Bornholmsresan september 2016
Solskensön. Sällan har väl turistreklamens namn på Bornholm känts mera rätt än då föreningens 29 resenärer gjorde sitt tvådagarsbesök på ön. Vädret var kort sagt fantastiskt!
Onsdag: Ombord på Bornholmstrafikkens nyaste och snabbaste färja, Leonora Christina, klarade vi överfarten från Ystad på en timme och 20 minuter. Bussen från Thells, rattad av Per Jakobsson och än en gång med Annika Nilsson vid guidemikrofonen, tog oss först på en liten rundtur i Rönne, där vi bland annat såg ”Svenskhusen” – de 300 trävillor som svenska staten skänkte till Bornholm sedan ön bombats av Sovjetunionen i maj 1945. 225 av husen placerades i Rönne, 75 i Nexö. Än i dag ser de flesta påfallande fräscha ut.
Första stoppet på vår rundresa blev sedan byn Nylars och en av Bornholms vackra rundkyrkor. På 1100-talet, när kyrkan byggdes, skulle den tjänstgöra både som försvarsanläggning och gudstjänstlokal. Stämningen inne i det rundade och smakfullt inredda kyrkorummet innanför metertjocka väggar var mycket speciell.
I Aakirkeby tog flera av resenärerna chansen att handla eller bara strosa omkring. Byns främsta specialitet är spröda kex med kummin, bakade i 27 tunna lager. Strax utanför byn träffade vi sedan den pratsamme vinbonden Jesper Poulsen på Lille Gadegaard. Får man tro honom är vinproduktion en ständig kamp mot dåligt väder, ohyra och svenska flyttfåglar – en näring med fler förlust- än vinstår. I hans show för besökarna ingick också att mata husgrisen Øffe med Coca Cola Light och att vädra diverse politiska åsikter.
På Dueodde, Bornholms sydspets, kunde vi konstatera, att sanden var precis så fin och sammetsmjuk som turistreklamen påstår. Sanden användes inte bara i timglas, utan fick förr i tiden också tjänstgöra som läskpapper när man skrev officiella dokument. Utanför stranden böljade havet silkesglänsande i solskenet och flera passade på att blöta fötterna i vattenbrynet. Per Roijer gick ännu längre och badade hela sig.
Via Snogebæk och Nexö kom vi till Almindingen, det stora och vackra skogsområdet mitt på ön. Vi fick inte tillfälle att klappa de visenter – europeiska bisonoxar – som planterats in där, men i stället chansen att se hela Bornholm från ovan. Det skedde vid Rytterknægten, öns högsta punkt (162 meter över havet), där åtskilliga modiga klättrade hela vägen upp i utsiktstornet.
Torsdag: Efter gemensam middag och övernattning på Hotel Griffen i Rönne inleddes andra dagen av resan med besök i fiskeläget Hasle, där vi bland annat fick en titt i rökeriet, där sill röks guldgul över alspån. Sedan gick resan tvärs över ön till Svaneke, men på vägen besöktes också Kræmmerhuset, ett ställe med mängder av prydnadssaker och handarbeten till försäljning. Huset är en gammal folkhögskola med en makalöst vacker och välhållen trädgård.
I Svaneke lockade lokala specialiteter som öl och lakrits, innan vi fortsatte till Gudhjem och lunchen i form av en överdådig fiskbuffé. Både Svaneke och Gudhjem är små pärlor på den bornholmska östkusten, präglade av sin historia som fiskelägen, men idag med turism som främsta näring.
Efter Gudhjem fortsatte vi norrut längs den bitvis dramatiska klippkusten mot Allinge och Sandvik. Resans sista, korta stopp blev sedan vid den mäktiga borgruinen Hammershus. Därefter åkte vi direkt till Rönne och färjeläget för återfärden mot Ystad. Och ännu när bussen rullade mot Malmö fortsatte det fantastiska solskensväder som prytt hela vår resa!
Text: Peter Palmkvist
Foto: Bo Nordbeck
- Britt Nordbeck och Christina Kallum framför Nylars rundkyrka från cirka 1250, byggd som militär anläggning och skydd mot inkräktare.
- Hans Widing och Ingrid Karlsson beundrar dopfunten i Nylars kyrka, en av Bornholms fyra rundkyrkor.
- Staffan Söderberg och Carl Johan Evander i samspråk.
- Bornholms berömda kumminkex bakas hos Dams bageri i Aakirkeby. Ulla Stenfeldt passade på att köpa några paket med sig hem.
- Kristina Waldén och Britt Nordbeck log i kapp med de bronsförgyllda gässen på Aakirkebys torg.
- På vingården Lille Gadegård träffade journalistseniorerna den färgstarke vinbonden Jesper. Han berättade om produktionen på gården för bl a (fr v) Christina Richardson, Christina Kallum, Ann-Christine Bondesson, Tore Gillberg, Birgitta Fredén samt, skymda bakom solhatten, Ulla Stenfeldt och Mats Fredén.
- Vinbonden Jesper framställer inte bara vin, han bedriver också köttproduktion. Men, lovade han, jättelika suggan Øffe slipper slaktbänken.
- Vinprovning hos vinbonden Jesper. Många sorter att avsmaka, konstaterade Hans Widing.
- Dags avnjuta bornholmsproducerat vin, fr v Åse Österman, Peter Palmkvist, Margita Voigt och vår chaufför Per Jakobsson.
- Ingrid Nathell var inte alltför imponerad av Bornholmsvinerna
- Per Roijer passade på att ta ett dopp i Dueodde, milslång badstrand på Bornholms sydspets. ”Fantastiskt skönt, minst 18 grader”, försäkrade han.
- Fr v Margita Voigt, Marianne Rosén och Åse Österman nöjde sig med att blöta fötterna under stoppet i Dueodde.
- Guje & Åke Mattisson avnjöt en irish coffee efter maten på hotell Griffen i Rönne.
- Njuter solen i Snogebæk, ett gammalt fiskeläge, gör (fr v) Peter Palmkvist, Kristina Waldén, Åse Österman, Birgitta Fredén, Marianne Rosén och Ingrid Nathell.
- Christinorna Kallum och Richardson pausar på en av bänkarna i Snogebæks lilla ö-hamn 100 m ut i havet.
- Birgitta och Mats Fredén, nöjda deltagare i Skånes Journalistseniorers minitripp till Bornholm.
- Var smakar en svalkande Svanekeöl bäst om inte i Svaneke. ”Förträffligt”, försäkrade (t v) Björn Ekvall och Staffan Söderberg…
- … liksom Marianne Söderberg…
- … och Tore Gillberg.
- Kristina Waldén och Britt Nordbeck hade roligt under den fiskinspirerade lunchen i Gudhjem. Men så är också tjejerna släkt – om än på håll. ”Vi är trasslingar. Tror vi…”