Bertil Falk om den okände Gandhi
Ungdomsböcker och journaler väckte intresset för Indien
Intresset för Indien vaknade med 1942 års julklappsbok – ”Tjuvpojken som blev Maharaja” av Per Westerlund som var en av dåtidens flitigaste författare av ungdomsböcker. Samtidigt pågick andra världskriget och biograferna överöstes av journalfilmer från fjärran exotiska platser.
Det berättade journalisten och författaren Bertil Falk när han vid en träff med Skånes Journalistseniorer den 8 november förklarade varför han har ägnat 40 år av sitt liv åt att skriva en bok om Indira Gandhis okände man Feroze.
Bertil Falk har jobbat på flera olika medier under sitt yrkesliv. Dit hör Örnsköldsviks Allehanda, TV3 när kanalen startades i London i slutet av 1980-talet men framför allt Kvällsposten i Malmö från 1967.
– 1977 fick jag ett samtal från en man jag lärt känna under mina resor i USA. Han jobbade vid FN och kom med den märkliga frågan om jag kunde skriva artiklar om Jesus i Indien. Först tänkte jag tacka nej men varför säga nej till chansen att få åka till Indien.
Sista dagen i New Delhi traskade Bertil Falk upp till Indira Gandhis residens för att försöka träffa henne. Med hjälp av ett journalistleg och övertalning fick han audiens hos premiärministern.
– Jag fick en intervju med Indira Gandhi och när jag kom hem till tidningen langade jag stolt över den till min chef som tittade på mig och kallt frågade efter bilderna på mig och fru Gandhi. Intervjun kunde ju vara fejkad om det inte fanns bildbevis. Det hade jag inga. Jag hade bara bilder på det som påstods vara Jesu grav.
– Det året publicerades det ingen intervju med Gandhi i Kvällsposten, konstaterade Bertil Falk. Men vid nästa resa sökte jag upp henne igen och den här gången var jag noga med att ta bilder från mötet.
Bertil Falk har besökt Indien nästan varje år sedan 1977. Han fanns där när Indira Gandhi mördades och frågade då var hennes man fanns. Han fick veta att mannen, Feroze Gandhi, varit en känd aktivist under frihetskriget mot britterna och flera gånger suttit i fängelse under den tiden, att han senare blivit en aktad och frispråkig parlamentsledamot men att han dött i en hjärtattack redan 1960. Han var då bara 48 år gammal.
– Jag blev nyfiken på Feroze Gandhi, erkände Bertil Falk, men det var inte många som jag träffade som visste något om hans liv. Han tillhörde parserna som är en liten folkgrupp i Indien som dyrkar den persiska religion som Zarathustra predikade. Parserna är på utdöende.
– Han och Indira tillhörde samma aktivistgrupper under frihetskampen. Indiras pappa, Jawaharlal Nehru, var en av de främsta ledarna. Men när jag läste det som fanns att läsa om Feroze förstod jag att han som parlamentsledamot ofta kom på kollisionskurs med sin mäktige svärfar. Feroze bekämpade korruptionen i det indiska samhället och tvingade bl.a fram ett förstatligande av hundratals privata försäkringsbolag.
Genom att leta igenom indiska tidningar hittade Bertil Falk namnet på flera personer som känt Feroze Gandhi under frihetskampen. Människor som han kunde intervjua. Det gav honom en rikare och djupare bild av vem Feroze varit och det inflytande han haft.
Hans sökande efter material och intervjuerna med de som kände Feroze Gandhi resulterade efter 40 års arbete i boken ”Feroze The forgotten Gandhi”. Boken kom ut för snart ett år sedan och har väckt uppseende i Indien. Den beskriver ett ganska nertystat och okänt kapitel i Indiens historia.
–Det känns bra att ha lämnat ett bidrag som kastar lite nytt ljus över en viktig del av den här historien, säger Bertil Falk.
Och det skulle förvåna om han inte sticker iväg en vända till Indien även nästa år.
Text: Tuve Bergman
Foto: Marianne Rosén

Peter Palmkvist hjälper Bertil Falk med mikrofonen.
Ett 40-tal personer lockades av föredraget. Kanske inte helt oväntat så var många av dem f d Kvällsposten-medarbetare. Här följer ett litet svep över publiken.

Ulf R Johansson. Halvt skymd t v Per Roijer.