Rhônedalen har gamla anor som vinodlarområde. Det kan ha varit fenicier eller greker som tog med sig vinrankan hit några hundra år före vår tideräknings början. Vinodlingen fick nya impulser när romarna tog över och på nytt när korsriddarna återvände hem efter sina härjningståg i Främre Orienten. Under 1800-talet kom de främsta vinerna i världen från sluttningarna i Rhônedalen.

Anders Fagerström, vinskribent på Sydsvenskan, berättade om Rhônedalens viner den 20 februari när han träffade medlemmar i Skånes Journalistseniorer vid en vinprovning med fyra viner från trakterna vid den stora floden Rhone i sydöstra Frankrike.

– Det odlas vin längs Rhône ända från källorna i Schweiz, förbi Lyon och ner till Avignon nära Medelhavet. De branta sluttningarna i dalen ger koncentrerade kraftfulla viner. Den vanligaste druvan är Syrah. I söder dominerar Grenache som ofta används som inblandning i mer koncentrerade viner för att göra dem mjukare och mer lättillgängliga.

Kvalitetsvinerna från Rhônedalen är ganska dyra och enligt Anders Fagerström beror det främst på att vinet blir så koncentrerat. Rankorna växer på branta sluttningar där jorden har hög mineralhalt och druvornas skal blir kraftiga och aromrika.

– Vindruvorna präglas av väder och jordmån men i Rhônedalen även av mistralen som för med sig svalare luft från norr och siroccon som kommer med varma luftmassor från Medelhavet. Längs Rhône blåser det 300 dagar om året.

Anders Fagerström hade själv valt ut de fyra vinerna till provningen med journalistseniorerna, ett rosé och tre röda.

– Priserna ligger mellan 99 och 129 kronor för vinerna ska vara överkomliga för vem som helst av oss. Det ger inte så mycket mer smakmässigt att prova viner för mellan 200 och 300 kronor.

Två av vinerna i vinprovningen var också de kraftfullaste. Santa Duc kostar 119 kronor i systembutiken. Druvorna kommer från gamla vinstockar som odlas på röd lerjord i södra Rhonedalen. Carianne Grande Réserve, kostar 129 kronor och kommer även det från södra delen av Rhône. Carianne ligger strax norr om Châteauneuf-du-Pape som är känt för sina kvalitetsviner. Vinet är en blandning av bl a druvorna Grenache och Syrah. De flesta av vinprovarna tycktes vara överens om att de vinerna också var de smakrikaste.

Anders Fagerström fick många frågor under kvällen. Hur gammal kan en vinstock bli? Är det de unga eller äldre stockarna som ger bäst viner. Varför häller vinmakarna sulfit i vinet?

– Vinstockar kan blir över hundra år, svarade han. När stocken blir äldre blir skörden av druvor mindre men saften blir samtidigt mer koncentrerad och smakrik. Det gör ju att odlaren kan ta mer betalt för det vinet. Så visst är det de gamla vinstockarna som ger det bästa vinet.

Rötterna måste få tid på sig för att tränga långt ner i jorden och samla in alla de mineraler som ger vinet dess smak.

– Bruket att tillsätta lite sulfit i vin är uråldrigt. Redan på romarrikets tid gjorde odlarna det för att vinet skulle hålla sig fräschare. Vinamfororna skeppades över stora avstånd i hela riket och skvalpandet när fartygen rörde sig gjorde att vinet surnade under resan.

Vinprovningen avslutades med buffé och lite mer vin. Alla verkade nöjda med sin kväll i vinets tecken.

Text: Tuve Bergman

Foto: Jan Skogström, Ingrid Nathéll, Marianne Rosén och Kristina Waldén.

Vinerna vi provade:

Dessa viner fick vi smaka.

Nr 1 Les Lauzeraies Tavel  2017
Fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, persika och körsbär. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter eller till rätter av ljust kött. 119 kr

Nr 2 Mas Louise 2016
Kryddig, fruktig smak med inslag av körsbär, blåbär, svartpeppar, lakrits och färska örter. Serveras vid cirka 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött. 99 kr

Nr 3 Santa Duc  Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes , 2016
Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, plommon, lavendel, skogshallon, lagerblad och svartpeppar. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 119 kr

Nr 4 Cairanne Grande Réserve Gabriel Meffre, 2017
Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, plommon, svartpeppar, björnbär, lagerblad och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. 129 kr

 

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.