PO – Ola Sigvardsson till Rådhuskällaren i Malmö

onsdagen den 20 november kl 12.30

I veckan firade Allmänhetens pressombudsman, PO, 50 år genom en fest i Stockholm. Om en dryg vecka drar han ut på turné, främst i Svensk Mediehistorisk Förenings regi. Först till Göteborg, dagen efter till Malmö onsdagen den 20 november för ett lunchmöte kl 12.30 (avslutning i Stockholm den 26/11)

I Malmö handlar det om ett samarrangemang med Skånes Journalistseniorer. Till restaurang Rådhuskällaren kommer Ola Sigvardsson tillsammans med Torbjörn von Krogh, journalist och medieforskare som skrivit en jubileumsskrift om PO:s 50 år.

Hör Ola och Torbjörn om medieetikens utveckling. Och kanske lite om framtiden då PO blir MO – Allmänhetens Medieombudsman.

Medlemmar i Skånes Journalistseniorer och Mediehistorisk förening – glöm inte att anmäla er till lunchen! Närmare bestämt senast fredagen den 15 november kl 12 till christina.gustafson@telia.com (Lunchen kostar 110 kronor).

Onsdagen den 11 december kl 12.30 Julbord på Rådhuskällaren. Kostnad 325 kronor. På köpet Göran Martelius 20 frågor och trevlig samvaro. Anmälan senast den 6 december kl 12 till christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 22 januari kl 13. Besök på Historiska museet i Lund (där vi får se saker från Uppåkra bland annat) Anmälan till christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 18 mars kl 12.30 Årsmöte. Och en intressant medieperson, inte helt klart ännu.

Och före detta ett medlemsmöte i mitten av februari. Inte spikat ännu.

Vi återkommer med hela programmet för första halvan av 2020 inom kort. Bland annat en bussresa till Tyskland, troligen den 10 maj. Med mera.

De Öppna luncherna fortsätter naturligtvis: närmast tisdag 3 dec kl 13, 7 jan osv. Alltid på Ölkaféet på Möllan i Malmö – bara dyk upp!

Hälsar Styrelsen Skånes Journalistseniorer


Medlemsbrev höst/vinter 2019

Så har vi då festat färdigt i Rådhuset i Malmö. Tack alla som kom!

(Enligt vår förre ordförande Carl Johan Evander och kåsör på festen – som nu dessutom lusläst statuterna – bör vi hålla en fest igen om två år. Vår förening kom inte igång ”på riktigt” förrän 1971, även om första träffen hölls på Sydsvenskan 1969).

Men medan vi funderar och planerar inför nästa jubileumsfest, har vi mycket på gång redan denna höst och vinter:

Torsdagen den 3 oktober klockan 12.30 i Rådhuskällaren.

Då träffar vi – efter lunchen – Susanne Iwarsson, som är professor i gerontologi vid Lunds universitet och leder en forskningsgrupp som studerar hur olika generationer förhåller sig till åldrande och teknik.

Hör henne om de senaste forskningsresultaten. Hon tycker till exempel att det är mer fel än någonsin att prata om äldre som grupp. Frågan är varför. Iwarsson hörs efter lunchen på Rådhuskällaren i Malmö den 3 oktober kl 12.30. Anmälan senast fredagen den 27 september kl 12.00 till  christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 30 oktober klockan 12.30 i Rådhuskällaren

Då möter vi Ingmar Karlsson, flitig författare och tidigare diplomat, som i fjol kom ut med boken ”De små folkens historia. Minoriteter i Europa”. Hör om Europas okända folkgrupper. Men säkert också om årets bok ”Det omaka paret – tjeckernas och slovakernas historia”. Kanske blir det däremot svårt att hinna ta upp det han skrivit tidigare om Kurdernas historia, Uppdelningen av Mellanöstern, och om Turkiet och Irak. 

Foto: Karolina Rosenqvist. Karta av Gerd Altmann, Pixabay.

