Vi tackar alla medlemmar för ett fint 2019! Ett händelserikt år då vi bland mycket annat firade vårt 50-årsjubileum. Nu snart nytt år – och vi erbjuder ett, som vi hoppas, lockande program, för 2020. Eller vad sägs om vår huvudsatsning: bussresa till Rügen i maj med boende i Stralsund (sista anmälning redan den 26/2)? Men även en bussresa till danska Arken med Picasso-utställning, Joakim Palmkvist, Sydsvenskan/Veckans Brott om kriminaliteten i Malmö, Hans Månson om mediernas trovärdighet: ”Vem kan man lita på”, vidare kunnigt om Santiago de Compostela av Allers tidigare chefredaktör – och vårt första program om några veckor, besök på Historiska Museet i Lund.

 

Här programmet i detalj:

Historiska Museet i Lund 

Onsdagen den 22 januari – lunch på Tegnérs i Lund kl 12.30. Besök med guide på Historiska Museet i Lund kl 14. Entré 50 kronor. Anmälan till christina.gustafson@telia.com senast fredagen den 17 januari kl 12.

 

Arken i Ishøj/Picasso och ”frokost” i Kabyssen

Onsdagen den 12 februari – buss från Lund till Arken, där vi tittar på Picasso-utställningen. Guidad visning kl 11. Därefter intar vi dansk frukost, dvs lunch på Kabyssen i Ishøj hamn. Kostnad för besöket 400 kr. Lunchen kostar 85 d.kr

Thells buss avgår från Lund C, bakom gamla tullhuset kl 8.30. Och från Malmö 9.00 från parkeringen bakom operan. Antalet deltagare är begränsat till 30, så anmäl dig direkt till christina.gustafson@telia.com Och om plats finns kvar, absolut senast fredagen den 7 februari kl 12.

Priset på 400 kr är ordentligt subventionerat och inkluderar buss, guidad tur på Arken och inträde. Lunchen betalar var och en själv på plats till det facila priset av 85 d.kr. Billigt med tanke på vad som ingår: ”Frokosttilbudet består af 3 stk. uspecificerede smørrebrød med en halv liter grøn Tuborg på fad samt en snaps. (OBS Tuborg Classic er ikke er med i tilbuddet och man kan ikke selv vælge smørrebrødene)” Men de är garanterat goda, kan intygas av tidigare besökare.

Årsmöte och Månsons ”Vem kan man lita på?

Onsdagen den 18 mars kl 12.30 lunch på Rådhuskällaren i Malmö, därefter årsmöte och sedan hör vi tidigare chefredaktören på Sydsvenskan, Hans Månson, om sin nya bok ”Vem kan man lita på? – om mediernas trovärdighet och bruket av anonyma källor”. Ett minst sagt aktuellt ämne.

Anmälan till senast fredagen den 14 mars kl 12 till christina.gustafson@telia.com

 

Palmkvist om kriminaliteten i Malmö

Foto: Göran Martelius

Onsdagen den 22 april kl 12.30 lunchmöte i Rådhuskällaren med journalisten Joakim Palmkvist, Sydsvenskan och SVT:s Veckans Brott, som ger oss en initierad bild av ”det kriminella Malmö”.

Anmälan till christina.gustafson@telia.com senast fredagen den 17 april kl 12.

 

Rügen och Stralsund

Bussresa med Scandorama söndag 10 maj till onsdag 13 maj. Men anmälan absolut senast onsdagen den 26 februari kl 12 till kristinawalden1@gmail.com

Vi bor på Intercity Hotel Stralsund.

Resans pris:

4 595 SEK per person vid minst 30 betalande resenärer

4 050 SEK per person vid minst 40 betalande resenärer

Enkelrumstillägg: 960 SEK per person

Vi subventionerar dock resan för våra medlemmar, som då betalar en tusenlapp mindre. Medföljande betalar fullt pris.

I resans pris ingår enligt Scandorama följande:

Resa i modern turistbuss Lund/Malmö -Stralsund t/r
Färjeöverfart Trelleborg – Sassnitz Stena Line
Överfart Öresundsbron enkel väg
Färjeöverfart Rostock – Gedser Scandlines
3 övernattningar på Intercity Hotel, Stralsund inkl frukost
Inkvartering i dubbelrum med dusch/bad och wc
Besök Kap Arkona
Kaffe med dopp på Rügen
Stadspromenad Greifswald och Peenemünde
Stadspromenad Stralsund
Heldagstur Rügen inkl lunch och tågresa
3 x 2-rätters middagar på hotell/ restaurang (exkl dryck)
Reseledare från Scandorama

Du hittar detaljerad information om resan i den andra bilaga vi skickar ut samtidigt med detta medlemsbrev!
Här kan du ladda ner Scandoramas program för resan.

 

Malmström om Santiago de Compostela

Onsdagen den 10 juni kl 12.30 Lunch på Rådhuskällaren med Eva Malmström, förra chefredaktören på Allers Trädgård, som kommer och berättar om sin vandring till Santiago de Compostela. Efter en turbulent tid i livet med kris på jobbet vandrade hon 90 mil från Pyrenéernas fot i Frankrike till havet bortom Santiago. Ensam!  Bilder och filmer ur den röstdagbok hon spelade in under vandringen.

Anmälan till christina.gustafson@telia.com senast måndagen den 8 juni kl 12.

 

Öppen lunch på Ölkaféet i Malmö

De öppna luncherna fortsätter klart första tisdagen i varje månad kl 13. Det är bara att dyka upp på Södra Skolgatan 43 tisdagarna den 7/1, 4/2, 3/3, 7/4, 5/5, 2/6 och så vidare.

 

Teater och opera

Kolla alltid på vår utmärkta hemsida! http://www.skaneseniorer.se

Ännu finns biljetter kvar till föreställningen av ”En handelsresandes död” på Malmö stadsteater klockan 19 den 27 februari. Boka genom mail till teaterombud Göran Martelius.

lund62@gmail.com Betala rabattpris 220 kronor per biljett senast 23 januari till postgiro 20 55 72-1.

Samma om bokning och betalning, dock senast 15 januari, gäller ”Orfeus i underjorden” på Malmö Opera 1 april. Priset är rabatterade 495 kronor.

Vi ser också ”En midsommarnattsdröm” på Malmö Opera klockan 19 den 19 maj. Rabatterat 495 kronor. Boka och betala senast 19 mars.

 

God jul och Gott nytt år

                 önskar

Styrelsen för Skånes Journalistseniorer

Här kan du ladda ner detta medlemsbrev som pdf.