Sommaren har varit fin. Nu snart höst och vi hoppas att vårt program känns lockande när vi nu kan ses på riktigt igen. Allt klart under förutsättning att pandemin inte slår till igen. Men vi är optimister, så varmt välkomna till olika möten, en musikal – och en Berlinresa! Viktigt: Den 1 september är det årsmöte. Se nedan och separat sida.

Tisdagen den 7 september: Träffarna i MFF-rummet på Ölkaféet på Möllan i Malmö drar igång tisdagen den 7 september kl 13. Och sedan kl 13 första tisdagen varje månad utom i november, då vi syns på kaféet den 9/11 för att inte kollidera med vårt möte med Bo Bernhardsson. (Jo, restaurangerna måste även fortsättningsvis hålla lite längre avstånd mellan borden, men det fixar sig.) Ingen anmälan krävs.


Onsdagen den 1 september kl 12.30 – Årsmöte i Rådhuskällaren i Malmö. Mötet inleds med lunch och kaffe. Tid också för prat oss emellan, vi har ju inte synts på ett och ett halvt år. Därefter sedvanliga årsmötesförhandlingar. Anmälan senast fredagen den 27/8 kl 12 till christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 22 september kl 11 besöker vi Dawit Isaak-biblioteket, det unika yttrandefrihetsbiblioteket i Malmö Stadsarkiv på Bergsgatan. Detta med anledning av att det dagen efter (23/9) är exakt 20 år sedan svensk-eritreanske medborgaren, journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Emelie Wieslander med personal berättar först om tankarna bakom biblioteket. Därefter hörs Åke Pettersson om Eritrea och den hittills misslyckade kampen för att få Dawit fri. (Efteråt finns det många restauranger på Möllan att välja på för den som vill äta lunch). Anmälan senast fredagen den 17/9 kl 12 till christina.gustafson@telia.com.

Vill du är du även välkommen på det samtal som Stadsarkivet och Biblioteken i Malmö anordnar den 23/9 kl 18.30 för att uppmärksamma att det är 20 år sen Dawit Isaak fängslades.

Anmälan via denna länk: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Malmo-Stadsarkiv/Program/7-305-dagar-senare—20-ar-sedan-Dawit-Isaak-fangslades-pa-grund-av-sina-ord.html

Den som är intresserad kan dessförinnan, tisdagen den 21/9 kl 13, (jo, ändrad tid igen…) lyssna på SR:s P1 Kulturradion, som också tar upp fängslade Dawit och de 20 åren.

Onsdagen den 6 oktober kl 11 – Sydsvenskans Martin Andersson, expert på Malmös historia, leder en vandring längs Malmös ”Fleet Street”, det vill säga Östergatan med omnejd. Samling vid Caroli kyrka. Lunch intages sedan i Rådhuskällaren som vanligt. Anmälan till vandring och lunch senast fredagen den 1 oktober kl 12 till christina.gustafson@telia.com

Tisdagen den 2 november kl 12.30 – Bo Bernhardsson, tidigare chefredaktör på Arbetet, berättar om sin nya bok om Arbetet, om hur och varför tidningen startade, om dess 114-åriga historia, om den dramatiska kampen för att rädda den och om den slutgiltiga nedläggningen. Mer i detalj: om det politiska och publicistiska projektet Arbetet, åren han upplevde som läsare och medarbetare på 80-och 90-talet, framgångar och kriser, de desperata försöken att finna intresserade samarbetspartners och villiga ägare. Varför startade arbetarrörelsen och ägde egna tidningar – och den helt avgörande roll som A-pressen spelade för välfärdssamhällets framväxt. Men också en bok om framtiden. Hur ska arbetarrörelsen närma sig det nya medielandskapet? Går det att överleva som en avgörande politisk kraft utan egna medier? Anmälan till christina.gustafson@telia.com senast fredagen den 29/10 kl 12.
(Ett samarrangemang med Svensk Mediehistorisk förening.)