Lunch på Rådhuskällaren kl 12.30. Anmälan senast den 25 oktober kl 12.00 till christina.gustafson@telia.com

Onsdagen den 20 november klockan 12.30 i Rådhuskällaren

Finns PO – Allmänhetens pressombudsman – kvar nästa år? Eller blir han ersatt av en Medieombudsman redan efter årsskiftet?

Nu fyller i varje fall PO-ämbetet precis som vi 50 år. Möt PO sedan 2011, Ola Sigvardsson – tidigare bland annat chefredaktör på Östgöta Corren, som ger sin syn på etik och journalistik.

Hör även journalisten och medieforskaren Torbjörn von Krogh, som gör en skrift om hur PO förändrats under de 50 åren.

Mötet är ett samarrangemang med Svensk Mediehistorisk Förening.

T vOla Sigvardsson. Foto: Vogler, Wikimedia. T h Torbjörn von Krogh.

Anmälan till lunchen i Rådhuskällaren onsdagen den 20 november kl 12.30 görs till christina.gustafson@telia.com senast den 15 november kl 12.00.

Onsdagen den 11 december klockan 12.30 i Rådhuskällaren

Då blir det traditionsenligt julbord. Göran Martelius har redan börjat sätta ihop en frågetävling. Vi hålls ännu så länge i stark spänning om årets upplägg. Och kanske blir det någon annan form av överraskning?

Våra förhandlingar med Rådhuskällaren om priset är inte avslutade. Vi återkommer i saken, men boka datumet!

Resten av vintern och till våren har vi många aktiviteter på gång. Det kan bli en bussresa, Malmös hemliga sidor, om pressfriheten, tecknings-, radio och historiskt museum, kanske ostprovning med mera. Vi återkommer när bokningarna är klara. Och tar gärna emot andra förslag! 

Öppen lunch första tisdagen varje månad kl 13 på Ölkaféet

De Öppna luncherna fortsätter naturligtvis i Ölkaféet på Möllan i Malmö Närmare bestämt i MFF-rummet. Det är bara att dyka upp tisdagarna den 1 oktober, 5 november, 3 december och 7 januari.

Opera och teater

Redan på söndag den 22 september kl 19 är det Jubileumskonsert på Malmö Opera. Våra biljetter gick åt snabbt i detta fall. Däremot har det varit betydligt sämre åtgång i övrigt, rapporterar vår teaterombud som fått lämna igen många biljetter.

Men en del har sålts:

Tio ser Skönheten och odjuret den 19 november. 

Några fler Mozarts Requiem den 26 november.

Det går fortfarande att skaffa biljetter till Tosca på Operan den 15 januari.

Kostnad 495 kronor, på mittparkett klockan 19 den 15 januari 2020.

Bindande anmälan till operaombud Göran Martelius på lund62@gmail.com eller 0705750295. Betalas senast 15 oktober på föreningens plusgiro 20 55 72-1.

Nästa år 2020 spelas också Orfeus i underjorden och En midsommarnattsdröm på Operan. Malmö stadsteater visar den tidigare uppskjutna En handelsresandes död och Tartuffe. Fyra säkert sevärda klassiker. Men eftersom intresset verkar klent bland våra medlemmar överväger vi att bara välja en föreställning på Operan och en på teatern. Eller kanske bara en totalt.

(Någon medlem har klagat över att biljetterna måste beställas och betalas långt i förväg. Men det är ju just därför det går att få dem billigare! Enklast för oss är naturligtvis att var och en köper direkt av Operan, Stadsteatern eller deras andra ombud.)

Hemsidan

Läs mer om våra program på hemsidan www.skaneseniorer.se

Där finns också referat och reportage om tidigare arrangemang. Inte minst bilder från jubileumsfesten. 

Anmäl dig i god tid!
När du anmäler dig till ett möte är det sista dag och sista klockslag som gäller. Men anmäl dig gärna i god tid – vänta inte till i sista stund! Till vissa arrangemang är det begränsat antal deltagare och de som anmäler sig i sista minuten riskerar att hamna i reservkön och kanske helt missa arrangemanget! Anmälan ska i de flesta fall skickas till christina.gustafson@telia.com

Fortsatt god höst och vinter!

önskar

Styrelsen

http://www.skaneseniorer.se/kontakt/