Midvinternattens köld är hård – men nu går vi också mot ljusare tider. Vårterminen är fylld av sådana ljusa ögonblick. Häromveckan fick du en tjuvtitt på vårens program med Skåneseniorerna.

Här är hela programmet.

Det är bara få dagar kvar till den 5 januari som är sista anmälningsdag för att få biljetter till ”Farliga förbindelser” på Hipp den 6 februari.
Och den 22 januari är sista anmälningsdag för att få biljetter till ”Matilda the Musical” på Malmö opera den 28 mars.

Vårens bussresa är en heldagstur till Dag Hammarskjölds Backåkra med mera den 9 maj, men anmälningstiden går ut redan den 6 mars.
Ytterligare en dag är viktig att notera redan nu – lördagen den 7 september fyller Skånes journalistseniorer 50 år och firar det med en stor jubileumsmiddag på Rådhuset. Malmö stad har ställt representationslokalerna i Rådhuset till vårt förfogande för vår jubileumsfest!
Läs noga igenom vårens program och anmäl dig redan nu till de olika programpunkterna!

Vårens program med Skånes journalistseniorer:

Öppna luncher vår och sommar 2019
Vi fortsätter med våra Öppna luncher under våren och sommaren 2019, som vanligt den första tisdagen i månaden kl 13.00 på Ölkaféet på Södra Skolgatan 43 i Malmö. Du behöver inte anmäla dig – bara kom!
Den första lunchen bli tisdagen de 8 januari. Jo, det är andra tisdagen i januari, men den första råkar vara nyårsdagen och då brukar vi i Sverige ju njuta (?) av hämtpizzor …
Övriga Öppna luncher: tisdagarna 5 februari, 5 mars, 2 april och 7 maj, samt onsdagen den 5 juni, tisdagarna 2 juli och 6 augusti.

Onsdagen 23 januari – Bildarkiv och reklam i Landskrona
Med början 10.30 besöker vi Bilder i Syd i Landskrona, där alla bilder från Sydsvenskan, Arbetet och HD finns lagrade, liksom textarkiv även från Kvällspostens första femtio år. Chefen för Bilder i Syd, Joakim Berglund, visar själv arkiven och berättar vilka möjligheter det finns att förkovra sig i nutida skånsk historia.
Om vi blir många delas vi in i två grupper, så att medan den ena tittar på bild- och textarkiven tittar den andra gruppen på delar av filmen ”När synden kom till Malmö”, som finns till försäljning på Bilder i Syd. Efter lunch besöker vi Landskrona museum med en guidad visning av deras stora reklamutställning.
Var och en tar sig till Landskrona med tåg och en kort busstur till Bilder i Syd vid Rådhustorget. Landskrona museum har fri entré.
Anmäl dig senast fredagen den 18 januari kl 12.00 till Christina Gustafson på christina.gustafson@telia.com

 

Onsdagen 6 februari – Teater på Hipp
Pjäsen ”Farliga förbindelser” är en teatralisk lek om moraliskt förfall, falskspel, förförelse, njutning, hämnd, maktspel och spänning i den franska samvetslösa aristokratin för 230 år sedan. I rollerna märks Marie Götesdotter, Susanne Karlsson, Linn Mildehav, Linus Nilsson och Erik Olsson. Vi ser pjäsen den 6 februari.

Priset är 190 kronor för medlem och medföljande.  Boka max två biljetter hos vårt teaterombud Göran Martelius lund62@gmail.com eller per telefon  0705 75 02 95. Betalning måste vara insatt på vårt plusgirokonto 20 55 72-1 senast 5 januari 2019!

 

Onsdagen 20 februari – Vinprovning med Anders Fagerström

Med start kl 17.30 har vi vinprovning på SPF:s lokal på Baltzarsgatan 1 i Malmö. Kollegan Anders Fagerström leder provningen, som vi avslutar med en god buffé i samma lokal.

Vi ska denna gång prova fyra olika viner från Rhônedalen.  Efter provningen äter vi en buffé där det finns både kött och fisk att välja på, och dessutom ytterligare vin, ost och bröd. Var och en betalar 300 kronor för provningen. Pengarna ska sättas in på föreningens plusgirokonto 20 55 72-1 allra senast den tisdagen den 12 februari (efter att du fått besked om att du fått plats!).

