Journalisten som började en ny karriär i statistbranschen

Anders Ljungberg har arbetat som journalist i 50 år men när pensioneringen närmade sig sökte han jobb som statist i filmbranschen och tv-medierna. Men det blev inget liv med glamour och kändisskap. Långa timmar av väntan och tuffa inspelningar i kyla var nya erfarenheter.

När Anders Ljungberg berättade om sina upplevelser i statistbranschen då Skånes Journalistseniorer hade sin jullunch den 6 december på Rådhuskällaren brydde han sig inte om att skönmåla.

– Mitt första jobb var på en Wallanderfilm i Ystad. Jobbet tog en halv dag men jag tyckte att det skulle bli kul att se mitt lilla bidrag på vita duken. När filmen kom hade scenen jag deltog i skurits bort.

Hans nästa jobb var i första Bron. Här skulle Anders spela hemlös och filmteamet ägnade avsevärd tid åt att sminka honom så att han såg riktigt smutsig ut. Även den scenen ströks.

Anders Ljungberg som ruggigt mordoffer. Foto: GM

– I tredje Bron kontrakterades jag för att spela mordoffer. Det tyckte jag lät bra. Mordoffer är svåra att klippa bort i en serie som handlar om mord, tänkte jag.

– Scenen där jag skulle delta spelades in i december. Jag sminkades först i ca en timme innan jag själv körde bil till Lindängsbadet med mitt likfärgade utseende. Intill bassängen skulle jag hittas sittande i en solstol enbart iklädd ett par badshorts.

Anders Ljungberg minns inspelningen med en viss fasa. Det var bara tre grader varmt i luften och kylan trängde genom märg och ben.

– Efter en stund frös jag så att benen skakade och det är inte så bra med ett skakande lik i en film. Teamet skaffade fram ett tält med varmluftsfläkt som jag kunde värma upp mig i. Som mordoffer skulle jag ha på mig en mask men den passade dåligt och trillade hela tiden av. Men det blev ännu mer cirkus för kylan gjorde att jag andades ut vit rök. Då fick jag order att sluta andas under tagningarna.

– Mordoffret var pedofil medan han levde och har därför fått underlivet bortskuret. Jag blev därför sminkad i underlivet. När jag skulle duscha och tvätta av mig sminket visade det sig att det hade fastnat ordentligt och det tog nästan en veckas skrubbande att bli av med det. Jag fick 350 kronor för besväret.

I en annan scen ligger Anders på bårhuset när poliserna i Bron kommer in för att titta på mordoffrets skador.

– Jag hade fått veta att jag skulle ligga naken under ett lakan. Det blev lite pinsamt när skådespelarna lyfte på lakanet.

Sina enda talroll hittills gjorde han i den danska serien Follow the money. Här behövde man en kille som står och talar svenska i sin mobiltelefon.

Hur blir man statist?

– Det bästa är att gå in och registrera sig på någon av statist-siterna på nätet, säger Anders Ljungberg. Det kostar en slant att registrera sig men chansen finns att man blir uppringd.  Film- och tv- och reklambranscherna behöver statister.

Han tycker att statisterna är de som gör filmerna möjliga. Till varje film går det åt väldigt många statister. Nästan varje scen innehåller statister och helst ska det vara olika människor i varje scen för att det ska vara trovärdigt.

– Men som statist måste man  beväpna sig med tålamod för väntetiderna är långa under inspelningarna. Betalningen med 350 kronor är inte så lysande men i en reklamsnutt kan det handla om 2.000 kr i arvode.

Text: Tuve Bergman

Foto: Göran Martelius och Jan Skogström

 

Klicka på en av bilderna för att se den och övriga bilder i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.