Med tåg från Helsingborg, Lund och Malmö begav sig 25 seniorer till den danska huvudstaden. Via Metron nådde vi Kongens Nytorv där vi vandrade till Nyhavn och en utflyktsbåt. Vädret var oss nådigt när båten tog oss förbi Köpenhamns sevärdheter. Och minsann låg inte det danska kungaskeppet Dannebrog där i all sin glans. Dronningen såg vi inte till men väl hennes hus när vi passerade Amalienborg och Cristiansborg där parlamentet håller till.

Färden gick förbi det nya operahuset och Den sorte diamant, biblioteksbyggnaden. Vid Den lille havfrue blev det ett kort stopp, där också många turistbussar stannat.

Båten fortsatte genom Christianshavn förbi husbåtarna. Spiran till Vor frelsers kirke stack upp och fotograferades. Innan vi var tillbaka i Nyhavn väcktes en viss nostalgi när vi såg tullhuset där en gång båtarna från Malmö lade till. Huset har fått en grällare färg än den brunmurriga vi minns.

Så blev det en promenad längs Bredgade till Designmuseet. Där väntade lunch (frokost) med smörrebröd.

En utmärkt guide ledde oss ut på gården och berättade att museet på 1700-talet byggdes som sjukhus. Visningen handlade mycket om stolar. Kaare Klint (1888-1954) har kallats den danska möbelkonstens fader. Han utgick från hur människokroppen ser ut och fungerar.

En av hans elever, Børge Mogensen, skapade folkstolen, som fanns och kanske finns i många danska hem. Klint fick många efterföljare, bl a Arne Jacobsen som skapade Myran. Nu handlade det om massproduktion och en stol som ”alla” skulle ha råd med. Det var då, nu är Myran inte billig.

Den urprungliga Myran hade tre ben. Först efter Jacobsens död 1971 blev det fyra ben.

Så kom plaststolen Pantonstolen, designad av Verner Panton. Vid en skapelse i mässing av Mathias Bengtsson slutade guidningen. Den stolen väger ett kvarts ton. Frågan är om någon suttit i den.

Dagen gick vidare. Somliga åkte hem och andra fortsatte att uppleva Köpenhamn.

Text: Ingrid Nathéll

Foto: Ingrid Nathéll och Marianne Rosén