Carl Johan efter Jan

Vid årsmötet lämnade ordförande Jan Hjert, t v, styrelsen. Till ny ordförande valdes Carl Johan Evander, sittande till höger. Även styrelseledamoten Hans Widing, sekreterare i flera år, hade avböjt omval liksom ledamoten Birgitta Wahlgren.

Carl Johan Evander, Lund, valdes till ny ordförande för Skånes Journalistseniorer vid föreningens årsmöte 2016 på Rådhuskällaren i Malmö. Carl Johan avlöser Jan Hjert som avsagt sig omval efter åtta år som ordförande.

Under årsmötet avtackades Jan Hjert och Hans Widing för sitt hängivna arbete i styrelsen. Hans Widing har de senaste åren jobbat som sekreterare. Två nya revisorer valdes vid årsmötet, Torsten Frennstedt, Eslöv och Marianne Rosén, Malmö.

Enligt stadgar ska styrelsen väljas varje år. Denna gång valde tre ledamöter att inte kandidera för omval varför tre nya medlemmar kom in i styrelsen som består av åtta personer.

Carl Johan Evander, 67 år, arbetade före pensioneringen i huvudsak som frilans. Han ingick i gruppen journalister som 1977 startade Radio Malmöhus där han också var nyhetschef.

Utöver Jan Hjert valde Hans Widing, sekreterare i flera år, likt ledamoten Birgitta Wahlgren att inte kandidera för omval. Till ny sekreterare utsågs Peter Palmkvist vid det konstituerande styrelsemötet.

Nya i styrelsen utöver Evander blev Christina Gustafson och Per Roijer som båda har arbetat åtskilliga år vid Sydsvenskan. Christina var lokalreporter med Vellinge på bevakningen under flera år. Per hade flera uppdrag men var i huvudsak verksam vid ekonomiredaktionen, både som chef och reporter.

Tuve Bergman fortsätter som vice ordförande. Göran Martelius omvaldes och kvarstår som kassör med ansvar för denna hemsida och för fotografering och bilder på densamma. Omval gällde också för Kristina Waldén och för Mona-Lill Påhlzon.

Journalistseniorerna kan se tillbaka på ett händelserikt år med flera intressanta möten, en julresa till Tyskland och utflykter till Karen Blixens hem i Rungstedlund, Danmark och till Dunkers kulturhus i Helsingborg. Bland de intressanta personligheter som gästat föreningen finns förre ministern och FN-ambassadören Pierre Schori, nöjesjournalisten Christer Borg och skribenten Barbro Hedvall.

Därutöver har seniorerna erbjudits teaterbiljetter till rimliga priser. Våren 1915 samlade Verdis opera ”Aida” och Ibsens moderna pjäs ”Folkets fiende” många besökande från journalistseniorerna. Detsamma gäller musikalen ”TopHat” under hösten 2015.

—————–

Malmös starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh om Malmös tuffa år:

”Vi klarade anstormningen”

Integrationen av nyanlända plus annan stor inflyttning anstränger kommunen på alla fronter. Men Malmö klarar att hantera situationen, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, som samlade rekordpublik på års- och medlemsmötet den 30 mars.

– Vi klarade anstormningen men det hade inte gått länge till.

Malmö gick från att ta emot 40 ensamkommande barn i veckan till 40 barn om dagen till 300 barn om dagen under hösten.

Det var en enorm påfrestning för staden men på något sätt lyckades vi klara av det och i och med att vi klarade utmaningen fick vi ett stort självförtroende inför nya svåra utmaningar, säger Malmös ledande kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Vi klarade det men vi hade inte orkat med 10 000 flyktingar i veckan särskilt länge till, säger hon. Vi anställde 1 200 nya medarbetare för att rida ut stormen. Det var bra för flyktingarna och det var bra för dem som fick jobb.

Erik Eriksson, tidigare Arbetet, var en av flera som ställde frågor till kommunalrådet Jammeh.

Malmö är en stad i snabb förvandling.

– Vår stad växer så det knakar och andelen unga ökar snabbast. I dag har Malmö 320 000 invånare.  40 procent är under 29 år, 50 procent är under 35 år. Men den grupp som växer snabbast är barnen i ålder 1-5 år. Ni kan ju tänka er vilken styrka det finns i att ha en så ung befolkning.

Malmö har nyligen reviderat prognosen för befolkningstillväxten fram till 2019 med 62 procent och då har staden ändå ökat sin befolkning 30 år i rad.

– Den starka tillväxten av invånarantalet ställer oss självklart inför nya utmaningar. Vi måste bygga 26 nya skolor de närmaste åren. Och vi måste på allvar få igång bostadsbyggandet. Det finns redan bra projekt i gång. Ett sådant är Hyllie där det ska byggas 8 000 nya bostäder och skapas lika många arbetstillfällen.

Men det är inte bara människorna som dras till Malmö. Allt fler företag lägger verksamheter här.

– Med så många olika nationaliteter och språk samlade på en relativt liten yta blir vi attraktiva även för internationella företag. IBM ska lägga sitt nordiska utvecklingskontor här och IKEA har ju redan placerat sitt globala huvudkontor i Malmö. Där handlar det om 1 200 jobb.

Mötet lockade stor publik, här Mari-Ann Jonsson och Lars-Erik Andersson, båda tidigare vid Sydsvenskan.

Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterade att Bron har skapat förutsättningar för ett helt nytt Malmö. Nu befinner sig staden i en region med närmare 4 miljoner invånare och med 11 universitet i närområdet.

– Utöver Bron är Malmö högskola den viktigaste förändringen. Vi ville ha högskolan mitt i centrum för att ge liv åt de centrala delarna av staden. Det har bidragit till att göra Malmö attraktivt. BO01 drog igång vårt arbete med att skapa en hållbar miljö och social hållbarhet. Det kommer fortfarande folk från hela världen för att studera det arbetet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh betonade att arbete för social hållbarhet tillhör kommunens viktigaste uppgifter. Det gäller satsningar på förskola och skola och utveckling av kulturskolan och fritidsverksamheten.

För en tid sedan gick kommunen ut med en inbjudan till näringslivet att delta i utvecklingen av det sociala hållbarhetsarbetet.

– Vi hade reserverat 30 platser på den första träffen men det kom in 400 anmälningar. Det vittnar om att det är många som vill vara med om att utveckla Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh hoppas på en ringlinje med Pågatåg kring Malmö och att banan för höghastighetståg till Stockholm blir av.

– Vi har mycket positivt att glädja oss åt. Hotellövernattningarna i Malmö har ökat med 17 procent. Förra året utsågs vår kommun till den föreningsvänligaste i landet och dessutom till den mest idrottsvänliga.

Tuve Bergman (text) Eva Martelius (foto)

Per Roijer, här flitigt antecknande, valdes till styrelseledamot vid årsmötet. Han var tidigare ekonomireporter vid Sydsvenskan. I styrelsen får han bl a ansvar för teknikfrågor. Övriga på bilden är fr v Magnus Månsson, Ola Mårtensson och Lasse Holmström. Delvis skymd bakom Per sitter Bo Nordbeck.

FAKTA: Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) är född 9 maj 1974 på Kroksbäck i Malmö, men uppvuxen i Trelleborg. När hon skulle studera statsvetenskap vid Lunds universitet valde hon att bosätta sig i Malmö. Hon var även ledarskribent vid tidningen Arbetet i Malmö. Den 1 juli 2013 tillträdde hon som första kvinna posten som kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö.