Rhônedalen har gamla anor som vinodlarområde. Det kan ha varit fenicier eller greker som tog med sig vinrankan hit några hundra år före vår tideräknings början. Vinodlingen fick nya impulser när romarna tog över och på nytt när korsriddarna återvände hem efter sina härjningståg i Främre Orienten. Under 1800-talet kom de främsta vinerna i världen från sluttningarna i Rhônedalen.
Anders Fagerström, vinskribent på Sydsvenskan, berättade om Rhônedalens viner den 20 februari när han träffade medlemmar i Skånes Journalistseniorer vid en vinprovning med fyra viner från trakterna vid den stora floden Rhone i sydöstra Frankrike.
– Det odlas vin längs Rhône ända från källorna i Schweiz, förbi Lyon och ner till Avignon nära Medelhavet. De branta sluttningarna i dalen ger koncentrerade kraftfulla viner. Den vanligaste druvan är Syrah. I söder dominerar Grenache som ofta används som inblandning i mer koncentrerade viner för att göra dem mjukare och mer lättillgängliga.
Kvalitetsvinerna från Rhônedalen är ganska dyra och enligt Anders Fagerström beror det främst på att vinet blir så koncentrerat. Rankorna växer på branta sluttningar där jorden har hög mineralhalt och druvornas skal blir kraftiga och aromrika.
– Vindruvorna präglas av väder och jordmån men i Rhônedalen även av mistralen som för med sig svalare luft från norr och siroccon som kommer med varma luftmassor från Medelhavet. Längs Rhône blåser det 300 dagar om året.
Anders Fagerström hade själv valt ut de fyra vinerna till provningen med journalistseniorerna, ett rosé och tre röda.
– Priserna ligger mellan 99 och 129 kronor för vinerna ska vara överkomliga för vem som helst av oss. Det ger inte så mycket mer smakmässigt att prova viner för mellan 200 och 300 kronor.
Två av vinerna i vinprovningen var också de kraftfullaste. Santa Duc kostar 119 kronor i systembutiken. Druvorna kommer från gamla vinstockar som odlas på röd lerjord i södra Rhonedalen. Carianne Grande Réserve, kostar 129 kronor och kommer även det från södra delen av Rhône. Carianne ligger strax norr om Châteauneuf-du-Pape som är känt för sina kvalitetsviner. Vinet är en blandning av bl a druvorna Grenache och Syrah. De flesta av vinprovarna tycktes vara överens om att de vinerna också var de smakrikaste.
Anders Fagerström fick många frågor under kvällen. Hur gammal kan en vinstock bli? Är det de unga eller äldre stockarna som ger bäst viner. Varför häller vinmakarna sulfit i vinet?
– Vinstockar kan blir över hundra år, svarade han. När stocken blir äldre blir skörden av druvor mindre men saften blir samtidigt mer koncentrerad och smakrik. Det gör ju att odlaren kan ta mer betalt för det vinet. Så visst är det de gamla vinstockarna som ger det bästa vinet.
Rötterna måste få tid på sig för att tränga långt ner i jorden och samla in alla de mineraler som ger vinet dess smak.
– Bruket att tillsätta lite sulfit i vin är uråldrigt. Redan på romarrikets tid gjorde odlarna det för att vinet skulle hålla sig fräschare. Vinamfororna skeppades över stora avstånd i hela riket och skvalpandet när fartygen rörde sig gjorde att vinet surnade under resan.
Vinprovningen avslutades med buffé och lite mer vin. Alla verkade nöjda med sin kväll i vinets tecken.
Text: Tuve Bergman
Foto: Jan Skogström, Ingrid Nathéll, Marianne Rosén och Kristina Waldén.
Vinerna vi provade:
Nr 1 Les Lauzeraies Tavel 2017
Fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, persika och körsbär. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter eller till rätter av ljust kött. 119 kr
Nr 2 Mas Louise 2016
Kryddig, fruktig smak med inslag av körsbär, blåbär, svartpeppar, lakrits och färska örter. Serveras vid cirka 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött. 99 kr
Nr 3 Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes , 2016
Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, plommon, lavendel, skogshallon, lagerblad och svartpeppar. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 119 kr
Nr 4 Cairanne Grande Réserve Gabriel Meffre, 2017
Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, plommon, svartpeppar, björnbär, lagerblad och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 129 kr
Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.
- Peter Palmkvist mäter noggrant upp 5 cl av vinet. Foto: MR
- Mona-Lill Påhlzon litar på ögonmåttet. Foto: MR
- Tuve Bergman häller upp det fjärde och sista vinet. Foto: MR
- Här syns fr v Tuve Bergman, Göran Martelius, Peter Palmkvist, Rolf Cronqvist och Mona-Lill Påhlzon. Foto: JS
- Vid de främre borden sitter fr v Britt och Bo Nordbeck, Tuve Bergman, Kristina Waldén, Göran Martelius och längst till höger Peter Palmkvist. Vid de bakre borden fr v: Carl Johan Evander, Malena Reuterswärd, Nils Bagger-Sjöbäck och Mats Fredén. Birgitta Fredén skymtar bakom Bo N. Foto: JS
- Anders Fagerström. Foto: JS
- Carl Johan Evander och Anders Fagerström. Mellan dem blädderblocket med en skiss över vindistrikten vid Rhône. Foto: JS
- Anders Fagerström vid blädderblocket berättar om vindistrikten i Frankrike. I bakgrunden sitter Eva Martelius. Foto: JS
- Marianne Rosén tömmer glaset. Till vänster om henne Harriet Swahn. I förgrunden det första vinet som avsmakades. Foto: JS
- Harriet Swahn. Foto: JS
- I förgrunden sitter Bo Nordbeck. Foto: KW
- Vid främre bordet sitter Britt och Bo Nordbeck. Foto: KW
- Eva Martelius höjer glaset. Bakom henne Britt-Marie Bergström. Foto: KW
- Tuve Bergman antecknar flitigt. Foto: KW
- Anders Fagerström sniffar i glaset. Foto: MR
- Anders Fagerström ser fundersam ut. Foto: MR
- Mats Fredén, Tuve Bergman och Kristina Waldén. Foto: MR
- Britt-Marie Bergström, Åke Pettersson, Sven Tollin och Britt Nordbeck lyssnar uppmärksamt. Foto: MR
- Fr v Eva Martelius, Tore Gillberg, Carl Johan Evander och Malena Reuterswärd. Foto: MR
- Meta Bellander, Sven Tollin och Åke Pettersson vid närmsta bordet. Foto: MR
- Vid de närmsta borden sitter fr v Rode Möller, Solveig Ståhl, Britta Collberg och Dan Birgerson. Vid bordet bakom Harriet Swahn, Jan Skogström, nacken på Ingrid Nathéll och Britt-Marie Wihlborg. Foto: MR
- Pierre Mens studerar etiketten på vinflaskan. Övriga vid bordet är Britt-Marie Bergström och Hans-Göran Boklund. Foto: MR
- Carl Johan Evander håller kassen med ost som vår föredragshållare Anders Fagerström ska få. Foto: JS