OBS Inställt! Förintelsens sista vittnen

Den 15 september kl 11.00-12.30 besöker vi Malmö Museum och ”Speaking memories”. Vi får en guidad visning med maximalt 15 personer i varje grupp, allt enligt museets regler.

Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas dem som överlevde Förintelsen och som så småningom hamnade i Sverige. I utställningen kan besökare samtala med två överlevande om deras erfarenheter från Förintelsen genom förinspelade intervjuer i den interaktiva installationen ”Dimensions in Testimony” från USC Shoah Foundation. Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med 55 000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom visas föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, videointervjuer med överlevande som bor i Sverige samt porträtt tagna av fotograf Karl Gabor.

Utställningen skildrar också livet efter befrielsen genom berättelser och arkeologiska fynd från ett flyktingläger på Lovö utanför Stockholm som var i bruk under slutet av andra världskriget. I en film berättar Livia Fränkel och Adéle Schreiber som har bott i Lovölägret om minnen från tiden där och mötet med det svenska samhället.

”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” är producerad av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – the Institute for Visual History and Education och the Auschwitz-Birkenau State Museum.

Vi får även se en utställning om de vita bussarna.

På museet pågår också ”Museet som flyktingförläggning”, som man kan bese på egen hand. Efter utställningarna intar de som vill förslagsvis lunch på restaurang Vega.

Anmälan sker till christina.gustafson@telia.com senast den 8 september. Om vi blir minst tio personer kostar inträdet 20 kr/person, annars 40 kr. OBS! Endast kortbetalning! Föreningen bekostar guidningen.