Regnet slog mot bussrutorna. Utblicken mot Östersjön från Backåkra doldes av en grå vägg av dunkla skyar. Men inne i den gamla gårdsbyggnaden från 1840-talet lystes rummen upp av vackra tavlor, exotiska skulpturer och stilrena möbler. Överallt skymtade arvet från Dag Hammarskjöld.
Skånes Journalistseniorers utflykt den 9 maj 2019 till Dag Hammarskjölds Backåkra mellan Löderups strandbad och Sandhammaren på Österlen blev mestadels en gråvåt upplevelse. Chauffören och guiden Georg Nilsson spådde ljusare tider efter lunch och underhöll seniorerna med berättelser från trakten runt Löderup, Hagestad och Borrby.
– Enligt berättelserna var det vår lokala poet Teodor Tuvesson, redaktör Osterman och Fritiof Nilsson Piraten som satt och pokulerade och då kläckte idén om ett lockande namn för de här trakterna. Österlen lät bra tyckte de och så blev det.
Hammarskjölds Backåkra ligger uppe på åsen med utsikt över havet. Redan innan han köpte gården 1957 hade han tillgång till en liten enkel fiskarstuga lite längre österut. 1957 stod Dag Hammarskjöld på höjden av sin karriär. Han omvaldes som generalsekreterare i FN med betryggande majoritet. När han valdes första gången 1953 startade han med att organisera om FN för att öka de mindre staternas inflytande.
Backåkra var tänkt att bli Dag Hammarskjölds bostad efter pensioneringen 1963. När han dog i flygolyckan i september 1961 visade det sig att han hade testamenterat Backåkra till Svenska Turistföreningen där han själv varit vice ordförande. STF gjorde om Backåkra till ett museum med bl a hans personliga tillhörigheter från New York men orkade inte med de ekonomiska åtagandena.
– År 2011 stängdes Backåkra. Då var det förfallet och råttor och möss hade flyttat in, berättade guiden Elisabeth som jobbar i den nyrenoverade byggnaden.
– Till slut blev det familjen Hammarskjöld som tog tag i problemet. 2015 tog Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra över och lyckades med hjälp av donationer få fram medel för att rusta upp gården. I mars 2018 återinvigdes Backåkra efter en totalrenovering för åtta miljoner kronor. 2015 lyckades familjen också få testamentet ändrat så att man kan visa gården och ta betalt för det.
I dag innehåller gården en reception och ett café och en speciell konferensavdelning. Det var här som FNs säkerhetsråd samlades för sitt första möte någonsin utanför USA – i april 2018. Guiden berättade om det enorma pådraget med 100 poliser runt gården varje dag och 300 nyhetsbyråer som bevakade händelsen.
Säkerhetsrådet höll sitt möte i det man kallar ”stuan” vid ett massivt långbord med konstnären Bo Beskows porträtt av Dag Hammarskjöld hängande på en av väggarna. I rummet finns Carl Malmsten-pallar och en målning av George Braque.
I museet med Dag Hammarskjölds privata föremål finns en vacker kinesiskt vas. Den fick han av Kinas premiärminister Zhou Enlai sedan de hade träffats och förhandlat fram frisläppandet av 15 amerikanska flygare som fängslats under Koreakriget. Här finns också en pall från det gamla Ashantiriket i Ghana, ett verk av Picasso, en Matisse och ett skåp med kartor från hela världen.
I ett annat rum dominerar verk av den brittiska skulptören Barbara Hepworth som Dag Hammarskjöld var mycket förtjust i. Andra konstnärer som finns representerade är Carl Kylberg, Leander Engström och självklart Bo Beskow som var en av Hammarskjölds nära vänner. Han övervakade renoveringen av Backåkra när Dag Hammarskjöld inte kunde närvara.
Det ”nya” Backåkra har blivit en succé. Bara under förra året hade gården 12.000 besökare. Vackra dagar har platsen en fantastisk utsikt över havet. 300 meter från gården finns meditationsplatsen ute på heden i form av en enorm stenring som används för vigslar, bröllop och enskild meditation.
När bussen rullade ut från Backåkra på väg mot Löderups strandbad och den efterlängtade lunchen kunde optimisterna bland seniorerna ana en viss ljusning över himlen. Men det var först när Malmö närmade sig som solen bröt igenom molnen och då hade resenärerna hunnit med att handla fisk i Kåseberga och leta efter fynd hos Karl Fredrik på Eklaholm i Hagestad.
Text: Tuve Bergman
Foto: Sven-Olof Gunnarsson, Ingrid Nathéll, Bertil Nilsson och Kristina Waldén

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.