Gott Nytt År!

Onsdagen den 19 januari kl 12.30 – Kalle Kniivilä om läget i Ryssland

Är Ryssland på väg att bli en renodlad diktatur? ”Putins vapenskrammel hörs ända till Öresund”, kunde man läsa i en rubrik i tisdags. Dagarna därpå stängde Högsta Domstolen i Ryssland den välkända människorättsorganisationen Memorial, som bland annat dokumenterar offren för politiska förföljelser i Ryssland.

Vad är det som händer just nu i Ryssland? Den som är bäst på att besvara den frågan är journalisten Kalle Kniivilä från Lund, som skrivit fem böcker om Ryssland och före detta Sovjetunionen. Senast i somras skrev han om Aleksej Navalnyj – ”Putins värsta fiende”. Kalle har också varit utrikeskorre i Moskva, utrikesredaktör på Sydsvenskan och pressattaché i Moskva och Kiev.

Det är därför extra kul att kunna välkomna honom till vårt lunchmöte i ”biblioteket” i Rådhuskällaren, onsdagen den 19 januari klockan 12.30, där han berättar om läget i Ryssland. Anmälan till lunchen görs till christina.gustafson@telia.com senast fredagen den 14 januari.

Onsdagen den 16 februari Lunchmöte kl 12.30 Rådhuskällaren. Hur ser framtiden ut för Skånskan och Norra Skåne sedan de två stora koncernerna, Bonniers och Gota Media tagit över? Hör nya chefredaktören Lena Philipson på Skånskan och Norra Skånes ”fortsatta” chefredaktör Carl-Johan Bauler. Blir de så småningom uppslukade av Sydsvenskan och Kristianstadsbladet?

Anmälan senast fredagen den 11 februari till christina.gustafson@telia.com

Tisdag 1 mars ”Barberaren i Sevilla”, Malmö Opera. Anmälan till Göran Martelius   lund62@gmail.com eller telefon 0705750295. Betalning till vårt plusgirokonto 20 55 72-1 senast torsdagen den 30 december!

Onsdag 16 mars ÅRSMÖTE. Joakim Palmkvist, Sydsvenskan, berättar om det kriminella Malmö. Kallelse med mera kommer. Anmälan senast den 11 mars till christina.gustafson@telia.com

Mitten av april, troligen en lördag: Kvinnornas Malmö: busstur med Birgitta Andersson och Jürgen Lindemann.

 Slutet av april, början av maj – eventuellt bussresa till Amsterdam. De datum vi kollar är 25-29 april, alternativt 2-8 maj.

Den 9 juni ”Såsom i himlen”, Malmö Opera. Vårt teaterombud återkommer med detaljerna.

Mitten av juni. Jan Troell- utställningen i Trelleborg med fika, antingen i Trelleborg eller på Ängavallen. Har vi tur kan Jan Troell själva visa runt.  

Våra Öppna luncher på tisdagar kl 13 fortsätter klart också första tisdagen i varje månad: den 4 januari, 1 februari, 1 mars, 5 april, 3 maj och 7 juni.

Vi kan lägga till att de tretton som till slut åkte till Berlin den 6-9 december med Scandorama hade väldigt trevligt i den tyska huvudstaden. (Se hemsidan!) Och de som är berättigade till vår subvention på en tusenlapp – gäller klart även de som stannade hemma, men betalat – gör klokt i att meddela vår kassör Göran Martelius era kontouppgifter:  lund62@gmail.com