Sommaren är här, men vi fortsätter oförtrutet under sommaren med Öppen Lunch på Ölcaféet i Malmö. Sedan händer det spännande saker slag i slag. Eller vad sägs om Ester Blenda-utställningen i Skarhult den 22 augusti? Eller vår stora Jubileumsfest på Rådhuset i Malmö den 7 september med Anna Lena Brundin och Jan Sigurd. Eller Jubileumskonserten den 22 september? Och så fortsätter det under hösten med flera spännande föredrag med Susanne Iwarsson, Ingmar Karlsson och Ola Sigvardsson. för att inte tala om möjligheter till tre operabesök, kanske en julmarknadsresa till Tyskland – och så klart, julbord på Rådhuskällaren. Kom ihåg: operabesöken måste anmälas tidigt!

Men vi tar det från början:

Öppen lunch har vi tisdagen den 2 juli och 6 augusti. Som alltid på Ölkafeét i Malmö kl 13. Det är bara att dyka upp! Precis som tisdagarna den 3/9, 1/10, 5/11 och 3/12.

Ester Blenda den 22 augusti.
Den redan omtalade utställningen om journalisten – direktörsdottern som blev piga, (ni har väl läst Fatima Bremmers bok, eller sett filmen?) – Ester Blenda Nordström på Skarhults slott ser vi alltså torsdagen den 22 augusti. Den första guidade visningen, som föreningen betalar, sker kl 11. Och blir vi fler än 20, då köper vi ytterligare en guidad visning kl 12. Entrébiljetten kostar 100 kronor.
Skarhult erbjuder sedan ett lunchpaket för 110 kr klockan 13. Lunchpaketet (inget tvång klart) består av vegetarisk soppa, stenugnsbakat surdegsbröd och färskoströra. Efter det kaffe och liten kaka. 
Vi tar oss dit via samåkning. Eller tåg/buss. Flera av oss i Lund och Malmö har bil och kan erbjuda plats. Men vi kanske också, miljömedvetna som vi är, vill ta Pågatåg till Eslöv och sedan buss, som stannar utanför Skarhults slott? Lämpligt tåg från Malmö Triangeln 9.47, Malmö C 9.53, Lund C 10.07, Eslöv C 10.21. Sen buss 436 mot Löberöd 10.30 – framme vid Skarhults slott kl 10.40.  (Det går också att ta buss Skåne Expressen från Malmö mot Kristianstad, stiga av i Hurva, ta buss 436 mot Eslöv istället. (allt enligt nu gällande tidtabell).
Anmälan senast den 10 augusti k 12 till christina.gustafson@telia.com
Uppge då också om du vill ha lunchpaketet!

Jubileumsfesten den 7 september.
Vi samlas till mingel och drink kl 18.30 i Landstingssalen på Rådhuset i Malmö. Vi hör bland andra Malmös borgmästare, fullmäktiges ordförande, Carina Nilsson. Därefter äter vi tuppfilé från Tockarpsfarmaren, serverad med bakad spetskål, rotfruktsbakelse & äppelmustsås. Ett vegetariskt alternativ går att ordna. Dessert: Hallontårta med lakritssås & vit choklad Kostnad: 280 kr (subventionerat) för medlemmar, 380 kr för medföljande, icke medlem. Dryck beställer och betalar var och en själv.
Under middagen hoppas vi också få höra en del om Skånes Journalistseniorers historia.
Men huvudunderhållningen står paret på bilden för:

Bild från Anna-Lena Brundins hemsida.

Anna Lena Brundin och Jan Sigurd underhåller oss i ord och ton i Hasse&Tages anda.  I våras hade Anna Lena och Jan premiär på sin 88 kronors-revy, en parafras på 88-öres revyn och alltså en hyllning till just Hasse och Tage med sketcher och sånger, nutidssatir och slitstarka slagdängor. 
Helt säkert blir det också något om dagens/gårdagens journalistik.
Allt som allt – en festkväll vi hoppas du ska minnas, åtminstone tills nästa jubileum! Anmäl dig så fort du kan! Ju tidigare, desto enklare för festkommittén och Rådhuskällarens personal.! Men allra senast den 2 augusti kl 12.00 till christina.gustafson@telia.com.  Och betalning senast den 15 augusti till föreningens plusgirokonto 20 55 72-1.

Jubileumskonsert 22 september på Malmö Opera kl 19.00. Denna har vi berättat om tidigare och sista anmälan var egentligen den 5 juli. Men biljetterna har tyvärr redan tagit slut. Återstår för de 20 snabba att betala 580 kr till vårt plusgirokonto 20 55 72-1 senast just den 5 juli.

”70 – det nya 50” – torsdagen den 3 oktober. Susanne Iwarsson är professor i gerontologi vid Lunds universitet och leder en forskningsgrupp som studerar hur olika generationer förhåller sig till åldrande och teknik. Hör henne om de senaste forskningsresultaten. Hon tycker till exempel att det är mer fel än någonsin att prata om äldre som grupp. Frågan är varför. Iwarsson talar efter lunchen på Rådhuskällaren kl 12.30 . Anmälan senast den 27 september kl 12.00 till  christina.gustafson@telia.com

De små folkens historia. Onsdagen den 30 oktober. Ingmar Karlsson, flitig författare och tidigare diplomat, kom i fjol ut med boken ”De små folkens historia. Minoriteter i Europa”. Hör om Europas okända folkgrupper. Men säkert också om årets bok ”Det omaka paret – tjeckernas och slovakernas historia”. Däremot blir det nog svårt att hinna ta upp det han skrivit tidigare om Kurdernas historia, Uppdelningen av Mellanöstern, och om Turkiet och Irak.
Lunch på Rådhuskällaren kl 12.30. Anmälan senast den 25 oktober kl 12.00 till christina.gustafson@telia.com