Anmäl dig senast fredagen den 8 februari kl 12.00 till Christina Gustafson på christina.gustafson@telia.com

 

Onsdagen 20 mars – Årsmöte med hörselproblem…

Det är dags för årsmöte med val av ny styrelse för Skåneseniorerna. Före årsmötet lyssnar vi på ett föredrag om hörselproblem. Vi håller till på Rådhuskällaren och inleder som vanligt med lunch kl 12.30.

Nedsatt hörsel är inget ovanligt hos oss pensionärer, men det kan vara svårt att erkänna att man börjar höra dåligt. Det är trist, för det finns god hjälp att få och med förbättrad hörsel ökar också livskvaliteten.

Mer än var tredje person mellan 65 och 74 år har en hörselnedsättning och bland 85-åringarna är det mer än hälften.  Nedsatt hörsel gör det svårare i det sociala livet och kan därmed bidra till isolering, depression och så småningom till att påskynda utvecklingen av demenssjukdomar.

På vårt lunchmöte den 20 mars – som också är vårt årsmöte – berättar Monica Arnoldsson och Gunilla Järbel Torell från Hörselskadades Riksförbund om vikten av regelbundna hörselkontroller och om vilken uppsjö av tekniska hjälpmedel det finns när den naturliga hörseln börjar svikta.

Årsmötet beräknas börja omkring 14.15.

Styrelsens verksamhetsberättelse kommer att läggas ut på hemsidan några dagar före mötet.

Anmäl dig senast måndagen den 18 mars kl 12.00 till Christina Gustafson på christina.gustafson@telia.com

 

Torsdagen 28 mars – Malmö opera: Matilda the Musical

Vid vårens besök på Malmö opera ser vi ”Matilda the Musical” den 28 mars klockan 19. Matilda är en intelligent bokslukande flicka som protesterar mot orättvisor hemma och i skolan. Hon blir varse sin övernaturliga kraft som gör hennes fantasier verkliga.

Denna barn- och vuxenföreställning, som har gjort succé på scen i Londons West End, sätts upp med ett stort antal barn som medverkande och med Marianne Mörck i en av de stora vuxenrollerna. Musikalen är baserad på en barnbok från 1988 av Roald Dahl.

Vi har 20 biljetter till ett subventionerat pris på 400 kronor för medlem och 490 kronor för medföljande icke medlem. Boka dina max två biljetter hos vårt opera/teaterombud Göran Martelius på lund62@gmail.com eller per telefon  0705 75 02 95. Betalning måste vara insatt på vårt plusgirokonto 20 55 72-1 senast 22 januari 2019!   Biljetterna till både teater och opera distribueras med post eller efter överenskommelse.

Torsdagen 11 april Konstvandring i Trelleborg

Med start kl 11.00 leder den tidigare stadsarkitekten och turistchefen Madeleine Brandin oss på en dryg timmes arkitektur- och konstrunda i centrala Trelleborg. Det är häpnadsväckande hur mycket intressant arkitektur och offentlig konst det finns i denna stad! Här finns mycket att titta på, inte bara Axel Ebbe utan också exempelvis Fred Åbergs ”Böst” eller Jörgen Fogelqvist, Erik Höglund, Carl Milles och Thure Thörn. Vi får också en kortare introduktion till museet.

Efter lunch besöker vi nämligen Trelleborgs nya museum tillsammans. Där får vi bland annat möta talande porträtt och intressant industrihistoria.

Du kan förbereda dig för Trelleborgsbesöket genom att kolla appen ”Konstvandring i Trelleborg”.

Anmäl dig senast torsdagen den 4 april kl 12.00 till Christina Gustafson på christina.gustafson@telia.com

 

Torsdagen 9 maj – Heldagsutflykt till Backåkra mm

Huvudmålet för vår resa är Dag Hammarskjölds nyrenoverade gård Backåkra, där vi blir guidade av intendenten själv, Karin Erlandsson.

Den gångna sommaren blev en stor succé med långa köer till de guidade visningarna. Hela 10 000 turister besökte huset under säsongen.

