Gamla bilder från Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Arbetet kan användas till mycket. I en överbliven militäranläggning mitt emot museet i Landskrona finns jättearkivet. Många av bilderna är digitaliserade medan andra lever kvar som negativ. I källaren samsas klipparkivet med de inbundna tidningsläggen från tidningarnas begynnelse. Vem som vill kan beställa en förstasida från någon närståendes födelsedatum. Företag beställer ofta snygga inramade förstoringar att hänga på väggarna.

Onsdagen 23 januari 2019 besökte journalistseniorerna detta arkiv och även museet.

Bilder i Syd heter företaget som hanterar arkivet. Joakim Berglund var tidigare bildchef på Sydsvenskan men nu driver han arkivet som ett privat företag. När medlemmar från Skånes journalistseniorer gjorde ett studiebesök vid Bilder i Syd blev det många återseenden med en tidigare arbetskamrat.

Joakim Berglund fick en förfrågan från SDS om han kunde tänka sig att ta hand om bilderna från tidningarna och bildbyrån Skånereportage och tackade ja. Sydsvenskan betalar lokalhyran.

– För ett par år sedan kom allt materialet hit. Det var 300 fulla lastpallar. En stor del står fortfarande i flyttkartonger i källaren men många bilder har vi hunnit digitalisera.

Han berättar att han och medarbetaren Nasar följer en kölista när det gäller digitaliseringen av bilderna. Klipparkivet får vänta så länge.

– Arbetet tar tid eftersom varje bild måste länkas till en text som gör det lätt att hitta bilden i arkivet. Det är ju vårt levebröd att sälja bilderna. När det gäller tidningsläggen får vi många beställningar på förstasidor som man vill ha som presenter till födelsedagar men vi gör sällan bilder på privatpersoner eftersom vi i så fall behöver personens tillstånd för att kunna sälja dem.

I en del av arkivet finns alla negativen samlade i pärmar med fotografens namn som ledtråd.

– I nio fall av tio hittar vi det som kunderna frågar efter, berättade Joakim Berglund. När det saknas bilder beror det på tidningarnas historia. Kvällspostens bilder finns bara fram till år 1999 när Expressen tog över tidningen.

Bilder i Syd vårdar en stor skatt i sina källarförråd men den är ganska svåråtkomlig eftersom den inte är digitaliserad.   Här finns alla årens tidningsexemplar samlade.

– Men vi har bara kunnat fotografera förstasidorna, de andra sidorna i tidningarna väntar på sin tur. Tre eller fyra personer skulle kunna klara av att digitalisera alltsammans men det verkar inte finnas någon som kan eller vill betala för att få jobbet gjort.

Hur kom det sig att Bilder i Syd hamnade i Landskrona?

– Landskrona satsar på att bli en fotostad. Här finns redan Fotografins hus och staden strävar efter att bli ett nationellt centrum för fotografi. Därför tycker vi att vår verksamhet passar bra här.

Seniorerna fick snabbt ett bevis för att de befann sig i ett fotografiskt centrum när de parallellt med arkivet fick besöka en utställning med kända HD-fotografer i en lokal intill arkivet.

Roland Bengtsson avled förra året. Han jobbade på HD i 25 år och nu visas en utställning med bl a hans bilder från en reportageresa till London. Här förevigades något så udda som en utställning med råttor som det i Storbritannien aktiva Råttsällskapet arrangerade.

I samma rum finns en exposé med foton av Alexander Mahmoud som i bildreportage skildrar sin egen övervikt och hur han tar itu med den. Mahmoud visar i andra bildsviter de asylsökandes situation i t ex hans egen uppväxtort, Grimslöv utanför Växjö. Det är starka ömsinta bilder.

Efter en stärkande lunch på restaurangerna vid Rådhustorget promenerade journalistseniorerna till Landskrona museum och tittade först på de aktuella utställningarna om Skånes Radio Mercur (som senare blev Radio Syd), utställningen ”Se mig i ögonen” med Nina Hemmingssons serieteckningar eller den fotohistoriska utställningen ”A way and Away” med svenska fotografers bilder från 1862-2018.

Klockan två inbjöds alla till en guidad visning av den permanenta utställningen ”Reklam!”, som bygger på det stora arkiv med 10 000 objekt av svensk reklam som finns på Landskrona museum. Det gick att följa svensk reklam under drygt hundra år och den fick många igenkännande leenden och skratt.

Här fanns (misslyckad) doftreklam, Bofors tandkräm (”Försvara dina tänder!”), Brödinstitutets reklamkampanj ”Socialstyrelsen vill att du äter 6-8 brödskivor om dagen”, RFSU:s kondomreklam ”I kväll får 100 svenskar gonorré”, Mazettis berömda Ögon-kakao och mycket, mycket mer.

Text: Tuve Bergman och Carl Johan Evander
Bilder: Lars-Erik Andersson, Göran Martelius och Marianne Rosén

Bilder i Syds hemsida finns här: http://bilderisyd.se/

Åke Pettersson har berättat om besöket här: http://www.mediehistoria.se/okategoriserad/stort-fotoarkiv-i-landskrona/

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.