Spegling av spelet mellan öst och väst

I juni 1953 startade arbetarna ett uppror mot den östtyska regimens planer på att låta dem jobba mer för samma betalning. En miljon arbetare protesterade. 55 av dem dödades när sovjetiska trupper slog ner upproret. I dag är det nästan bara 17 junigatan i Berlin som påminner om massakern 1953.

Deltagarna i Skånes Journalistseniorers resa till Berlin mötte en stad full av minnen från ett våldsamt och tragiskt förflutet men framför allt en stad i förvandling.

 

 

 

 

 

-Det som en gång var Östberlins slitna områden håller bit för bit på att saneras och snyggas till, berättade guiden Jonatan Ohlsson. Berlin är en spännande stad för att här finns så många möten – mellan nutid och historia och mellan Europa och orienten.

Första kvällens bussrundtur pendlade mellan det som en gång var Östberlin och Västberlin, via Potzdamer Platz, den långa affärsgatan Friedrichstrasse, Alexanderplatz och lustslottet Charlottenburg som Fredrik den förste en gång byggde till sin älskade drottning Charlotte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rode Möller, tidigare reporter vid Arbetet, försöker förhandla priset på en rysk militärmössa, under överinseende av Margareta Bellander och Christina Kallum.

 

 

 

 

 

Andra dagen i Berlin inleddes med en mer omfattande stadsrundtur genom de hårt bevakade diplomatkvarteren förbi stadsbiblioteket och ett besök vid den mest berömda gränsövergången Checkpoint Charlie.

-Här kunde diplomater och militärer från väst fritt passera, konstaterade Jonatan Ohlsson, men idag är det inga poliser eller soldater som vaktar här. Männen i uniform är skådespelare som gärna låter sig fotograferas mot en liten ersättning.

Via Karl Marx Allé och Karl Liebknecht Strasse gick turen vidare till regeringskvarteren med det gamla riksdagshuset och förbundskanslerns kansli.

-Berlinarna har vass humor. Huset där Angela Merkel huserar har döpts om till ”Tvättmaskinen” därför att man tycker att det liknar en tvättmaskin. Världskulturhuset har döpts om till ”Jimmy Carters leende” eller ”Det gravida ostronet”.

Fotografen Thomas Löfqvist, tidigare vid Sydsvenskan, berättar för  Kristina Waldén om upplevelser under sina reportageresor i Berlin.

Holocaustdenkmal, minnesplatsen för judeutrotningen, med sina 2721 betongblock väckte starka känslor bland seniorerna. Vandringen bland de höga blocken skapar en känsla av utsatthet och hjälplöshet.

Resten av dagen kunde resenärerna ägna åt egna preferenser. En grupp sökte upp tyska motståndsmuseet vid Stauffenbergsgatan. Översten Klaus von Stauffenberg deltog i ett försök att döda Adolf Hitler sommaren 1944. Stauffenberg placerade en tidsinställd bomb i ett rum där Hitler skulle delta i ett sammanträde. Hitler överlevde och Stauffenberg avrättades på gården till det som i dag är museum. Hundratals personer mördades av nazisterna i repressalier efter kuppförsöket.

Motståndsmuseets permanentutställning handlar om det tyska motståndet mot nazisterna under kriget. Överallt i Tyskland fanns små celler som arbetade mot Hitler. En del celler var socialdemokratiska, andra fackliga, andra kommunistiska och en del var kristna. Problemet tycks ha varit att de olika rörelserna aldrig lyckades samla sig till en enad front mot nazismen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tredje dagen i Berlin var huvudattraktionen den stora trädgårdsutställningen, Internationale Garten Ausstellung, på temat ”en ocean av färger” med inriktning på urbana trädgårdsmiljöer. Foto: IN

Utställningen i utkanten av Berlin omfattar ett område på 100 hektar. En linbana transporterar besökarna från huvudingången till de delar området som har flest trädgårdsenheter. Utställningen intresserade journalistseniorerna. Tre fjärdedelar av gruppen följde med bussen ut till IGA och de långa promenaderna mellan utställningens olika delar. Det första som mötte besökarna var planteringar med olika sorters björkar över hela området. Renässansträdgården med sina bluxbomsinramade citrusträd lockade. Det gjorde också ideerna till små urbana trädgårdar med t ex pallkragar på hjul, bikupor och andra flexibla lösningar.

Blomsterprakten inom utställningsområdet omfattade palettens alla färger med stora planteringar av t ex penséer, tulpaner och liljor. Den orientaliska trädgården i arabisk stil med fontäner och vackra kakelväggar imponerade liksom den balinesiska inrymd i ett växthus med bl a orkideer, pagodträd och hibiscus.

Utställningen håller öppet ända in i oktober och kommer att förnyas i takt med att årstiderna ändras – vårblommorna ersätts med andra skönheter.

 

Bilder: Peter Palmkvist, i trenchcoat, spanar åt höger bredvid Tuve och Cathrine Bergman. Bertil Falk i profil till höger med fr v Kristina Waldén, Marianne Rosén, Monika Ståleker. Ulla Stenfeldt, i gul basker, överlägger om färdvägen med Bertil Nilsson. Marianne Rosén, Mona-Lill Påhlzon, Bertil Nilsson och Rolf Cronqvist väntar på bussen utanför hotellet.

 

 

 

 

 

Sista dagen under Berlinresan kombinerades hemresan med en utflykt till Glinickebron som leder över floden Havel i staden Potsdam som en gång var huvudstad i furstendömet Brandenburg. Bron på bilden blev under den östtyska eran känd för de utväxlingar av spioner och fångar som gjordes där. Den mest kända är bytet av spionflygaren Gary Powers mot den östtyske spionen Rudolf Abel 1962. Senare utväxlades även östtyska spioner mot politiska fångar i öst.

Berlinresan är genomförd men reseplaneraren Kristina Waldén har redan flera nya förslag till resor på sitt bord. Där finns bl a Paris, Normandie och Prag/Dresden.

Text:  Tuve Bergman  Foto: Tore Gillberg, Ingrid Nathell, Göran Martelius

 

Göran Kristiansson, Christina Gustafson och Eva Martelius vid Anhalter Bahnhof varifrån judar sändes med tåg till skilda koncentrationsläger. Thomas Löfqvist och Marianne Rosén poserar framför väggmålning med pussande statscheferna Leonid Brezjnev och Erich Honecker. Göran Holmquist och Åke Pettersson på väg att bestiga spionernas bro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder nedan:

Tore Gillberg beundrar en förlängd Volvo som användes av DDR-eliten. Rolf Cronqvist, Åke Mattisson och Mats Fredén vid hotellet. Marianne Söderberg pausar på färjan. Staffans Söderberg och Göran Kristiansson berättar historier under middagen. Christina Kallum och Bo Nordbeck relexar på färjan medan Bertil Falk berättar om Indien för Marianne Rosén.