett problem, berättade Anna Thörn. Kvarteret heter ”Torsken” men det låter inte så bra att kalla ett kulturcentrum för det. Därför fick det bli ”Malmö Live”. Lite skämtsamt kallas det ”Malmhattan”.

Malmö kommun driver konserthuset med tillhörande anläggningar och Clarion Hotell driver kongressdelen.

Lars-Erik Andersson, även kallad LEA, och Christer Melin, båda seniorer från Sydsvenskan, var två av nära fyrtio besökare.

Hotellet har 444 rum och är 85 meter högt med 25 våningar. Den finaste sviten heter ”Zlatan-sviten”. Den kostar 10 000 kr per natt. Zlatan har ännu inte bott i den. Malmö Live har fått flera pris. 2015 fick anläggningen byggbranschens pris för bästa bygge och dessutom för bästa fasad. Arkitekter är den danska firman Schmidt Hammer Lassen.

– Malmö Live är fyllt med konst för 40 miljoner. En del av konsten är ny, andra konstverk har funnits på andra ställen men har flyttats hit eller kommit som donationer. Den stora vita statyn vid kanalen har skapats av Eva Hild, som med verket vill bryta av mot de raka linjerna i byggnaderna.

Eva Hilds konstverk har fått tillfälligt stöd för att inte skadas av stormvindar. Permanent lösning görs i år.

 

Den nya bron som syns i bakgrunden över kanalen kallas ”Birgit Nilssons bro”.

Den nya bron över kanalen är byggd i ett stycke och väger 50 ton. Under brons soffor finns 21 dolda högtalare varifrån klassisk musik flödar dygnet runt i en slinga komponerad av Kim Hedås.

– Men vill man lyssna igenom musiken måste man ta en rejäl matsäck med sig. Det tar sex veckor att spela upp alltsammans, berättade Anna Törn.

Det finns gott om lokaler och publikutrymmen i ”Malmhattan”. Stora kongresshallen ”High Live” med tretton meters takhöjd på plan två kan ta emot 1500 gäster i biomiljö varav 500 får plats på en balkong. Salen är stor och luftig och inredd med snygga detaljer och belysning.

Den mindre konsertsalen ”Kuben” är en flexibel fyrkantig konsertsal i svart. Rummet rymmer mellan 350 och 500 lyssnare beroende på om publiken står eller sitter på stolarna som skjuts fram och fälls ut med automatik.

I hotellets kongressdel finns 24 olika lokaler som rymmer alltifrån 6 till 600 personer. Möjligheten att locka kongresser till Malmö är viktig eftersom varje kongressgäst beräknas spendera i genomsnitt 3 000 kronor per dag. I bakgrunden Cerith Wyn Evans konstverk E=V=E=N=T.

Inne i Malmö Live överraskar konsten. På en vägg hänger Arne Jones verk ”Människor kring ett torg” i mässing. Verket fanns i SE-bankens gamla källare innan det skänktes till inredningen i nya konserthuset. Jones konstverk med sina smala långa gestalter passar bra på de formgjutna inomhusfasaderna i betong.

Strax under taket hänger Anders Österlins träskulptur ”Kitty Hawk” som är något av en replik av bröderna Wrights pionjärflygplan. Österlins verk ska en gång ha provflugits på Bulltofta.

SkJS nye ordförande Carl Johan Evander närmast kameran i stora konsertsalen.

 

Stora konsertsalen är värd ett särskilt kapitel. Bara 14 meter under golv rusar tågen i citytunneln men salen är inbyggd i ett skal som vilar på gummiklossar. Det gör att inget buller från tågen tränger in. Salen är klädd i ljus ek och rymmer över 1 600 personer. Akustiken är i världsklass och musikerna i Malmö Symfoniorkester fick öva mycket för att vänja sig vid att ”alla ljud” hördes. Det mesta av materialet i konsertsalen kommer från andra länder än Sverige men de akustiska lådorna längs väggarna är tillverkade i Gustafs i Dalarna.

Tuve Bergman (text)  Göran Martelius (foto)