Vid mötet den 19 november 2009 på La Couronne i Malmö fick vi besök av Elin Jönsson, journalist och författare, bosatt i Malmö. Hon har under flera år arbetat som frilansjournalist, främst i Ryssland åt bland andra SVT och Sveriges Radio.

Elin Jönsson är född 1973. Hon läste ryska på gymnasiet och besökte dåvarande Sovjetunionen första gången genom en språkresa 1991. Därmed råkade hon befinna sig i Moskva under augustikuppen mot Gorbatjov och hennes värdfamilj skickade därför ut henne på landsbygden för att ha henne i säkerhet. Hon kom att under 90-talet tillbringa långa perioder i Ryssland och fick omkring 1996 kontakt med Sveriges Radio. År 2008 gav Elin Jönsson ut en reportagebok om övergrepp 2005 i Uzbekistan, där hon befann sig på uppdrag för Sveriges Radio och SVT. Boken bär titeln ”Konsten att dölja en massaker. En resa bakom sidenridån”.

Samma år debuterade hon som regissör med en dokumentärfilm tillsammans med Magnus Gertten om en kirgizisk gästarbetare i Moskva. Hon har även ingående följt krigen i Tjetjenien och dessas återverkningar på Ryssland. Elin fick Politkovskajapriset 2009 och Eldh-Ekblads fredspris samma år.

Till vårt möte på La Couronne hade Elin med sig ett antal ex av boken, och de blev alla sålda. För närvarande jobbar hon som frilans på Utbildningsradion.

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.