Torsdagen den 2 december – klassiskt julbord i Rådhuskällaren i Malmö.

Detta med Göran Martelius kluriga frågor, och kanske en hemlig gäst eller överraskning. Anmälan senast måndagen den 29 november kl 12 till christina.gustafson@telia.com

Måndagen den 6 december – torsdagen den 9 december. Berlinresa med Scandorama. Besök på julmarknader. Och de som inte gillar julmarknader har förvisso en del annat att se och göra i Berlin… Kostnad 4550 kronor per person om vi blir 30 personer. 3990 kronor om vi blir 40 personer. Enkelrumstillägg 1395 kr. Föreningen kommer att subventionera alla medlemmars resor med tusen kronor! Däremot inte medföljandes kostnad. Och betalningen sker direkt till Scandorama. (Se detaljer om hotell mm i tidigare utskick och här. Anmälan senast måndagen den 27 september till christina.gustafson@telia.com

 Så här beskriver Scandorama programmet:

Dag 1: Bussresa Malmö/Lund – Berlin. Lunch passar bra att äta ombord på färjan Gedser – Rostock (ingår ej i resans pris). Incheckning på vårt hotell i Berlin. Välkomstmiddag på restaurang i Berlin.

Dag 2 -3: Berlin. En av dagarna besöker vi några av stadens julmarknader tillsammans.

Dag 4 – Efter frukost checkar vi ut och hemresan går via färjan Rostock – Gedser och på kvällen är vi hemma i Lund/Malmö igen.

Eller mer i detalj: Resa i modern turistbuss Lund/Malmö – Berlin t/r Överfart Öresundsbron t/r Färjeöverfart Gedser – Rostock t/r 3 övernattningar på Leonardo Hotel California i Berlin, inkl frukostbuffet Inkvartering i dubbelrum med dusch/bad och wc Välkomstmiddag på restaurang, 3-rätters meny inkl 1 dryck Besök julmarknader med busstransfer Reseledare från Scandorama.

 

Fredagen den 15 oktober kl 19 Musikalen Sound of music på Malmö opera!

Anmälan senast den 28 augusti som också är sista betalningsdag, antingen 570 eller 650 kronor. Anmälan sker till vårt teaterombud Göran Martelius via mail lund62@gmail.com eller telefon 0705750295.

Så här rapporterar Göran mer i detalj:

Äntligen musikal igen!

Efter uppehåll under pandemin öppnar Malmö Opera åter portarna.

Start sker med den kritikerrosade publikdragaren Sound of music.

Vi har bokat biljetter till 15 oktober klockan 19. Priset med 15 procent rabatt är dels 650 kronor och dels 570 kronor beroende på placering i salongen.

Sound of music blev filmhistoriens största musikalsuccé och är en av de mest spelade på scen med flera odödliga melodier som My favorite things, Do re mi och Edelweiss.

Historien om barnflickan Maria hos den moderlösa familjen von Trapp handlar i botten om människovärde och att våga stå upp mot orättvisor och det växande hotet från den framväxande nazismen i 1930-talets Österrike.

Musikalen med musik av Rodgers och Hammerstein hade urpremiär på Broadway 1959. Filmen från 1965 med Julie Andrews och Christoffer Plummer fortsätter visas världen över.

I Malmö spelas Maria av Frida Modén Treichl medan Michael Jansson gör rollen som Georg von Trapp. För regin svarar Heinrich Christensen som också satte upp Monicas vals på stadsteatern.

Anmäl dig senast 28 augusti som också är sista betalningsdag, antingen 570 eller 650 kronor.

Att priset varierar beror på tilldelningen av biljett vi fått, totalt färre och mer spridda i salongen från rad 3 till rad 16.

Du får besked om priset när vi bekräftar biljetterna.

Anmälan görs till Göran Martelius via mail lund62@gmail.com eller telefon 0705750295.
Betalning gör på plusgiro 20 55 72-1

Först till kvarn gäller!!