Följ med på en föreställning om livet i Malmö för femtio år sedan. Skådespelaren Erik Borger läser under 70 minuter den sceniska berättelsen byggd på Torbjörn Flygts succéroman från år 2000.

Vi har bokat biljetter till föreställningen på Hipp i Malmö den 24 januari. Det rabatterade priset är 240 kronor. Max två biljetter per bokning, som görs till Göran Martelius på lund62@gmail.com eller 0705750295. Gamla klyschan först till kvarn gäller. Betalning till vårt plusgiro 20 55 72-1 senast 15 december.

”Jag har länge kallat Underdog för ett kammarspel för 83 personer”, säger Torbjörn Flygt i programbladet om svårigheten att gestalta berättelsen.

Sedan insåg han att monolog är bästa sätt att överföra ett episkt verk till scenen. Flygt berömmer Erik Borger för att helt förstå kärnan i romanen och därmed ha funnit dess smärtpunkter.

Drygt 400 romansidor har blivit sceniskt drama med familjen Kraft från Borgmästargården i centrum. Men det omgivande kollektivet har inte gått förlorat, menar Flygt.

Den berättande Johan beskriver ett sönderfallande folkhem där hans mamma Bodil sliter på Strumpfabriken och begåvade systern Monika mobbas mitt i ett myller av grannar och vänner.

Torbjörn Flygt föddes i samma kvarter 1964 och bor ännu i Malmö. Han debuterade som romanförfattare 1995 med ”Längsta ögonblicket” följd av ”Män vid kusten” 1997. ”Underdog” fick Augustpriset 2001. Trilogin fortsatte med ”Outsider” 2011 följd av ”Slugger” 2022.

Under åren har Flygt skrivit ytterligare fem romaner. Pjäsen Karriär i regi av Dennis Sandin blev hans scendebut som nu följs av Underdog.