Hej!

Hoppas ni har hälsan, kanske till och med vaccinerats? Vi går definitivt mot ljusare tider.

Vi hade naturligtvis hoppats kunna hålla ett årsmöte i mars som statuterna kräver. Men vi är lika obstinata i år som i fjol och skjuter årsmötet fram tills vi kan ses fysiskt som vi lyckades med i fjol – även om vi då fick vänta ända till oktober. Nu räknar vi kallt med att kunna årsmötesses redan i slutet av maj. Fast osvuret är förstås bäst…

Vi höll som bekant ett Zoommöte om släktforskning i februari. Och hade planerat ett nytt medlemsmöte i mitten av mars via Zoom, men den vi bjudit in hittade efter flera veckors funderande ingen tid. Istället rekommenderar vi att ni hänger på Mediehistorisk Förenings Zoommöte redan på tisdag den 23 mars kl 19. Frågan är då vem som vann på det stora gratistidningskriget? Svar ger de som var högst ansvariga på Metro, City och allt vad gratistidningarna hette då i början av 2000-talet. Mer om detta och länk till det mötet hittar du på Mediehistorias hemsida www.mediehistoria.se

Men vi själva ordnar dessutom ett spännande Zoommöte torsdagen den 8 april kl 14. Då hör vi professor emeritus Sven-Axel Månsson från Malmö universitet om boken ”Den politiska generationen”, som han skrivit tillsammans med sociologikollegan Svante Lundberg. Och den handlar om Sveriges sannolikt längsta forskningsprojekt som sammanfattas i boken, närmare bestämt om de så kallade ”sextioåttorna”. Eller för att gå mer in i detalj:

”I december 1968 rekryterade de unga sociologerna Svante Lundberg och Sven-Axel Månsson några deltagare i en demonstration i Malmö till att intervjuas i en sociologisk undersökning. Det blev början på Sveriges sannolikt längsta forskningsprojekt, som nu, femtio år senare, sammanfattas i denna bok.

I boken Demonstranter, som kom ut 1970, var syftet att ge en rättvisare bild av den politiskt medvetna ungdomen än den som medierna hade spridit under de turbulenta åren i slutet av sextiotalet. Tjugo år senare sökte författarna upp sina intervjupersoner på nytt och kunde då konstatera att deras politiska aktivitet hade klingat av, men att de ändå kände sig tillhöra en alldeles speciell politisk generation – ”sextioåttor” hade blivit ett begrepp och en kollektiv identitet. Den andra boken, 68:or, kom ut 1993.

Den politiska generationen fortsätter samtalet mellan författarna och demonstranterna, ytterligare ett kvarts sekel senare. Vad har bestått och vad har förändrats? Vilka lär­domar har intervjupersonerna dragit på det personliga och det politiska planet? Och vartåt pekar deras politisk-moraliska kompass idag?”

Länk till detta Zoommöte kommer här! https://us02web.zoom.us/j/85496729105?pwd=M3Y1YldLbVNKOXlxNDY3SnRNTnlOdz09

Vi har tyvärr många inställda evenemang att återuppliva. Kanske kan vi trots allt resa till Rügen i september? Före det hoppas vi höra tidningen Arbetets siste chefredaktör Bo Bernhardsson om sin snart klara bok om just Arbetet. Kanske redan i maj.

Men – häng med på Mediehistorias Zoommöte på tisdag kl 19!

Och framför allt på vårt Zoommöte med Sven-Axel Månsson torsdagen den 8 april kl 14!

Vi hörs och syns!

Styrelsen/Skånes Journalistseniorer