Luncha med Jan Troell – och se utställningen om honom!
Möt den berömde filmmakaren Jan Troell som lunchar tillsammans med oss på restaurang Casablanca i Trelleborg torsdagen den 9 juni kl 12. Troell hänger sedan med oss på en guidad visning av, just det – Jan Troell-utställningen på Trelleborgs museum. Vi tar oss till Trelleborg för egen maskin, dvs tåg (eller bil/buss.) Allt ligger nära stationen.
”Alla moment hör hans konstnärskap till – manus, foto, regi och klippning. Jan vågar lita på intuitionen, följa sin impuls, våndas i valen, men visar att det går. Allt är möjligt. En sann inspiration för nästa generations filmskapare…”
Lunchen börjar alltså kl 12, visningen av utställningen kl 13.30. Och allt sker torsdagen 9 juni! Så passa på att anmäla dig nu till christina.gustafson@telia.com, dock senast 7 juni!
Här allt om utställningen: https://www.trelleborg.se/uppleva-gora/kultur/trelleborgs-museum/utstallningar-och-evenemang/jan-troell-hosten-2020/
Och om Casablanca: https://casa-blanca.nu/lunch-trelleborg/

Preliminärt: Onsdagen den 17 augusti. Andreas Cervenka talar om sin bok ”Girig-Sverige” Lunch på Rådhuskällaren i Malmö kl 12.30 Anmälan senast 12 augusti till christina.gustafson.telia.com (Vi väntar på svar från Cervenka)

Följ med Journalistseniorerna på utflykt till Österlen! Onsdagen den 31 augusti, cirka 8.30-17, via Lund/Malmö med buss till Skånes sydöstra hörn. Första anhalt Österlenkryddor, strax öster om Ystad. Vi får förmiddagsfika och en intressant föreläsning om alla örter som odlas på fälten och hur örterna kan användas.
Några stenkast bort, på Köpingsberg, odlas vindruvor. Vi kan smaka det mousserande vinet med olika karaktär och torrhetsgrad. Sedan lunch på Örums Nygård, ett familjeägt gårdshotell, strategiskt beläget mellan Ystad och Simrishamn. Husets kockar behärskar både gamla skånska mattraditioner och modernare varianter.
Därefter är det dags att prova senap. Detta på Petersborgs gård norr om Smedstorp. Här vajar senapsfälten gula på sommaren. Av gula och bruna fröer blir det spännande mixturer, som fått flera utmärkelser. Sista besöket blir på Gunnarshögs gård i Hammenhög med eftermiddagskaffe. Men vi får också en inblick i hur deras raps pressas och förädlas.
Pris: 479 kronor/person. Kostnaden för bussturen står föreningen för. OBS:
Din anmälan vill vi ha senast den 21 juni till christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 14 september – se musikalen Anastasia med Lill Lindfors på Malmö Opera. Biljetterna kostar väl rabatterade 655 kronor på fin parkettplats. Bokas hos lund62@gmail.com och betalas senast 8 juli till föreningens plusgiro 20 55 72-1.
https://www.malmoopera.se/anastasia

Övriga – ännu högst preliminära – datum och medverkande under hösten:
Början av september: guidad visning av Auschwitz-utställningen i Malmö. https://auschwitz.net

Tisdagen den 20 september lunchmöte 12.30 på Rådhuskällaren med ”Eftervalsanalys”. Kanske med statsvetarprofessor Johannes Lindwall och ledarskribenten Moa Berglöf som skrev boken ”Landsförrädare”.

Onsdagen den 19 oktober: Bussresa till Louisiana med guidad visning av utställningen ”Tyskland 1920’erne-Neue Sachlichkeit/Weimarrepubliken. Därefter krogbesök.

Onsdagen den 16 november på Rådhuskällaren: ”Kriget i Ukraina och Rysslands historia” med Kristian Gerner

Den 5-8 december: Scandorama tar oss med buss till Hamburg!

Onsdagen den 14 december Julbord/jultallrik på Rådhuskällaren med frågesport.
Följ allt som händer i föreningen på vår hemsida skaneseniorer.se