Gruppbild

Gunnel C

Livet med trädgård ska vara lustfyllt

Gunnel Carlson är trädgårdsmästardottern från Blekinge som blev journalist och trädgårdsikon i svensk TV med programmet ”Gröna rum”. Hennes egen trädgård i Arlöv utanför Malmö är en lummig grön oas med blommande träd och buskar i varje skrymsle.

 

När medlemmar i Skånes journalistseniorer efter gemensam lunch på Tirups Örtagård den 17 augusti besökte Carlsons hemmaplan lämnade hon en klar och tydlig förklaring till sin ”gröna” filosofi:

– För mig ska en trädgård vara lättskött. Jag har ingen plan för hur den ska se ut. Delvis får den skapa sig själv. När jag får eller skaffar en ny växt letar jag upp ett lämpligt ställe där den får plats och så får den rota sig där.

Gunnel Carlson kom till trädgården kring sitt och makens hus i Arlöv på 80-talet. Det mesta av tomtens 800 kvadratmeter var gräsmatta med några fruktträd och rabatter här och var.

Nu är det mesta av gräsmattan borta. Växterna har tagit över.

Kristina Waldén lyssnar på Gunnel Carlsons berättelse …

…liksom Peter Palmkvist, Yvonne Hjert, Sylve Andersson och Claus Granath.

– Jag brukar nagga gräsmattan i kanten med det jag kallar lasagnebäddar. Ett lager tidningar läggs direkt på gräset. De täcks med ris, pinnar och kvistar som sedan täcks med jord och gödsel Sen lägger jag på nya sådana lager. Efter något år har bädden förvandlats till jord och jag har fått ny mark att plantera växter i.

Trädgården i Arlöv är full av träd, buskar och blommor. Här finns 14 olika äppelträd, ett prydnadsäppelträd, ett vårdträd i form av en 80 år gammal pil, ett katalpa eller trumpetträd, flera sorters magnolior, äkta kvitten och blåblommande trädgårdshibiscus.

Många av växterna kommer från Blekinge och pappans trädgårdsmästeri.

– Här fanns ett garage när vi kom hit och under ett par decennier fick det fungera som ett sånt innan vi kom på att bilar klarar sig utmärkt utomhus i vårt klimat. Då gjorde vi om garaget till ett orangeri och därför har vi nu en plats där känsliga växter kan få skydd och vila under vintern, säger Gunnel Carlson.

Hon har inte mycket ogräs i sin trädgård. Det finns för mycket andra växter som kräver ljus och utrymme för att ogräset ska få plats.

Hon har också en växt som kan ge hemmaodlare som plågas av horder av kirskål lite hopp. Det är en muterad form av just kirskål som är brokbladig med ungefär samma färgsättning som brokig benved. Den kan fungera utmärkt som en annorlunda marktäckare i trädgården.

– För mig ska en trädgård vara något lustfyllt, betonar Gunnel Carlson. När jag kommer hem från jobbet går jag oftast rakt ut i trädgården för att njuta av det jag ser och doftar.

– Många som har trädgård är så ängsliga. Det är inte farligt att testa och experimentera. Fungerar inte ett experiment är det bara att göra om. Det enda det kostar är tid.

Gunnel Carlson fortsätter att låta trädgården i Arlöv leva sitt eget liv.

Text: Tuve Bergman Foto: Göran Martelius

Före besöket hos Gunnel Carlson samlades medlemmarna på Tirups Örtagård för lunch och inköp av växter till egen balkong eller trädgård. På bilden nedan sitter fr v Rolf Cronqvist, Mona-Lill Påhlzon och Elisabet Berger.


Några fler bilder från lunchen på Tirup:

Och, slutligen, från Gunnel Carlsons trädgård: