Ledarsidan – tidningens själ

Ystads Allehanda grundades 1873 och flyttade till hörnet av Sladdergatan och Lilla Norregatan knappt fyra år senare. I januari i år gick flyttlasset till det nya tidningshuset på Österportstorg i Ystad.

Tidningen har flyttat in i nyrenoverade lokaler i tre våningar på en klassisk adress – gamla Folkets hus, där diskoteket Starshine huserade i många år.

Vi medlemmar i Gåspennorna får möjlighet att se de nya lokalerna tisdagen den 3 mars klockan 17.30, då tidningens politiske redaktör Petter Birgersson visar oss runt. Efteråt blir det mat och dryck hos Sara@söderberg i samma fastighet, då Petter berättar mer om sitt arbete.

Efter att ha läst till civilekonom i Lund och sedan journalistik i Göteborg har Petter Birgersson arbetat som journalist sedan 1998, som lokalredaktör på Skånska Dagbladet och Barometern, ekonomireporter på Östgöta-Corren, politisk redaktör och chefredaktör på Trelleborgs Allehanda, näringslivsreporter Sydsvenskan, ledarskribent DN och sedan 2011 politisk redaktör (med kort inhopp om näringslivsreporter) på Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

Han har en hel del att berätta om den politiska utvecklingen, mediernas utveckling samt lokaltidningens och ledarsidans roll.

– Det är en roll som en del politiker – även ett och annat kommunalråd – tycks ha väldigt svårt att förstå, säger Petter, vars ambition är att ledarsidan ska vara utmanande, tankeväckande och emellanåt en smula humoristisk; även torra smulor räknas.

Efter rundvandringen på YA går vi till Sara@söderberg, där man gärna får ta en öl eller ett glas vin. De stänger för allmänheten kl 18. En halvtimme senare har de dukat fram sina specialpizzor till oss. Mat inklusive kaffe och kaka kostar 175 kronor.

Anmälan om deltagande senast klockan 12 den 27 februari till ordförande Pontus Persson pontusgpersson@gmail.com telefon 0414 – 103 65 eller kassör Kjell Magnusson downtown.press@telia.com mobilen 070 – 52 65 111.