Lokaltidningen som vision och nödvändighet

Marianne Rönnberg Galmor längtade hem till Skåne. När hon såg att de stora tidningsdrakarna inte klarade att bevaka de lokala nyheterna satsade hon sina privata pengar och startade en digital lokaltidning. I dag är hennes Bjuvsnytt en viktig röst i den lokala mediedebatten.

Marianne Rönnberg Galmor berättade enkelt och rakt om sin vision av nyhetsbevakningen i lilla Bjuv i Nordvästra Skåne när hon träffade medlemmar i Skånes Journalistseniorer i samband med föreningens årsmöte

– Jag hade jobbat 40 år i olika medier i Göteborg och Stockholm. Det var bl.a på Expressen, Svenska Dagbladet, TV4 och TV4.se. Jag kände att jag längtade hem och hittade ett fint hus. Men jag upptäckte snabbt att den lokala journalistiken inte längre fanns i Bjuv. HDs siste lokalreporter var numera politiker!

Hon bestämde sig för att göra något åt nyhetstorkan i Bjuv. År 2011 startade hon den helt digitala tidningen Bjuvsnytt. Hon kallar den en hyperlokal tidning som hon kör som en papperstidning men som bara finns på nätet.

– Då var jag först med det här men idag finns det ett 50-tal andra digitala lokaltidningar. Tanken var från början att jag skulle skriva nyhetsartiklar ett par gånger i veckan och lägga ut dem på nätet. Men gensvaret blev så starkt att jag fick göra uppdateringar flera gånger i veckan. Jag märkte att det fanns ett enormt uppdämt behov av lokala nyheter och journalistisk granskning av lokalpolitiken.

Marianne Rönnberg Galmor gör allt själv. Hennes enda intäkt på tidningen är annonser men de räcker inte långt för att täcka hennes kostnader.

– Jag vet att jag är dum eftersom jag lägger in mina egna pengar i verksamheten men det är svårt att få annonsörer att satsa på en så liten marknad som den i Bjuv. Och jag vägrar att skriva textreklam.

Bjuvsnytt får in massor av tips från invånarna i Bjuv. Folk är förbannade för att det politiska systemet är ganska korrupt.

– Makten är cementerad eftersom socialdemokraterna har lierat sig med liberalerna, centern och KD. Men Bjuvsnytt gör nog nytta. Det skojas om att lokalpolitikerna har börjat använda hjälm när de ska ut i samhället eftersom de inte vet vad som kommer att stå i tidningen.

Marianne får ofta kopior på kommunalt arbetsmaterial av någon som tycker att hon ska bevaka utvecklingen i en viss kommunal fråga.

– Folk litar på mig eftersom de vet att jag aldrig avslöjar mina källor, sa Marianne Rönnberg Galmor, men medgav att hon skulle behöva hjälp.

Varför tar hon på sig den stora arbetsbördan utan en ekonomi som får tidningen att gå runt?

– Jag gör det för att det behövs för demokratins skull och för att jag kan och för att det är så roligt. Det finns ju inga andra medier som bevakar vad som händer ute i landet. Det enda storstadsmedierna skriver om utanför storstäderna är blåljusnyheter och sport.

Händelserna runt nedläggningen av Findus och vad som ska hända med de gamla industrilokalerna är ständigt aktuellt i Bjuv.

– Det spekuleras mycket om vad som är på gång men allting är väldigt hemligt.

Bjuvsnytt bevakar allt som händer i Bjuv med omnejd. Det finns ingen nyhet som är för liten.

– Jag skriver om försvunna katter och hundar därför att det intresserar mina läsare. En bra historia om en hund kan ge femtusen klick på nätet.

Marianne Rönnberg Galmor blev egentligen pensionär i december förra året men jobbar vidare med sin tidning. Hon hoppas att hon någon gång ska få lite hjälp och avlösning.

 

Årsmöte. Efter föredraget om Bjuvsnytt genomförde föreningen sitt årsmöte under ledning av Guje Mattisson. Ordförande Carl Johan Evander omvaldes tillsammans med sju av åtta i styrelsen. Per Roijer hade avsagt sig omval och i hans ställe valdes Marianne Rosén.

Text: Tuve Bergman

Foto: Göran Martelius och Marianne Rosén

 

Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.