Spekulativ heldag bland kända döda och ny bebyggelse

 

Måndagen den 22 maj åkte 43 medlemmar och anhöriga med buss till Köpenhamn för ett besök på Assistenskyrkogården och de nya stadsdelar som växer fram i Köpenhamn.
Se, det blev en spekulativ resa 43 journalistseniorer gjorde till Köpenhamn en solig dag i maj.

Resan i sig var inte spekulativ men det var mycket av det vi såg och upplevde. Efter busstur från Lund och Malmö höll vi oss dock på jorden eller egentligen under den samma.

Föreningens ordförande Carl Johan Evander guidade på Assistenskyrkogården (den assisterande kyrkogården), som togs i bruk 1760. Den var till en början en fattigkyrkogård ute på landet.

I dag är den en välbesökt plats inte minst för de många kända personer, som är begravda där. Allkonstnären och filmaren Jens Jørgen Thorsen kan väl kallas spekulativ även nu efter sin död.

Vi gick till Martin Andersen Nexös grav och till H C Andersens. Carl Johan Evander inte bara visade utan berättade om de berömda personerna och kryddade med en och annan anekdot.

Vi fick berättat om universitetsrektorn Christian Bohr och dennes son Niels, professor i fysik och Nobelpristagare.

Intill är rockeren (skinnknutten) Kenni Holst begravd. Hans grav bräcker familjen Bohrs genom sin storlek. Men gravstenen (en gevärskula) fick inte bli högre än Bohrs. Men lika hög, 4.20 meter.

Den franska soldatgraven och inte minst gravplatsen för gadens folk, de hemlösas sista vila, väcker tankar. Gravarna till Sören Kierkegaard, konstnären Henry Heerup, författaren och musikern Dan Turèll och några till ingick i vår rundvandring.

Staffan Söderberg, i randig jacka, tog över berättandet när vi kom till Ørestad och såg den nya bebyggelsen, som verkligen är spekulativ, bland annat bostadskvarter formgivna av arkitekten Bjarke Ingels.

Vid och i hans “Åttan” tog vi lunchpaus. Den som då tjuvlyssnade på sina reskamrater fick höra “här skulle jag inte vilja bo”.

Nej, men visst är det en spännande arkitektur som präglar det nya Köpenhamn. En del danskt kunnande har spillt över till Malmö t ex Malmö Live. Mer av nya Köpenhamn bjöd oss Staffan Söderberg när bussen kördes till nybyggnadsområdena i Sydhamnen och Nordhamnen. Tiotusentals bostäder byggs eller planeras och mängder av arbetsplatser. Köpenhamns planering, förklarade Söderberg, handlar om en förändring från ett bilsamhälle till en stad med än fler cyklar.

Text: Ingrid Nathéll Foto: Jan Skogström

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.