Opera: Skönheten och odjuret den 19 november
Tisdagen den 19 november ser vi ”Skönheten och odjuret” på Malmö Opera.
Musikalen bygger på Disneys Oscarvinnande film från 1991 vilken i sin tur baseras på en folksaga med samma namn.
”Skönheten och odjuret” lanseras som en magisk, spektakulär och romantisk fantasi om att se förbi människans yttre för att nå hennes innersta väsen.
Titelrollerna spelas av Sofie Gunnarsson och Fred Johanson. Malmö Operas orkester dirigeras av Josef Rhedin.
Vi har bokat 20 rabatterade biljetter, 495 kronor, på mittparkett klockan 19 den 19 november.
Bindande anmälan så snabbt som möjligt till operaombud Göran Martelius på lund62@gmail.com eller 0705750295. OBS, OBS! Betalas senast 15 september på föreningens plusgiro 20 55 72-1.

Också PO fyller 50 år.
Onsdagen den 20 november
träffar vi Allmänhetens pressombudsman, PO, Ola Sigvardsson. Ola har ett långt förflutet som journalist, bland annat som chefredaktör på Östgöta Corren. Men har nu i flera år varit PO. Hör om hans syn på journalistik och etik. Detta är ett samarrangemang med Mediehistorisk förening. Anmälan till lunch på Rådhuskällaren kl 12.30 görs i vanlig ordning till christina.gustafson@telia.com. Denna gång senast den 15 november kl 12.

Mozarts Requiem 26 november
Följ med i ett av den klassiska musikens mytomspunna verk, Mozarts Requiem, den 26 november klockan 19 på Malmö Opera. I en värld mellan liv och död skapar prisade koreografen Örjan Andersson ett klangfyllt, mustigt verk och dansupplevelse i samarbete med Skånes Dansteater, Malmö Opera och dess orkester.
Vi har bokat 20 biljetter med ombudsrabatt för 225 kronor. Bindande anmälan till operaombud Göran Martelius på lund62@gmail.com eller 0705750295. Betalas senast den 20 september på föreningens plusgiro 20 55 72-1.

Kanske lyckas vi fixa en julmarknadsresa till Braunschweig? Tänkbart datum den 29 nov till 1 december. Vi återkommer i saken så fort vi vet mer!

Julbord blir det onsdagen den 11 december. Som vanligt i Rådhuskällaren kl 12.30. Det exakta programmet är inte klart. Inte heller kostnaden. Men boka datumet!

Opera: Tosca – en operaklassiker den 15 januari
Operan ”Tosca” av Giacomo Puccini väckte stor uppmärksamhet vid urpremiären i Rom 1900. Ryktet gick att en polis skulle mördas vilket föranledde visitation av alla besökare.
Publiken blev dock begeistrad, det blev stående ovationer efter dramat om den passionerade operasångerskan Floria Tosca. Hon vägrar leva borgerligt konventionellt med barn och make i det revolutionära 1800-talets första år när Napoleon är på väg att lägga under sig de ännu splittrade små kungarikena i norr. Istället lever hon med älskaren Mario Cavaradossi, konstnär och frihetskämpe, som jagas av grymme polismästaren Scarpia.
När Mario dör planerar Floria en blodig hämnd på Scarpia.
Vi har bokat 20 rabatterade biljetter, 495 kronor, på mittparkett klockan 19 den 15 januari 2020. Bindande anmälan till operaombud Göran Martelius på lund62@gmail.com eller 0705750295. Betalas senast 15 oktober på föreningens plusgiro 20 55 72-1.

Tänk på att när du anmäler dig till ett möte är det sista dag och sista klockslag som gäller. Men anmäl dig gärna i god tid – vänta inte till sista stund! Operaföreställningarna kräver anmälningar långt i förväg.  Till vissa arrangemang är det, som framgår ovan, begränsat antal deltagare och de som anmäler sig i sista minuten riskerar att hamna i reservkön och kanske helt missa arrangemanget! Anmälan ska i de flesta fall skickas till christina.gustafson@telia.com

Hemsidan
Läs också mer om våra program på vår förnämliga hemsida, som Marianne Rosén sköter. www.skaneseniorer.se
Där finns också utförliga referat och reportage om tidigare arrangemang. Senast nu om trippen Öresund Runt till den fina konstutställningen i danska Nivå gård.

http://www.skaneseniorer.se/2019/06/07/konstskatter-pa-nivaagaard/

Några av besökarna på Nivå gård. Foto: Jan Skogström

Trevlig sommar!

önskar styrelsen, som du kan nå med tips och annat via adresserna här:

Ordförande:
Åke Pettersson, ake.pettersson@comhem.se, 0705-20 55 33

Vice ordförande:
Tuve Bergman, tuve_bergman@spray.se, 040-46 87 02

Sekreterare:
Lena Hansson Varhegyi, hansson.varhegyi@telia.com, 0706-27 87 17

Kassör:
Göran Martelius, lund62@gmail.com, 0705-750 295

Ledamöter:
Christina Gustafson, christina.gustafson@telia.com, 0703-781 028
Kristina Waldén, kristinawalden1@gmail.com, 0703-231 171
Annika Ågren, annika.agren@telia.com, 070-378 10 75

Ledamot och webbredaktör:
Marianne Rosén, marianne.rosen@bahnhof.se 0705-11 31 65

Om du vill ladda ner medlemsbrevet kan du göra det här.