Vi åker med Hagestad Touring som hämtar upp oss med buss både i Lund och Malmö. Före besöket på Backåkra dricker vi förmiddagskaffe med smörgås i busskaféet.

Efter specialvisningen i Dag Hammarskjölds gård åker vi vidare till Löderups Strandbad där vi bjuds på läcker lunch.

Du kan välja mellan tre rätter, kött, fisk eller vegetariskt och du måste uppge ditt val när du anmäler ditt deltagande i turen.
Lunchen avslutas med kaffe och kaka och sedan går turen vidare till Kåseberga och Nordens Stonehenge, Ales stenar. Tyvärr otillgänglig för den som har svårt att gå. I Kåseberga finns det möjlighet att dricka eftermiddagskaffe, och handla i fiskbutikerna.

Denna heldagsutflykt kostar 500 kronor för medlem och 595 för medföljande. I priset ingår förutom resan tur och retur Lund-Malmö- Österlen också förmiddagskaffet med smörgås, entréavgiften till den guidade visningen på Backåkra, lunchen på Löderups Strandbad samt utflykten till Kåseberga.

Sista dagen för anmälan är onsdagen den 6 mars, men vänta inte så länge. Vi räknar med stort intresse för utflykten. Anmäl dig därför i god tid till Kristina Waldén, kristinawalden1@gmail.com

 

Tisdagen 4 juni – Konstskatter på Nivå gård

Som vanligt avslutar vi vårterminen (bortsett från de Öppna luncherna) med ett konstbesök. Denna gång far vi till Nivaagaard, som ligger en pendeltågsstation söder om Humlebæk. Här finns en fantastisk permanent konstsamling som vi guidas igenom. Därefter får var och en besöka den tillfälliga utställningen av William Morris konst. Den heter ”Al magt til skønheden” och det är samma utställning som visats på Millesgården i Stockholm nu i höst. OBS! Deltagarantalet är här starkt begränsat!

Var och en betalar entré (70 danska kronor) och mat, medan föreningen står för den guidade visningen.

Lämpligt färdsätt är att lösa en Öresundrunt-biljett, stiga av i Nivå och sedan promenera cirka 800 meter (genom skogspartiet). Efter visningen plus tid att se utställningarna på egen hand fortsätter vi med tåget till Helsingør, tar färjan över HH-leden och sedan tåget hem.

Anmäl dig senast måndagen den 27 maj kl 12.00 till Christina Gustafson på christina.gustafson@telia.com

 

Reservera lördagen 7 september!

Skånes journalistseniorer fyller 50 år i år. Det firar vi bland annat med en fin jubileumsmiddag på Rådhuset. Malmö stad har ställt representationslokalerna i Rådhuset till vårt förfogande för vår jubileumsfest!

Hemsidan

Läs mer om våra program på hemsidan www.skaneseniorer.se

Där finns också referat och reportage om tidigare arrangemang. När du anmäler dig till någon av våra programpunkter accepterar du också att du kan förekomma i reportage på hemsidan med text och bilder från detta arrangemang.

Anmäl dig i god tid!

När du anmäler dig till ett möte är det sista dag och sista klockslag som gäller. Anmäl dig gärna i god tid – vänta inte till i sista stund. Till vissa arrangemang är det begränsat antal deltagare och de som anmäler sig i sista minuten riskerar att hamna i reservkön och kanske helt missa arrangemanget! Anmälan ska i de flesta fall skickas till christina.gustafson@telia.com

Skåne 27 december 2019

Styrelsen för Skånes journalistseniorer

Carl Johan Evander

Skånes journalistseniorer

Ordförande: Carl Johan Evander, cj@evander.se, 0708-480 480

Vice ordförande: Tuve Bergman, tuve_bergman@spray.se, 040-46 87 02

Sekreterare: Peter Palmkvist, peterpalmkvist97@gmail.com, 0709-641 917

Kassör: Göran Martelius, lund62@gmail.com, 0705-750 295

Ledamöter:

Christina Gustafson, christina.gustafson@telia.com, 0703-781 028

Mona-Lill Påhlzon, monalillp@telia.com, 0705-941 028

Marianne Rosén, marianne.rosen@bahnhof.se, 0705-11 31 65

Kristina Waldén, kristinawalden1@gmail.com, 0703-231 171