Kanske lockar en resa till Irland om ett knappt år med Västseniorerna? Västsveriges Journalistseniorer (VJS) vill gärna ha oss med på en veckolång resa dit.

Anmälan till deras ordförande Leif Montell senast den 12 november i år!! Allt om resan här nedan. Detaljerat program bifogas också!

VJS flyger till Irland i september nästa år (2024). Vi har hittat en rundresa på den gröna ön på åtta dagar (sju övernattningar). Då kan vi flyga direkt från Landvetter ToR och blir vi har bokat upp så vi blir oss själva på den här rundturen. Teknisk arrangör av resan blir Rolfs Buss & Flyg, varför det är Rolfs man betalar och skickar slutanmälan till sedan vi samlat in namn på alla som är intresserade att hänga med.

Vad kommer då den här resan att kosta? Troligen runt 15 000 kr. Eftersom flygbolagen ännu inte släppt flygstolarna har inte researrangörerna kunnat fastställa priset, men motsvarande resa i år, 2023, gick på ca 15 000 kr. Skulle vi korta av resan en eller två dagar finns inte direktflyg från Göteborg utan då blir det mellanlandning vilket fördyrar. 

Nedan finns ett preliminärt program för de åtta dagarna. Det är det program som Rolfs Buss & Flyg har i sin katalog. Då vi är en egen grupp har vi möjlighet att göra mindre korrigeringar i programmet. 

Vi har angett avresa 3 september. Det är det datum som gäller i dag. Det kan inträffa att dagen ändras.

Ni som är sugna på att följa med kan anmäla er till Leif Montell, ordförande i VJS, antingen på mejl

leif.montell@telia.com eller  sms: 0702 – 48 47 62 senast 12 november

Glöm inte ange hur många ni är (ni får ta med fru/man/sambo/särbo/)

Program för resan

Preliminärt blir avresan tisdag 3 september, men dagen kan komma att ändras då researrangör och flygbolag inte spikat exakta resdagar ännu. Det här är Rolfs grundprogram för Irland. Då vi blir en egen grupp kan vi troligen komma med egna önskemål om t ex fler gemensamma middagar/pub-rundor. Vi ska undersöka möjligheten att få information av lokal företrädare för mediebranschen.

Dag 1, 3 september Hemorten – Dublin

Vi flyger från Landvetter direkt till Dublin där vår buss tar oss till Travelodge Plus som ligger centrala Dublin. Här checkar vi in för två nätter. Kvällen är fri för middag på egen hand.

Dag 2, 4 september Dublin

Efter frukost gör vi ett besök på Teeling Distillery, som byggdes upp som ett litet hantverksbryggeri i centrala Dublin av Walter Teeling 1782. Vi får en guidad visning som avslutas med provsmakning av whiskey. Under dagen gör vi även en stadsrundtur med vår reseledare. Dublin ligger vid floden Liffey och är landets största stad. Här finns den georgianska arkitekturen från 1700-talet, två katedraler, Trinity College och mycket intressant historia. I stadsdelen Temple Bar hittar man de traditionella irländska pubarna och många trevliga lunchrestauranger. Kvällen är fri på fritiden.

Dag 3, 5 september Dublin – Galway – Clare

Efter frukost reser vi mot västkusten och besöker gemytliga Galway. Här talar hälften av befolkningen gaeliska och tvåspråkiga skyltar syns överallt. I centrum finns stadens kullerstensbelagda huvudgata Shop Street med bra shopping och goda möjligheter för lunch. Under eftermiddagen checkar vi in för övernattning på Lady Gregory Hotel i Clare där vi även äter middag på kvällen.

Dag 4, 6 september Clare – Killarney

Efter frukost går resan söderut och vi stannar till vid en av Irlands mest berömda och natursköna utsiktsplatser, Cliffs of Moher. Här stupar klipporna 200 meter rakt ner i Atlanten. Vi åker vidare genom det vackra landskapet för att nå Bunratty Castle & Folk Park. Här får vi en guidad visning av slottet som har en tusenårig historia även om dagens tornhusslott är byggt på 1400-talet. Efter slottsvisningen ges tid för lunch i den gamla parkbyn och under eftermiddagen fortsätter vi till Co Kerry där vi övernattar två nätter på Hotel Killarney. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5, 7 september Ring of Kerry

Efter frukost gör vi en utflykt runt den natursköna halvön Iveragh. Den 19 mil långalandsvägen som går runt hela halvön kallas Ring of Kerry och är en populär turistväg. Tack vare Golfströmmen är klimatet milt och subtropiska växter trivs här. Vi gör ett besök vid Kerry Bog Village som visar hur en irländsk by kunde se ut på 1700-talet. Här finns möjlighet att prova äkta Irish Coffee. Utmed vägen runt halvön stannar vi för lunch och det blir även några stopp för fotografering. På sen eftermiddag finns det tid att njuta av middag på egen hand i staden Killarney.

Dag 6. 8 september Killarney – Kilkenny

Efter frukost lämnar vi Killarney och reser norrut till Kilkenny. Idag besöker vi Kilkenny Castle som byggdes i slutet av 1100-talet och dess inredning får oss attblicka tillbaks till tider då jarlar, hertigar och markiser levde i det. Vi checkar in på Kilford Arms Hotel. Kvällen är fri för middag på egen hand.

Dag 7, 9 september Kilkenny – Dublin

Efter tidig frukost reser vi mot centrala Dublin för att göra ett besök på Guinness Storehouse där det världsberömda ölet tillverkas. Här ingår inträde och rundpromenad i egen takt som avslutas med ett smakprov av ”det svarta guldet”.Därefter besöker vi trädgårds- och slottsegendomen Powerscourt Estate Garden. Den ägs och drivs av golfsläkten Slazenger. Här får vi på egen hand besöka trädgårdarna, slottets butiker och slottskaféet som erbjuder en varierad lunchmeny. Ikväll bor vi på Clayton Hotel Dublin Airport. Vi äter gemensam middag på hotellet.

Dag 8, 10 september Dublin – Hemorten

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och har fri tid tills bussen avgår mot flygplatsen och flygresan till Landvetter och Göteborg.